Dtum
Login with Facebookk
1930 | November

Pálffy József gróf és unokafivére, Szunyogh Egon Pál, pozsonymegyei nagybirtokosok kölcsönösen följelentették egymást sikkasztás és váltóhamisitás miatt

Pozsony, november 23.

Egyes magyar lapok röviden már megemlékeztek arról a szenzációs bünügyről, amelynek szereplője gróf Pálffy József, a legelőkelőbb magyar mágnások egyike, akinek a Nagyszombat melletti Szomolányban van a nagykiterjedésű birtoka és Szunyogh Egon Pál, aki a Pozsonytól nem messze kefvő Sziladice községben levő nagybirtokán gazdálkodik.


Szunyogh Egon Pál 300.000 cseh korona elsikkasztása címén bűnvádi följelentést tett unokabátyja, gróf Pálffy József ellen és letartóztatását kérte a vizsgálóbírótól.


A följelentés szerint ez év áprilisában Szunyogh 500.000 koronát vett föl a pozsonyi Dunabankban és ebből az összegből ki akarta fizetni a Slovenska Banka gálgóci fiókjánál fönnálló 300.000 koronás tartozását. Közben azonban hirtelen Fiuméba kellett utaznia s gróf Pálffy Józsefet kérte meg arra, hogy helyette a 300.000 koronát a bankban lefizesse. Nyugta ellenében át is adta gróf Pálffynak a pénzt. Amikor visszatért Fiuméból, legnagyobb meglepétésére arról értesült, hogy Gróf Pálffy nem fizette ki a banknak a 300.000 koronát.


Fölszólitotta Pálffyt, aki ekkor kijelentette, hogy egy héten belül kifizeti a pénzt. Gróf Pálffy József azonban ezt az igéretét nem teljesitette és a fizetést különböző ürügyekkel elhuzta, amire Szunyogh Egon Pál megtette ellene a bünvádi följelentést. Ez a följelentés azonban, ugylátszik, csak viszonzása egy másik bünvádi feljelentésnek, amelyet gróf Pálffy József tett Szunyogh Egon Pál ellen, váltóhamisitás címén.


E följelentés előzménye röviden az, hogy Pálffy egy pozsonyi bankban hamisnak jelentette ki egy adóslevélen levő aláírást. Az adóslevelet a banknak Szunyogh Egon Pál mutatta be azzal a céllal, hogy 2 millió cseh koronát vegyen föl. Az ügy Bécsben becsületbíróság elé is került, amelynek tagjai Szunyogh részéről gróf Wilczek Károly és Hohenlohe Séhillingfürst herceg, Pálffy részéről pedig Lukács György v. t. t. és egy bécsi ügyvéd voltak. Gróf Pálffy a becsülebíróság előtt kijelentette, hogy
tévedett, amikor hamisnak nyilvánította aláírását, és sajnálkozását fejezte ki azon, hogy „kellemetlen helyzetbe kerültek azok, akik az adóslevelet forgalomba hozták. A becsületbíróság mindezeket jegyzőkönyvben leszögezte, de határozatot nem hozott.

 

Ezek után Szunyogh Egon Pál egy kezei között levő váltó alapján 2. 925. 000 cseh korona erejéig pört indított gróf Pálffy József ellen a pozsonyi kerületi bíróságon.  Erre Pálffy is bünvádi följelentést tett Szunyogh ellen váltóhamisitás miatt.

 

A bonyodalmas kettős bünügyet Pavliotti pozsonyi vizsgálóbírónak osztották ki, aki máris számos kihallgatást foganasított. Valószínű, hogy a két előkelő nagybirtokos csak azért tett egymás ellen bünvádi följelentést, hogy a köztük fönálló anyagi differenciák elintézésében egymásra pressziót gyakoroljanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A csont karrierje a szemetesládától az ajakrúzsig 2. A csont karrierje a szemetesládától az ajakrúzsig 2.
Lenn, a délvidéken, ahol már erősen süt a nap, könnyebbé válik az...
Cilinderes hitlerista felvonulás Bécsben az egyenruhatilalom ellen
Vasárnap a nemzeti szocialisták Bécs több kerültének főbb útvonalán...
Morgan kontra Rockefeller? Morgan kontra Rockefeller?
A modern amerikai regényirodalom egyik legféktelenebb, de talán...
A béke robotosa :a tank A béke robotosa :a tank
Ez a cím alighanem kétkedést vált ki az olvasóból. Tank és béke? A...
A legujabb hadi repülőgép A legujabb hadi repülőgép
Angolországban, az angol hadvezetőség (War office) a Salisburydie...
A zászlóalj gyermeke A zászlóalj gyermeke
A napokban egyik kassai elemi iskola igazgatójánál reggel megjelent...
Kétségbeejtő jövő és a felszabadító múlt
Április 6. Mielőtt a Wells-film bemutatóját megnéztem, átlapoztam a...
Egy országgyülési képviselő elrejtett készletei
Dr. Luy György zászlós, a temesvári hadtestparancsnokság nyilt...
Lopás és emberölés kísérletéért Láng Mihály báró, a háborús magyar kormány belgrádi politikai megbízottjának kiadatását kéri Jugoszlávia Lopás és emberölés kísérletéért Láng Mihály báró, a háborús magyar...
Jugoszlávia és Magyarország között a legutóbbi napokban több érdekes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98