Dtum
Login with Facebookk
1929 | Június

Hungária – Újpest 1:0 (1:0)

Újpesti stadion. – 18 ezer néző. – Bíró: Klug Frigyes.

Vasárnap már a kora déli órákban megindult az emberáradat az újpesti Stadon felé. A Berlini-téren valósággal életveszedelmes volt a forgalom. Az átépített Stadion kiállotta a tűzpróbát. Hely volt bőven, mindenki kényelmesen megtalálhatta a helyét. A pályán a szünetekben rádiózene szórakoztatta a közönséget, amely a derby feszült izgalmában szívesen frissült föl a zenei hangokon.

A döntőjellegű mérkőzés a Hungária minimális és szerencsés győzelmével végződött.
Az eredmény nem teljesen hü kifejezője az erőviszonyoknak, mert az újpestiek az eldöntetlent mindenesetre megérdemelték volna.

Kalmár szerencsés gólja már a 3. percben eldöntötte a meccs sorsát és a játék további részében mindkét fél több gólhelyzetet hagyott kiaknázatlanul. Az első félidőben a Hungária, a másodikban az Újpest csapata volt a többet támadó fél. A meccset néhány játékos elsőrangú teljesítménye tette élvezetessé.

Kalmár, Hirzer és az újpesti Spitz voltak a mezőny legjobbjai. A győztes csapatban egyesek mélyen formájukon alul szerepeltek, mások viszont remekeltek. Mandl szenzációsan játszott, pedig mérkőzés közben súlyosan megsérült. Hirzer pedig az első félidőben volt ragyogó. Ezzel szemben Molnár egyenesen használhatatlan volt, sőt Kocsis és Kompóti is gyöngén játszottak.

Az újpesti kapus, Acht a mérkőzés elején orrsövénycsonttörést szenvedett, de önfeláldozóan végig játszott. A két Fogl csak a második félidőben volt jó. A halfsor nagyon megérezte Borsányi hiányát, helyettese,Teszler gyönge volt. A csatársor Spitz és Auer váltak ki.

Az Újpest kezd és támad. Ströck lövését Németh fogja. A 3. percben Hirzer lefut, hátraad Kalmárnak, aki fordulástól ívelten lő. Acht azt hiszi, hogy a labda a kapu mellé meg, pedig a felső sarokba vágódik.

Szerencsés gól! A váratlan gólra a Hungária lelkes támadásokba fog. Skvarek éles lövése a kapu fölött suhan el. A 14. percben Hirzer élesen kapu mellé lő egy szabadrúgást, közben a vetődő Achtot Kalmár megrúgja.

A kapust kiviszik, orrából ömlik a vér és a bíró teljes öt percig vár, amíg Acht beállhat. A tribün zúgolódik, mert szabályellenes a játékot sérülés miatt megszakítani. Az Újpest is támadásba lendül, de Wetzer átadását Auer a kapu fölé lövi.

Hirzer egymásután vezeti a támadásokat, Teszlert és Fogl II-t úgy hagyja faképnél, ahogy akarja. A 24. percben Skvarek szökteti Hirzert, aki futtában hajszálnyira kapu mellé lő. Újpest kornerrel veszélyeztet, majd a 30. percben Wetzer-Auer-akció során az utóbbi hatalmas felső kapufát lő!

Újabb újpesti korner után ismét a Hungária nyomul föl. Hirzer ragyogó trükkjei sem hoznak azonban eredményt. A 43. percben újabb lila-fehér sarokrúgás van soron és a játék hevében Wetzer a fölugró Mandl arcába fejel. Mandl összeesik és a kitűnő hátvédet ájultan viszik az öltözőbe.
A szünetben mindkét öltözőben az orvos a főszereplő. Kiderül, hogy Achtnak orrcsonttörése van. Mandlnak pedig arccsontzúzódása keletkezett. Mandl véres arcát letapasztják és kezdődik a második félidő.

Az újpestiek Teszlert és Wilheimet kicserélik, mert az előbbi képtelen Hirzert fogni. Kihasználatlanul marad Újpest-helyzet és Hungária-korner következik. Változatos játék alakul ki, amelyet egy-egy korner élénkit. A 17. percben Hirzer centerét Molnár lövi, de Acht kivédi. A 20. percben Hirzer lefutja Fogl II-őt, de a kifutó Acht mellett a kapu mellé gurít.

Újpest kerül most fölényben és a Hungária második centerhalfnak vonja hátra Kalmárt.
A 23. percben P. Szabó beadását Auer tisztán kapja, de toronymagasan kapu fölé lő a remek helyzetből, Ströck centerét P. Szabó a külső hálóra fejeli, majd Lutz lövését védi Németh.

Újpest nagyon szorongat, de a védelem mindent ment. A 39. percben Mandl a 16-oson belül faultolja P. Szabót, de a bíró nem ítél 11-est. A Hungáriának is van még ereje támadásra. Jecki kiszökik, de leszerelik, a labda Molnár elé pattan, aki a kapu fölé lő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98