Dtum
Login with Facebookk
1931 | Április

Egy budapesti fiatalember három barátjával autón Budapestre szöktette Szombathelyről válófélben levő feleségét

Egy budapesti fiatalember három barátjával autón Budapestre szöktette Szombathelyről válófélben levő feleségét, de a budafoki vámnál detektívek várták a pesti asszony szöktetőit, akik ellen személyes szabadság megsértése miatt eljárás indult.

Husvét vasárnapjára virradó éjjel föltűnő esemény játszódott le Szombathelyen, amelynek középpontjában egy tizennyolc éves budapesti fiatal asszony, Schmergel Istvánné állott. A fiatal asszony válni készül a férjétől és apja, Gerő Dávid budapesti nagykereskedő éppen küldte szombathelyi rokonaihoz, hogy a válást megelőzően férjétől külön éljen.

 

Schmergelné nagyobb társasággal, amely rokonaiból állott, tizennyolcadik születésnapját ünnepelte a szombathelyi Kovács – kávéházban, amikor egy budapesti autó érkezett a város határába. Az autón négy fiatal ember ült, akik a városba érve az egyik rendőrőrszemhez fordultak és megkérdezték tőle, merre van a Kovács – kávézó? A rendőr megadta a kért fölvilágosítást és mindjárt följegyezte az autó rendszámát: Bp. 23 - 927. A budapesti autó a kávéházból jó távol állott meg, utasai pedig kiszállottak és az utcán várakoztak, hogy mikor jön ki onnan Schmergel Istvánné és társasága. Éjjel egy órakor a kis társaság elindult a kávéházból. A néptelen Széll Kálmán utcán csöndesen beszélgetve mentek végig, azután a Gyöngyös partján vezető utra fordultak.


Ebben a pillanatban a reájuk leső fiatal emberek egyike, Schmergel István, a társasághoz ugrott, megragadta feleségét, akit ölbe kapott és a távol álló autó felé vitt, a társaság többi tagjai pedig a másik három fiatal ember tartotta sakkban, nehogy a fiatal asszony elhurcolását megakadályozzák.


Dulakodás és nagy lárma keletkezett, a kávéházból távozó társaság tagjai segítségért kiáltottak, amire két katonatiszt érkezett a helyszínre és kirohant karddal a már beindított autó felé rohantak.


- Állj! – kiáltották a tisztek, de kivont kardjuk csupán a kocsi pneumatikáját érte, az autó máris teljes gázzal elrobogott. Ekkor Schmergelné rokonai a rendőrségre mentek és dr. Nagy Jenő inspekciós rendőrfogalmazónál följelentést tettek a támadók ellen.


Elmondották, hogy a fiatalasszony segítségért kiabált, védekezett, de minden védekezése hiábavaló volt, mert a támadók közül Schmergel Istvánt és Erdős László budapesti boxtrénert határozottan fölismerték.


A szombathelyi rendőrség az esetről telefonon értesítette a budapesti főkapitányságot, amelyet arra kért, hogy a tetteseket, ha autójukkal a fővárosba érkeznek, vegyék őrizetbe.

Előállítják a főkapitányságra az autó utasait
Az autó, amelyen a vasárnapra virradó éjszaka Schmergel Istvánnét megszöktették, vasárnap reggel 7 órakor érkezett a budafoki vámhoz, ahol két rendőr és egy detektív várakozott.


A rendőrség emberein kívül a vámnál várták elszöktetett lányukat Gerő Dávid és felesége is, akiket a szombathelyi rokonok értesítettek. Az autó utasait nyomban bekísérték a főkapitányságra, ahol azonnal megkezdték kihallgatásukat. Schmergel István fakereskedő előadta, hogy nyolc hónappal ezelőtt ismerkedett meg az akkor 17 éves Gerő Kláriva, akit feleségül vett. Fiatal feleségével az asszony szüleinek lakásán lakott, néhány hónapi házasság után azonban közte és feleségének családja közt ellentétek merültek fel.


A fiatalasszony nővéréhez, Bürger szombathelyi cipőnagykereskedő feleségéhez költözött és ekkor Gerőék közölték Schmergellel, hogy leányuk válópört indít ellene, Schmergel István azt is előadta, hogy fivérével és barátaival ezért határozta el magát arra, hogy feleségét, aki hívta, visszaszöktesse. A rendőrségen az autós társaság többi tagjait is kihallgatták, majd kihirdették előttük, hogy személyes szabadság megsértése miatt eljárást indítanak ellenük.


Schmergel Istvánné a rendőrségről szülei lakására ment és még aznap este visszautazott Szombathelyre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98