Dtum
Login with Facebookk
1931 | Április

A római gabonaértekezlet nagyfontosságu határozata

A Rómában lezajlott nemzetközi buzakonferencia nagyfontosságu határozatot hozott.
Kanada fődelegátusa, Ferguson, ugyanis annak előrebocsátásával, hogy a világ mezőgazdasági krizisének legfőbb oka a minden országban egyformán alacsony buzaár, azt az inditványt tette, hogy alakuljon tengerentuli és európai mezőgazdasági államokból, tehát Kanadából, Argentinából, Magyarországból, Lengyelországból, Szovjet-Oroszországból, Romániából, Jugoszláviából és Bulgáriából nemzetközi gabonaantantbizottság, amely közös elhatározással állapitsa meg az 1931-32. évi gabonaexportra vonatkozó összes feltételeket és árakat.

Inditványozta továbbá, hogy a nevezett államok hivatalos küldöttei a legrövidebb időn belül üljenek össze és megalkotva az emlitett gabonabizottságot, hivják meg annak munkálataiban való részvételre az Északamerikai Egyesült Államokat is, amely a jelenlegi római gabonakonferencián nincs hivatalosan képviselve. A kanadai fődelegátus inditványát a konferencia első albizottsága nagy lelkesedéssel egyhanguan elfogadta. 

Argentina fődelegátusa kijelentette, hogy máris fenntartás nélkül csatlakozik az inditványhoz. Prónay György báró, a magyar delegáció nevében ugyancsak fenntartásnélküli hozzájárulását jelentette be. 

A gabonakonferencián résztvevő államok delegátusainak megitélése szerint az első albizottságban hozott határozat az egész világ mezőgazdaságára nézve döntőfontosságu. 

A konferencia befejezte tanácskozásait és elhatározta, hogy május hó 18-án Londonban tart összejövetelt a gabonakészletek eladása ügyében. A londoni konferencián Prónay György báró földmivelésügyi államtitkár javaslatát veszik tárgyalás alá.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98