Dtum
Login with Facebookk
1931 | Február

Molotov, Európa legfiatalabb miniszerelnöke

A moszkvai nagyopera dusaranyozásu termében 3000, néma csöndben szorongó ember előtt, a vörös-arany keretbe foglalt szinpadon néhány héttel ezelőtt megjelent egy alacsony, barna, cvikkeres fiatal ember és két teljes órán át tartó előadásban fejtette ki a szovjetköztársaság ezévi gazdasági programját.

 

A hallgatóság a Szovjetunió központi végrehajtóbizottságának tagjaiból, a moszkvai szovjet és a főváros hivatalainak tisztviselőiből állott és a fiatal ember, aki az orosz szónokok monotón, halk és kissé unalmas hangján számok és adatok ármádiáját sorakoztatta föl hallgatói előtt, a orosz népbiztosok tanácsának elnöke volt, azelőtt a kommunista párt második titkára és Sztalin után a leghatalmasabb ember Oroszországban: Molotov. Ez a fiatal, 42 éves férfi Európa legfiatalabb miniszterelnöke, nem tartozik Lenin gárdájának tagjai közé. Két nemzedék között áll, a forradalomban elpusztult és elmerült öreg revolucionáriusok és a forradalom óta, távol Európától és az európai kulturától felnövekedett uj fiatalság között. Molotov ennek az uj forradalmi generációnak, a még fiatalabbak uttörőknek jellemző képviselője.


Kora ifjuságától forradalmár volt, megjárta mint számüzött Szibériát, becsvágyó, kiméletlen, lelkiismeretlen és határtalanul munkaképes. Sztalin hatalmát nagyrészben Molotov munkaképességének és szorgalmának köszönheti, ő volt az, aki a párttitkárokat és a vidéki politikai megbizottakat olyan vasfegyelmü gárdába szervezte, amelyen megtört Trockij zsenialitása és Bucharin népszerűsége.

 

A forradalmár és kispolgár furcsa keveréke ez az ember, tipikus képviselője a revoluciók második nemzedékének. Nem ismer se mulatságot, se szórakozást, se szenvedélyt, se szerelmet. Életének egyetlen célja és tartalma a munka. Nincs benne érzés, megrendülés, ellágyulás, ha forradalmi meggyőződéseit kell érvényesíteni, de egyébként ugy él, mint a vérbeli kispolgár, nem iszik s minden estéjét családja körében tölti. Egy kivétel van életében e regula alól, imádja a préféranszot s havonta egyszer, kétszer, estétől hajnalig – kártyázik.


Ez az emberfajta, a Molotovok vezérkara, teremtette meg az orosz iparosodás és szocializálás ötéves tervét, ezek az emberek készülnek ebben az évben az orosz parasztgazdaságok ötven százalékát kommunista birtokegységekbe kovácsolni, az ipari termelés 97 százalékát az állami ipartelepekkel födözni, a termelés értékét 45 százalékkal emeli, a nyugateurópai piacot olcsó buzával elárasztani s egész Ázsiából kiszorítani az európai ipari termékeket. Harsogó számokkal, fanatikus elképzelésekkel, hihetetlen munkaalkalmakkal kábítják el magukat – hiveiket, akiknek kilencven százaléka nem ismeri Európát, sejtelme sincs arról, mint él az európai ember s a számok szuggesztív hatása alatt rendíthetetlen meggyőződéssel bizik az orosz szocializmus diadalában.

 

Nem látják és nem hallják a sóhajokat és jajkiáltásokat, amelyekkel tele van ez a szenvedő ország, nem törődnek azzal, hogy ezrek pusztulnak el az arktikus erdőkben, hogy az orosz kórházakban minden negyedik beteg orvos, gyógyszer és műszer híján meghal s hogy a zsáknak ma nagyobb az értéke, mint a gabonának az orosz falun, mert a zsákból inget lehet varrni. Mögöttük lassan nyomul előre az uj nemzedék, a kommunista gárdákban megszervezett fiatalság, a forradalom óta született három millió ifju ember; számuk két év alatt ötven százalékkal szaporodott s háromnegyed részük munkások és parasztok gyermekeiből kerül ki.

 

Tovább viszik-e ezek a fölnövekvő fiatalok, akik már teljesen elszakadtak az európai gondolattól, a forradalom zászlaját, vagy két nemzedék elkerülhetetlen összecsapásának lesz a szinhelye a közeli években Oroszország? Talán igen, mert e kommunista ifjuságnak 34 százalékát kellett az ortodox kommunista vezetőknek kizárniok az elmult két évben.


Kiss Dezső

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az idei Lotz- díj Az idei Lotz- díj
Lotz Károly jeles festőművészünk jubileumának emlékére alapította a...
A WAF nemzetközi atletikaversenye A WAF nemzetközi atletikaversenye
A MAC megnyerte a Weinberger-emlékversenyt. Sorozatos magyar...
A gáz magas árát propagandával igyekszik fenntartani a Gázmüvek A gáz magas árát propagandával igyekszik fenntartani a Gázmüvek
A Gázmüvek igazgatósága az elhangzó kritikákkal szemben arra a tényre...
Viktor Emánuel és Badoglio teljesen az angolszászok mellé álltak Viktor Emánuel és Badoglio teljesen az angolszászok mellé álltak
Viktor Emanuel és Badoglio tábornagy vasárnapi nyilatkozatukban...
226 kilométer utat épitenek Kecskemét határában 226 kilométer utat épitenek Kecskemét határában
Annakidején, amikor a kecskeméti tanyavilág uthálózatának...
Bankbetétek zárolása Bankbetétek zárolása
Az uj pénzügyminiszter meghivására tegnapelőtt tartott pénzügyi ankét...
Tizezrek tüntettek vasárnap Budapesten a városházi uralom és a mai kormányrendszer ellen Tizezrek tüntettek vasárnap Budapesten a városházi uralom és a mai...
Vasárnap már teljes erővel lángolt föl a választási harcba indult...
Uj villamos főzőedény Uj villamos főzőedény
Az Uránia 1918. évi májusi számában le voltak írva oly elektromos...
Mount Everest-film Mount Everest-film
Az expediciós film céljánál és eredeténél fogva nem törekedhet kerek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98