Dtum
Login with Facebookk
1930 | Április

A nyersgumi ipari feldolgozása , a sajtolás

Ha az árút zsinórból vagy csőből állíthatjuk elő legelőnyösebben, akkor csőpréseket kel segítségül vennünk. Ezek a gépek óriási húsőrlőhöz hasonlítanak, amelyekben a csiga a beadagolt keveréket a kicserélhető szájon keresztül szorítja ki. Ha a nyílás kerek és egy kerek magot helyezünk el a közepébe, akkor közönséges gumicső préselődik ki. A zsinórok és csövek felaprózásából kapjuk a dugókat és különféle tömítő gyűrűket.

Hogyha bizonyos árucikknek pontos méretőnek kell lenni, vagy a felületnek magasabb követelményeket kell kielégíteni, akkor az ilyen áru készítésére valamilyen fémből készült formára van szükségünk, amelybe az alaknak megfelelően kiszabott lemezt, vagy zsinórt belefektetjük, a formát hydralikus présnek gőzzel fűtött lapjai közé helyezzük és többszáz atm. nyomással összesajtoljuk.

A sajtolás alatt a gőzzel fűtött préslapok a hőt a formának átadják, miáltal a vulkanizálási folyamat is létrejön. Ennek befejeztével a formát a présből kivéve és felnyitva, belőle a kész gumicikket kiemeljük. Így készülnek pl. a cipősarok, cipőtalpak, stb.

Ha az illető árucikk üreges és nem helyezhetünk el magot benne, mert nem tudnók azt kivenni, akkor ammoniumkarbonáthoz vagy nitrogénfejlesztő vegyülethez folyamodunk, amelyeket a nagyjából formázott és formába elhelyezett test üregébe helyezünk.

Az ammoniumkarbonát melegítés közben gázokat fejleszt és a zárt gumitestet felfújja, illetőleg odalapítja a forma falához, úgyhogy a gumiárú kénytelen a fémforma alakját teljesen felvenni, miközben a hő hatására a tárgy meg is vulkanizálódik. Így készülnek a labdák, a babák és különféle gumiállatok.


Itt tartom szükségesnek megemlíteni, hogyha annnoniumkarbonátot belegyúrunk a megfelelő gumikeverékbe és az ilyen gumikeveréket vulkanizálási temperaturára hevítjük, az ammoniumkarbonát-gázokat fejlesztve, éppúgy keleszti a gumi-masszát, mint az élesztő a tésztát, miáltal gumiszivacsot kapunk.


Ha valamilyen szövöttárut kell vízhatlanná tennünk, akkor az erre célra összeállított keveréket benzinben feloldjuk és kenőgépeken  a vászonra rákenjük. A kenőgép lényege egy gumihenger (G), fölötte lévő kés (K), amely alatt a vásznat áthúzzuk. A kés elé helyezett, benzinben oldott gyuladék a henger és késköz között áthúzott szövetárura egyenletes bevonat alakjában rákenődik.

A gumival bevont szövet gőzzel fűtött lapok (M) fölött húzódik tovább, miközben a gumioldatból a benzin elpárolog, a gumi rászárad és ezt az eljárást többször ismételve vulkanizálás után, a kész gumival átitatott szövöttáru. Ha a két egyoldalt bevont szövöttárut gumizott részével összefordítunk, kapjuk a kettős (doublírozott) árut, ahol a vízhatlan gumiréteg két szövetréteg között van.


Ha oly árúcikk készítésére van szükség, melynek bonyolult az alakja, de egy darabból kell lennie (ilyen pl. a gumikesztyű, vagy nagy tömegekben kell előállítani, mint pl. a szopókát), akkor a mártóeljáráshoz fordulunk. Ez az eljárás lényegében abból áll, hogy fából, porcellánból, vagy üvegből a cikk alakjának megfelelő formát készítünk, az egyes formákat nagy rámákon egyesítjük és gépezet segítségével egy gumikeverékoldattal töltött kádba mártunk.

Kiemelés után hogy a gumioldat lefolyását a formáról megakadályozzuk, az egész rámát lassú forgásba hozzuk, megfelelő szellőztetésről gondoskodva, hogy a gumioldatból a benzin elpárologjon és a száraz gumianyag maradjon hátra. A tárgy vastagsága szerint, a mártást többször kell ismételnünk. Ha a kívánt vastagságot elértük és az árut jól kiszárítottuk, bizonyos idomításokat, permetezést kézzel elvégezzük, azután vulkanizáljuk és vulkanizálás után a formáról lefejtjük.


A gumiiparnak egy újabb törekvése az, hogy a gumitej megszilárdítását, a nyers gumi mechanikai megmunkálását, gyúrását, kalanderezését, oldását kerülve, a különféle anyagokat mindjárt a gumitejbe emulzió alakjában belekeverjük.

Ebből az emulzióból azután a gumit vagy nedvszívó aljzatra, vagy pedig elektromos ú. n kataforetikus úton választják le, vagy szórópisztolyokkal a bevonandó tárgyra vagy formára ráviszik. Az ilyen eljárással készült gumicikkek más tulajdonságúak, mint a régi eljárással előállítottak. Jellemzi őket nagy szakítási szilárdság, kisebb nyúlás, vagyis bizonyos mértékű merevség.

Dr. Sólyom Barna Zoltán.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gumicső prés Kalander, gumilemezt hengerelő gép Hydraulikus vulkanizáló prés Szövetimpregnáló gép
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98