Dtum
Login with Facebookk
1929 | Május

A képrádió Németországban

Egyelőre ugyan még csak kísérletképpen vezették be a képrádiót Németországban, de ezzel a lépéssel elindultak abba az irányba, amely végeredményben a távolbalátáshoz fog vezetni. A németbirodalmi rádiótársaság legelőször Fulton kapitány találmányát próbálja ki, de sor fog kerülni a Karolus Telefunken- és más rendszerekre is.

Ez a bizonytalanság ugyan még arra mulat, hogy a képrádió nem forrott ki ami igaz is - de épp az a körülmény, hogy Anglia, Ausztria, Dánia stb. után most már Németország széles rétegei is fognak dróttalan úton továbbított képek felvételével foglalkozni, nyújt reményt a mielőbbi tökéletesedésre.

A képrádióleadások Königswuster-bausen állomásról történnek. A képeket általunk már többször ismertetett módon - rezgések alakjában sugározzák ki az adóállomás antennáján s ezeket a rezgéseket, egyszerű rádiókészülékkel mindenütt felvehetik. A rádióvevőkészülék a gyenge energiát felerősíti s a hozzá kapcsolt képvevőkészülékhez továbbítja.

A képvevő fő alkatrésze a henger, melyet óramű forgat, úgyhogy a rajta fekvő mutató csigavonalban végigtapinthatja a hengerre csavart papírt, amelyet előzőleg jódkálioldattal az áramrezgésekkel szemben érzékennyé preparálnak. Ahogy az érkezett és felerősített áramlökések erősebbek vagy gyengébbek, úgy a mutató nyomán sötétebben vagy világosabban árnyékolódik a papír és ebből az árnyékolásból, világosabb és sötétebb pontokból tevődik össze a kép.

Egy-egy 10 x 10 cm.-es kép felvétele kb. 5 percig tart ami elég hosszú idő s az amatőrnek szinte türelmi játék. Ezenkívül a felvett képet kémiai úton preparálni is kell, tehát a játék meglehetősen hosszadalmasra nyúlik. De ha elgondoljuk, hogy ugyanazt a képet repülőgép is csak hosszú órák alatt tudná az adóállomásról - mondjuk - Budapestre elhozni, rögtön rövidnek tűnik a reá fordított idő.

Pedig a német képek kifogástalanul vehetők majd Budapesten is, legfeljebb az erősítésnek kell fokozottabbnak lenni. Addig is, amíg a magyar képrádiót bevezetik, a magyar amatőröknek a német stb. leadásokkal kell megelégedniük, ami tán nem is a legrosszabb.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A rádióhullámok útján leadott képeket ilyen készülékkel vehetik fel Képrádió-leadások Képrádió, hengeres fultográf
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98