Dtum
Login with Facebookk
1930 | Július

Kitaibel felfedezi a klórmeszet 3

A klór fehérítő tulajdonságát elsőnek a francia Berthollet próbálta ki. Megfigyelését közölte Watt-tal, a gőzgép első szerkesztőjével, aki 1787-ben a Mac-Gregor-féle textilgyárban, Glasgowban, alkalmazta. Ez a gyár klóros vízzel dolgozott.

Franciaországban, Párizs mellett, Javelle-ben alkalmazták először, mint fehérítőszert. Valamivel később Bonjour Valencieusben, Welter Lilieben és Décroisille Rouenben vezetik be. A javelle-i gyár rájött, hogy a klór jobban oldódik fahamu-oldatban és e lúg jobban fehérít, mint a klóros víz. Ez a lúg volt a híres „Eau de Javelle”. Míg a többi gyárak klórt, illetőleg klóros vizet használtak, a javelle-i gyár tehát alkáli-hipokloritot.

Ausztria-Magyarországba, a klóros vízzel való fehérítést a magyar báró Born Ignác vezette be. Ő új eljárást dolgozott ki, amelyet 20.000 frtért gróf Festetich György-nek adott el. A gróf azonban nem szorgalmazta a gyár felépítését, amiért Born 1790-ben egy osztrák ügyvédnek is eladta. Az ügyvéd, akit Almayer-nek hívtak, alkalmazásba vette, amiért Festetich perrel támadta meg. 1792-ben végül egyezséget kötnek és a fehérítőgyárat felépítik 1796-ban. Feldmühlben, Bécs közelében.

1798 június 23-án Charles Tennant Angliában szabadalmat kért klórmész gyártására. 6 Ő a drága hamuzsír helyett az olcsóbb oltott-meszet használta elnyelő folyadékul, éppen úgy, mint Kitaibel. Folyamodványát formai okokból elutasították, úgyhogy 1799 április 30-án új kérést kellett benyújtania. Erre a szabadalmat meg is kapta. Charles Tennant a klórmeszet 1798 óta ismerte. Kitaibel azonban 1795 óta. Kitaibel elsősége tehát kétségen kívül áll.

A klóros fehérítő anyagok gyártását nálunk elég korán megkezdték. Az első gyáros kis-enyicskei Rómer István7 gyógyszerész és bécsi gyáros volt, aki 1824-ben folyamodott privilégiumért. Ő alkálihipokloritot (chloratum alcalinorum) és klórmeszet (calcium muriaticorum) gyártott.

1831-ben új gyár alakult, amelyet Kis-Szécsei Szabó Pál rendezett be. Ez a gyár a klórmeszet chloretum calcis név alatt hozta forgalomba. A gyár hosszú ideig állott fenn, mert a helytartótanács aktái között 1832-ben, 1836-ban újra előfordul. 8 A felfedezés után harminc évvel tehát már klórmészgyárunk is volt, valószínűleg a 48-as szabadságharc leveretésével szűnt meg.


Kitaibel nemcsak felfedezte a klórmeszet, hanem ugyanakkor elsőnek használta textil- és viasz fehérítésre. Bár praktikus érzékű kémikus volt, gyakorlati értékesítésre nem gondolt, és kísérleteit nyilvánosságra sem hozta. Ma nem marad más hátra, mint a reklamálás. Kérdés, jár-e majd sikerrel?

Dr. Szathmáry László

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vezetőket termel ki a tapasztalt szakmunkásokból a Lehr Ernő cég Vezetőket termel ki a tapasztalt szakmunkásokból a Lehr Ernő cég
A Lehr Ernő – Hazai Kötszövőipar rt. most újabb, rendkívül...
A budapesti Pasteur-kórház A budapesti Pasteur-kórház
A magyar fővárosban régóta működik már a Pasteur-intézet, dr. Högyes...
Majorosi  nyerte a Budapesti 25 km-es futóbajnokságot Majorosi nyerte a Budapesti 25 km-es futóbajnokságot
A Népligeti nagykörben vasárnap délelőtt rendezte meg az Egyetértés...
Az MTK veresége Lipcsében Az MTK veresége Lipcsében
Leipziger Spielvereinigung – MTK 2:1 (0:1) A Magyar...
Egyszerű polgár nem érti Egyszerű polgár nem érti
Főleg pedig akkor nem érti, ha a gyengébb nemhez tartozik és ért a...
A Társadalmi Egyesületek Szövetségének tízéves jubileuma A Társadalmi Egyesületek Szövetségének tízéves jubileuma
A Társadalmi Egyesületek Szövetsége vasárnap díszgyülést tartott a...
Görögország a háboruban Görögország a háboruban
Mihelyst a háboru sulypontja a Balkánra terelődött, Görögország nagy...
Regényből színdarabot Regényből színdarabot
Regényből színdarabot csinálni, - mióta a világ, folyton próbálgatják...
Sir Roger Casement Sir Roger Casement
Az ír szabadságharc hőseit rettenetes kegyetlenséggel ítélték el az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98