Dtum
Login with Facebookk
1930 | December

A magyar úszók 42:27 arányban győzték le Ausztriát

...a födött uszoda megnyitó versenyén

Halasy 400 méteren rekordot javított, 1000 méteren pedig rekordnál jobb idő alatt verte meg Neitzeit német bajnokot. – Bitskey, Deutsch (német) mögött megdöntötte a 200 méteres hátúszás rekordját. – Wannie II. és Székely 100 méteren győztek Schubert, a legjobb német sprinter ellen.

A magyar sport ünnepi eseménye volt vasárnap a margitszigeti födött uszoda fölavatása, óriási lelkes közönség gyűlt egybe, élén a kormányzóval, Klebelsberg és Gömbös miniszterekkel és a magyar sport vezéreivel a gyönyörű épületben.

Hajós Alfréd műépítész remekművét elragadtatással szemlélte az előkelő közönség. Hajóst később magához kérette a kormányzó és közölte vele, hogy érdemeinek elismeréseképpen kormányfőtanácsossá nevezi ki.

A megnyitóverseny előtt Klebelsberg kultuszminiszter, Sipőcz polgármester, Rakovszky Iván, a közmunkatanács elnöke, Karafiát, az OTT elnöke, Drigny, a Nemzetközi Úszószövetség elnöke Boross Ödön az úszóegyesületek, Bárány István az úszók, Keserű Ferenc a vízipólózók nevében mondott beszédet.

Ezután a kormányzó fölavató szavaival megkezdődött a megnyitóverseny, amelynek főeseménye, a német úszók startja és az osztrák-magyar úszómérkőzés volt.

Az új uszoda vasárnap és hétfőn magyar sikerektől volt hangos. Az osztrák úszókat hatalmas fölénnyel 42:27 arányban győzték le versenyzőink és e győzelemnek csak az volt a szépséghibája, hogy a műugrásban és a 200 méteres mellúszásban reprezentánsaink messze elmaradtak az osztrákoktól.

A kétnapos verseny főhőse Halasy Olivér, aki 1000 méteren a német Neitzelt győzte le a magyar rekordnál jobb idővel, 400 méteren pedig megjavította az országos rekordot és ezzel első rekordere lett a födött uszodának.

Bitskey Aladár a 200 méteres hátúszásban javította meg a saját rekordját, noha a német Deutsch mögött csak második lett. A 100 méteres gyorsúszásban Wannie II. és Székely remek idővel győztek a német Schubert ellen, aki másnap 200 méteren vett revánsot rajtuk. A hölgy gyorsúszóknál hasonló volt a helyzet.

Vasárnap 200 méteren a bécsi Fritzi Löwy győzött, hétfőn 100 méteren Lenkey Magda. Tóth Ilonka, a magyar rekordernő ebben a versenyben meglepetésre csak negyedik lett. A nemzetközi versenyszámokat érdekes hazai versenyek egészítették ki.

Egy-egy vízipóló mérkőzést is játszottak „barátságos alapon” négy nagyegyesületünk, az UTE, MAC, MTK és a III. ker. TVE játékosai. A födött uszoda megnyitóversenye végeredményben kitűnően sikerült.

A közönségnek nagyon tetszett az impozáns uszoda, amelynek minden pontjáról pompásan lehet látni s ami a fő: vasárnap és hétfőn volt is mit látni, pompás magyar győzelmeket, rekordjavításokat, az új fejlődés most megnyílt útjának első állomásait...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Plakát az uszoda megnyitójáról A margitszigeti uszoda megnyitója Halassy Olivér
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Karinthy naplójáról és leveleiről Karinthy naplójáról és leveleiről
Mindnyájunk számára, akik Karinthy Frigyes műveit ismerjük, érdekes...
Rövidek Rövidek
Károly király vasárnap délelőtt Szinajából Bukarestbe érkezett. A...
A magyar komunisták kivégzésének ügye az angol alsóházban A magyar komunisták kivégzésének ügye az angol alsóházban
A Times pénteki számában az angol alsóház csütörtöki üléséről a...
A transzváli háboru A transzváli háboru
A Transzvál keleti részében magukat megfészkelt boerok megtámadták a...
Apróságok Apróságok
Néhány nap óta méltatlankodó emberek jönnek ki a tejcsarnokból, ahol...
A földmivelésügyi miniszter véget vet a parcellázó irodák garázdálkodásának A földmivelésügyi miniszter véget vet a parcellázó irodák...
Tele van a város parcellázó irodákkal. A Rákóczi-uton egy végtében...
A filmgyártás kulisszatitkai  A filmgyártás kulisszatitkai
A moziközönség, amely még nem tekintett bele a filmgyártás...
Ilyen a német! Ilyen a német!
A német komolyság és tudományszeretet a háborúban sem tagadja meg...
Politikus nők az ókorban
Tévedés volna azt hinni, hogy a nőknek az ó-görög korban ne lettek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98