Dtum
Login with Facebookk
1931 | Augusztus

James Barr tiszteletes a szociáldemokraták nagygyülésén

A ma esti szociáldemokrata nagygyülésen Vandervelde és Löbe után egy őszhaju skót pap is föl fog szólalni: James Barr, az angol alsóház tagja, a munkáspárt egyik parlamenti vezére és a skót szabad egyház főtitkára.

 

Barr tiszteletes ur vasárnap végighallgatta Ravasz püspök prédikációját a Kálvin-téri református templomban, ahol mindenkinek föltünt nyakig begombolt hosszu fekete kabátjában, magas fehér gallérjával, kedélyes, gömbölyü, piros arcával. MacDonald pártjának parlamenti elnöke – olyan, mint egy kedves, öreg falusi plébános – a bécsi nemzetközi szociáldemokrata kongresszusról jött Budapestre és inkább vallási, mint politikai kérdésekről szeret nyilatkozni.


- Öten vagyunk lelkészek az angol munkáspártban – mondja – amelyben rajtunk kívül még mintegy 50 laikus prédikátor foglal helyet. Európában néha csodálkoznak azon, hogy mi a munkásmozgalomba bevisszük a vallást, pedig a mi egyházunk megalapítója, James Keir Hardie világosan megmagyarázta, hogy amit magunk körül látunk a világban, az nem kereszténység. Ha a krisztusi kereszténység uralkodnék, nem volnának hadseregek és hadiflották, nem volna koldus-szegénység és dusgazdagság, hanem szabadság, egyenlőség és testvériség uralkodnék a szeretet jegyében.


- Ezt hirdetem állandóan az angol parlamentben! Én voltam az elnöke a halálbüntetés ellen küzdő bizottságnak is… A nemzetközi békéért már a háboru előtt nem egyszer szól emeltem és iparkodtam odahaza megmagyarázni, hogy sem a magyarok, sem az osztrákok, sem általában az európaiak nem tettek soha olyat, amiért nekünk Angliában, de különösen Skótországban ellenséges érzülettel kellene rájuk gondolnunk. Most is, a mai krizisben, ugy tekintem az egész világot, mint egyetlen társadalmat, amelynek egyik tagját sem érheti katasztrófa vagy megrázkódtatás anélkül, hogy azt a többiek is azonnal meg ne érezzék. Amit Szent Pál az emberekről mondott, az áll a nemzetekre is: ha egy nép szenved, akkor szenvednek az összes többiek is.


- Az összes nemzetek egyesült erőfeszítésére van ma szükség, hitelekkel és erkölcsi támogatással segítségére kell sietni nemcsak Németországnak, hanem Magyarországnak és mindazoknak az államoknak, amelyek rászorulnak.


James Barr vasárnap délután Ravasz püspök vendége volt Leányfalun, ma reggel pedig a szociáldemokrata párt vezetőségét keresi föl, hogy megbeszélje az esti gyülésen való fölszólalását. A bécsi szociáldemokrata kongresszusról vasárnap más angol képviselők is érkeztek Budapestr, köztük Geo Dallas, az angol szocialista földmunkások megszervezője és az angol munkáspárt parlamenti földmunkáscsoportjának elnöke. Dallas nem marad itt a mai, szociáldemokrata nagygyülésig, hanem már ma délelőtt továbbutazik Csehszlovákiába, ahol az agrárreform végrehajtását akarja tanulmányozni.


- Ugy tudom – mondotta az angol képviselő  -, hogy a felvidéki magyar nagybirtokokat cseh parasztok között osztották föl. Ez a kérdés érdekel, azért megyekel a helyszinre, hogy saját szememmel lássam, mi igaz a sok dicséretből és még több panaszból.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
James Barr Kéthly Anna, Weltner Jakab, Lina Schruder képviselő, Paul Löbe, Büchler József, Peyer Károly és Stahl képviselő Vandervelde Ravasz László
Cikk-ajánló
Régi kövek, régi legendák-- Római érdekességek Régi kövek, régi legendák-- Római érdekességek
A római Capitoliumon megfordult mindenki, a ki járt az „örök...
A nemzetiségek Apponyi javaslata ellen A nemzetiségek Apponyi javaslata ellen
Az aradi románság vezető emberei az ottani...
Voigt Ottó és az irányitott német gazdaság Voigt Ottó és az irányitott német gazdaság
Voigt Ottó németországi kisgazdát 500 márka pénzbüntetésre ítélte a...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Newyorki szikratávirat jelenti: Az elnökválasztás első jellemző...
Magyarország részt vesz a futball-világbajnokságban… Magyarország részt vesz a futball-világbajnokságban…
...ha anyagi föltételeiket Uruguay teljesíti. A magyar, osztrák,...
Külföldi hírek Külföldi hírek
Titkos konzisztórium. Berlinből jelentik, hogy Vossische Zeitung...
Építik a berlini Stadiont Építik a berlini Stadiont
Az olympiai küzdelmek eddigi szinterétől eltérően a berlini...
Az osztrák bortörvény szigorítása Az osztrák bortörvény szigorítása
Az új magyar bortörvény (1908. évi XLVII. törvényczikk) életbelépte...
Hallható jelzőberendezés a vasútnál Hallható jelzőberendezés a vasútnál
A herczeghalmi borzalmas vasúti baleset, amely méreteiben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98