Dtum
Login with Facebookk
1930 | Május

Vasárnap, a pesti tavasz minta-napja

Vasárnap, amely a pesti szép tavasz valóságos minta-napja volt, meglepően nagyszámu közönség látogatta a Nemzetközi Mintavásárt. Kora reggel óta egész nap özönlöttek a látogatók, az autók szinte mozdulni is alig tudtak a vásárba vezető utvonalakon; a vásár első napja kitünően sikerült. Délben 12 óra tájban, minden előzetes bejelentés nélkül Bethlen miniszterelnök látogatta meg a kiállitást, Vass miniszter társaságában.

A vásár vezetősége csakhamar tudomást szerzett a miniszterelnök és a miniszter érkezéséről és fővárosi Fischer Emil, a vásár elnöke és Bittner János felsőházi tag, a Kamara alelnöke kalauzolták őket a kiállitás területén. Először az olasz pavillont tekinthették meg, azután a reklámvilágitások pavillonját, majd az elektromos házieszközöket. A miniszterelnök különösen a villanyönborotváló iránt érdeklődött. Végül az Iparcsarnokba tértek be, ahol hosszasan időztek. Távozása előtt a miniszterelnök a következőket mondotta: 

– Tavaly nem láttam a vásárt, csak tavalyelőtt voltam a kiállitáson. Mondhatom, meglep ez a nagy fejlődés, amely az ipar terén, annak minden ágazatában mutatkozik. Ki sem mondhatom, mennyire örülök ennek a fejlődésnek és hogy mennyivel nagyobb bizalommal nézek elébe annak, hogy ezen a téren is fokozódni fog az export olyan mértékben, amely közgazdaságunk szempontjából nagyjelentőségü lesz.

Vass miniszter tovább járta a vásárváros utcáit; a magyar selyem, a vasmüszerek, az ékszerek, az ötvösmunkák, konzervek és borok csoportját tekintette meg, majd a jugoszláv és lengyel pavillonokat, az utóbbiban Sztrakosz főkonzul fogadta. Amikor a miniszter eltávozott, Bittner János átnyujtotta neki a vásár történetéről szóló Ezüst Könyvét, mire Vass megjegyezte: 

– Ha a vásárról beszélünk, nem ezüstről, hanem aranyról kell szólni. Fölfokozott várakozással és igényekkel jöttem a vásárra. Meg kell állapitanom, hogy várakozásomat fölülmulta az, amit a vásáron találtam. Sok szerencsét kivánok mindazoknak, akik a vásár rendezésében résztvettek és akik a magyar termelést ily magasra emelték.

Érdekes vendége volt még vasárnap a kiállitásnak a 120 főnyi görög csoport élén Georges Douzinos, volt görög nemzetgazdasági miniszter, az uj görög vámtörvény előkészitője, aki kormánya nevében a magyar ipari és kereskedelmi körökkel itt időzése alkalmával jelentős tárgyalásokat fog folytatni. Ma reggel érkezik az érdekes külföldi vendégek sorában Manoilescu Mihály volt román helyettes miniszter, aki a román kamarák 80 főnyi küldöttségét vezeti.

Föltünő, hogy a külföldiek nemcsak nagy számmal, hanem a világ igen távoli pontjairól is érkeztek ezuttal. A közönség érdeklődését mi sem jellemzi jobban, hogy bár egy hatalmas vendéglő és kilenc büffé áll a látogatók rendelkezésére, délután 5 órakor még mindig az ebédet szolgálta föl körülbelül háromszáz pincér. A legnagyobb ostrom alatt állott egész nap az óriási élelmiszerpavillon is, ahol mázsaszámra fogyott a tormásvirsli. A legföltünőbb közönségsikere a vásárban a borkóstolónak, a különféle csokoládéujdonságoknak és a BNV. XXV. jubiláris cigarettáknak volt.

Komoly sikert az olasz pavillon és a Mücsarnokban a francia divat- és piperecikkek kiállitása aratott. A Mücsarnok előtt, ahol a rádiócsoport kiállitói hangszórókat helyeztek el, rendőrkordont kellett vonni a tömeg ostroma miatt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Horthy Miklós kormányzó a Budapesti Nemzetközi Vásár megnyitóünnepélyére érkezik, Dreher Serfőzde és Dreher-Maul csokoládégyár kiállítása a Jubiláris Nemzetközi Vásáron Lingel-bútorok a Nemzetközi Vásáron A Goldberger Sám. V. és Fiai H.-T. kiállítása a Nemzetközi Vásáron A kormányzó úr és neje a Nemzetközi Vásár megnyitásán beszélget A Selyem- és Gyapjúárúgyár pavillónja a Nemzetközi Vásáron
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98