Dtum
Login with Facebookk
1931 | December

A rendőrség elkobozta a szociáldemokrata pártkongresszus határozati javaslatait

Vasárnap délelőtt kezdődött a szociáldemokrata párt háromnapos kongresszusa, amelyen 265 kiküldött vett részt. Eljött egy Szekeres József nevü 22 éves mezőturi földmunkás is, aki a 150 kilométeres utat gyalog tette meg. A gyülést Farkas István országgyülési képviselő nyitotta meg, elnökké Peyer Károlyt választották, aki üdvözölte a külföldi vendégeket.

 

Julius Deutsch osztrák delegátus, volt hadügyminiszter válaszában ezeket mondotta:
- Most egész Európát a fascizmus veszedelme fenyegeti. Az osztrák szociáldemokrata pártnak megvolt az ereje, hogy a heimwehrpuccsot leverje és a jövőben is mindig elég erős lesz ahhoz, hogy a fascistákkal szembeszálljon.


Ezután Hildebrand képviselő üdvözölte a kongresszust és megmagyarázta a német szociáldemokrata párt magatartását a Brüning-kormánnyal szemben:
- A német szocializmus Brüning mellé állott, de ez nem jelenti azt, hogy szövetkeztünk a reakcióval. Csak azért támogatjuk Brüninget, hogy megóvjuk magunkat a még nagyobb rossztól: a horogkeresztes uralomtól. Hitlertől, ettől a szélhámoskodó operettfigurától sokkal jobban félnek Magyarországon, mint nálunk, Németországban. Rosenberg, Hitler sajtófőnöket balti zsidó családból származik.


Markovics Iván volt cseh hadügyminiszter beszéde elején néhány cseh mondat után magyarra fordította a szót:
- Csehország és Magyarország ellenséges viszonyából eddig mindkét országnak csak kára származott. A szociáldemokrata pártok föladata, hogy egyengessék és előkészítsék a béke és gazdasági együttmüködés utjait!


Ezután Farkas István terjesztette a kongresszus elé a pártvezetőség jelentését arról, hogy az elmult esztendőben 118 uj szocialista szervezet létesült és a párt különösen megerősödött a falvakban.

 

Végül Buchinger képviselő jelentette be, hogy nem áll módjában határozati javaslatokat előterjeszteni, mert azokat a rendőrség elkobozta és kérte a kongresszust, hogy legalább gondolatban fogadják el a javaslatokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Farkas István Peyer Károly Julius Deutsch Buchinger Manó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98