Dtum
Login with Facebookk
1931 | Július

Az élelmiszerexport új korszakát hozhatják a Duna-hidak

A tervbevett két új dunai hídnak a megépítése a főváros élelmiszerellátása, a közlekedés megkönnyítése és a Budapestről történő export fejlesztése szempontjából rendkívül nagy fontossággal bír, azonkívül kulturális jelentősége, a város fejlesztése szempontjából szinte felbecsülhetetlen. 

Csak az tudja megítélni e hidak megépítésének nagy fontosságát, akinek módjában volt évek hosszú során át megfigyelni a kora hajnali órákban a jelenlegi hidak túlterhelését. Ennek legélénkebb illusztrálására megemlítem, hogy például 1930. évben a fővárosba majdnem 400 dunántuli és egyéb községből, faluból jött áru, több mint 116 ezer kocsin és 3700 teherautón. Ezekből a fuvarokból a Központi Vásárcsarnokba 37.994 kocsival és 2809 teherautón érkezett áru, mely áruknak nagy részét a Ferenc József hídon keresztül szállították. 

A budapesti racionális élelmiszerellátásra azonban a Központi Vásárcsarnok, az ehhez tartozó Fővám-tér, valamint a dunai rakpartterület, – a főváros fokozatos fejlődése folytán – kicsinek bizonyult, s ezért elhatároztatott az élelmiszer-nagyvásár létesítése, hogy ez, minden mennyiségű áru befogadására és minden szállítás lebonyolítására, – a mai kor követelménye szerint megfelelő legyen. Ennek a nagy vásártelepnek fontos tartozékát képezi az új hidak megteremtése, hogy ezáltal a jelenlegi árutorlódás megszünjék, a közlekedés megkönnyíttessék, a felhozatal lényegesen emeltessék. Ebben az esetben az a remény, amit az élelmiszer-nagyvásár létesítéséhez fűznek, nevezetesen, hogy a vidékről felhozott áruk itt összegyüjtve, apportáltassanak, megvalósul. 

Örvendetes, hogy a kormány arra hivatott tényezői végre felismerték a jelenlegi hidak számának elégtelenségét. Nagy megnyugvással veszi a gazdasági élet valamennyi tényezője azt, hogy így lehetővé válik meglevő gazdasági erőnknek a legteljesebb mértékben való kihasználása, mert az ilyen modern alkotásokkal szeretett fővárosunk lesz a megcsonkított ország talpraállításának és boldogulásának forrása. 

Gazdasági szempontból helyes érzékre vall a dunai hidak megépítésének elhatározása. Ezzel – az önmaguk kínálta célok szolgálatában – Budapest anyagi ereje nagy mértékben emelhető lesz azzal, ha a Budapestre irányuló forgalom lebonyolítását minél gyorsabbá és könnyebbé tesszük s ezzel nemcsak a főváros élelmezését javítjuk meg, hanem az ország külkereskedelmi mérlegének fellendülését is elérjük. 

Remélhető, hogy most már a tervbevett két új dunai hídnak a megépítése a kivitel stádiumába kerül s ez azután hatalmas tényezője lesz a főváros további fejlődésének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az angol tréningről
Most, midőn az athletika főszezonjában vagyunk és alig egy pár nap...
Prónay alezredes ügye a katonai törvényszéken Prónay alezredes ügye a katonai törvényszéken
Emlékezetes, hogy a nyugatmagyarországi harcok idején a fölkelők...
A XX-ik  század első esztendeje A XX-ik század első esztendeje
Az 1901-ik év, míg az egész keresztény világban a XX-ik századot...
Bécsi uszóverseny Bécsi uszóverseny
A Wiener Athletiksport Club kétnapos meetingje, mely szombaton és...
A fekete ördög
Még a feketénél is feketébb festékkel festik a falra nap-nap után a...
A hó, akadálygarmadák A hó, akadálygarmadák
A szél árnyékában száraz hóból rakott hátsó akadálygarmadák pompás,...
Vajda János házassága Vajda János házassága
Házasságuk első hónapjában Róza megismerkedik Vajda János...
R. Szentpál Olga tánc-estje
A művészet nevére számot tartó tánc iskoláinak általában talán éppen...
Baromfivásár Kecskeméten Baromfivásár Kecskeméten
Azt szokták mondani, hogy a magyar ember nem ért a kereskedéshez....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98