Dtum
Login with Facebookk
1930 | Október

A dohányfüst összetétele a dohány nikotinmentesítése, tulajdonságai

A dohányfüstben szereplő anyagok között, mint erősen mérgező tulajdonságúak, a következők jönnek tekintetbe: szénmonoxid, ciánhidrogén, metilalkohol, piroolajok, piridin-bázisok és nikotin. A mérgező hatás attól függ, hogy ezek a vegyületek milyen mennyiségben vannak a füstben.

A dohányfüst szénmonoxid - tartalmára nézve egymástól nagyon eltérők az adatok, aminek elsősorban az a magyarázata, hogy azok az eljárások, melyeket különböző kutatók a dohányfüst szénmonoxid-tartalmának a meghatározására használtak, nem voltak megbízhatók. Ezenkívül számításba jön itt az a körülmény is, hogy a dohány égésének a gyorsasága szerint változik a dohányfüst szénmonoxid-tartalma.

Leginkább Tóth Gyula adatát lehet elfogadni, amely szerint 1 g dohány elégésekor 0.1-0.3 cm3 szénmonoxid keletkezik. Ismeretes, hogy a szénmonoxid igen mérgező hatású gáz, 0.06% szénmonoxidot tartalmazó levegő belélegzése már fejfájást, szédülést, stb. okoz. A dohány elégésekor keletkező szénmonoxid azonban olyan csekély mennyiségű, hogy még kedvezőtlen viszonyok mellett sem juthat annyi szénmonoxid a szoba levegőjébe, hogy az mérgezési tündéket okozhasson.

Így például, ha egy 50 m3 ürtartalmú zárthelyiségben 100 g dohány (kb. 150 cigaretta) ég el, 30 cm3 szénmonoxid jut a levegőbe, tehát a helyiség levegőjének 0.00006 % lesz a szénmonoxid-tartalma, vagyis csak ezredrésze a mérgezési tüneteket kiváltó mennyiségnek. Felmerül itt még az a kérdés, hogy a dohányfüsttel a vérbe naponta bekerülő szénmonoxid (a vér hemoglobinja tudvalévőleg erősen megköti a szénmonoxidot), nem lehet-e krónikus mérgezésnek az okozója.

E kérdés beható vizsgálatával eddig még nem foglalkoztak. Az erős dohányzás okozta mérgezési tünetekre vonatkozó orvosi megfigyelések ellene szólnak annak, hogy a szénmonoxid a vérben felhalmozódna. Az elmondottakból következik, hogy a dohányzás mérgező hatása nem vezethető vissza a dohányfüst szénmonoxid-tartalmára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A dohányzó Molnár Ferenc A dohány virága
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98