Dtum
Login with Facebookk
1930 | Január

A táplálkozás hatása a szépségre és az egészségre, az egyszerű étkek

A huszadik század szépség-fogalmának a karcsúság a főfeltétele. A divat, az ízlés, ma minden körülmények között karcsú alakot ír elő, s éppen ezért a nők - nagyon sokszor egészségük és egyéniségük figyelembevétele nélkül – a leglehetetlenebb túlzásokba esnek.

Túlzásba esnek a tornában, a koplalásban, hisznek a punkt-rollerekben különféle csodateákban, amelyek a legrövidebb időn belül karcsúságot és hajlékonyságot ígérnek nekik. Tönkreteszik magukat, ahelyett, hogy megtanulnák, hogy mint minden kúrának, a fogyasztásnak is lassan, fokozatosan kell végbemennie, ha egészséges, ruganyos karcsúságot akarunk.

Mert semmi sem árt jobban az egészségnek s így a szépségnek sem, mint a hirtelen, oktalanul keresztül vitt soványító-kúra. A gyors lesoványodás nemcsak a ruganyosság; elvesztését, nemcsak ráncosodást, hanem idegességet és idegkimerülést is eredményezhet. Ha azonban lassan és okosan kezdünk a soványító-kúrához, egészséges, ruganyos karcsúságot szerzünk, amit egy kis eréllyel és akarattal könnyen megtarthatunk életünk legvégéig.

A rendes napi étkezések között a redukált reggeli az, amely leginkább előmozdítja a ruganyos karcsúságot. Ez a reggeli egy csésze citromos teából, egy vékony szelet pirítósból és gyümölcsből állhat csupán. Természetes azonban, hogy a déli és az esti étkezéseknek is aránylania kell a reggelihez, mert hiába eszünk keveset reggel, ha délben és este helyrepótoljuk azt.

Éppen így vagyunk a tornával is. A legtöbb nő nem azért tornáz, mert egészségi szempontból szükségesnek tartja, hanem azért, hogy fölösleges testsúlyától megszabaduljon. A rendszeresen keresztülvitt és okosan öszszeválogatott tornagyakorlatokkal el is éri a lesoványodást, megtartani azonban csak akkor tudja, ha az étkezések számát csökkenti és az elfogyasztandó ételek mennyiségét redukálja.

Nálunk általában sokkal többet esznek az emberek, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. Különösen így van ez falun, ahol a végnélküli evések és ivások még mindig divatban vannak s ahol rettenetesen elítélik azt a háziasszonyt, aki hatfogásos ebéd helyett csak négyet szolgáltat fel s aki azt meri mondani, hogy van az evésnél nagyobb és szebb élvezet is.

Legokosabban és legegészségesebben az angol ember él. Rengeteg főzeléket eszik (egyszerűen elkészítve és fűszer nélkül), kevés húst, sok teát, apró, száraz, sós süteményt és nagyon sok gyümölcsöt. Emellett az egyszerű étkezés mellett is - vagy pedig éppen ezért - az angol és amerikai nők mind szépek, karcsúak, izmosak, hajlékonyak s az arcuk üdeséget és fiatalosságát játszva megőrzik a legmagasabb korig.

Igaz, hogy ott az étkezés mennyiségét és minőségét nem felnőtt korban szabályozzák és redukálják, hanem már a kisgyermeket megtanítják arra, hogy pontosan és csak annyit egyék, amennyire szervezetének okvetlenül szüksége van. S éppen ezért nem formátlanodnak el a nők s nincsenek rákényszerítve arra, hogy később koplalással és keserves, izzasztó, agyonfárasztó procedúrákkal szabaduljanak meg azoktól a felelesleges kilóktól, amelyeket meg sem kellett volna szerezniük.

Bozzay Margit

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szépség és egészség A "tiszta, romlatlan"  gyermek A gyermek táplálása
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98