Dtum
Login with Facebookk
1931 | Június

Ma választ Románia

Románia parlamentáris életének egyik legizgalmasabb napja következett el vasárnap. Hétfőn zajlik le a román képviselőválasztás olyan két és félesztendő után, amely alatt fölényes többséggel Maniu Gyula pártja kormányzott.

 

A Jorga-kormány rendeletet adott ki, amelynek folytán vasárnap, a választást megelőző napon semmiféle politikai gyülést vagy manifesztációt nem volt szabad tartani. Ennek ellenére vasárnap délelőtt Nagyváradra érkezett Jorga miniszterelnök és a városháza erkélyéről beszédet mondott mintegy 2500 főnyi közönség jelenlétében. Hangsulyozta, hogy miután a kormány rendelete értelmében politizálni nem szabad, nem politizál, hanem meg akarja mondani, hogy minden politizálót elsodor a produktiv munka utjából és csak munkaszerető szakembereket gyüjt maga köré, hogy letörölje Románia történetéből azt a tizesztendős rozsdafoltot, amely alatt az átkos politizálás a gazdasági romlás örvényébe sodorja az országot. Mialatt erről beszélt, hirtelen zugni kezdtek a pünkösdvasárnapi harangok ugy, hogy a beszédből alig lehetett valamit hallani.


A miniszterelnök gyors fordulattal abbahagyta beszédét, beszállt autójába és elrobogott Kolozsvárra, ahol délben mondott hasonló szellemü beszédet. A kormány, az eddigi jelek szerint, meg fogja kapni a parlamenti többséghez szükséges szavazatokat. A különböző helyekről érkező hirek erőszakoskodásokról számolnak be. Valószinű, hogy Maniu pártja, amelynek a legutóbbi parlamentben 340 képviselőtagja volt, most alig fog elérni többet, mint 35-40 mandátumot.


Nem lehetetlen, hogy a kommunisták, a zsidó párt, az antiszemita párt, az Avarescu-Goga-párt, a Bratianu György-féle uj liberális párt (nem tévesztendő össze a Bratianu Jonel által alapított óliberális párttal, amely a kormánynyal most kartellbe lépett), valamint Lupu parasztpártja egyáltalában nem kapnak mandátumot. Legföljebb 1-2 mandátumra van kilátásunk a szociáldemokratáknak. A kartellben levő pártok közül a Duca-féle óliberális párt 110 mandátumra számíthat.


Előreláthatólag 11 mandátumot fognak kapni a kormánnyal kartellbe lépett németek. A magyar párt megkapja a 2 százalékon fölüli szavazatszámot. A Maniu-kormány választásán a magyar párt az ország területén 172.000 szavazatot kapott. Most, a hatósági beavatkozás folytán, nem lehet ennyire számítani. Valószinű, hogy mandátumot kap gróf Bethlen György, a magyar párt elnöke, Laár Ferenc lelkész, Paál Gábor Udvarhelymegyében, Willer József Csikmegyében, báró Szentkereszthy Béla és Abrudbányai Ede Háromszékmegyében.


Biztosnak látszik még, ha nagyobb erőszakoskodás nem fordul elő, Hegedüs Nándor megválasztása Biharmegyében, dr. Jakabffy Eleméré Szatmármegyében, báró Jósika Jánosé Szilágymegyében, dr. Gyárfás Eleméré Kisküküllőben, Szabó Bénié Brassóban, Parctz Béláé Aradon és Sándor Józsefé Tordán.

 

A szenátusi választás csütörtökön lesz. A Székelyföldön, különösen Háromszékmegyében, a kormány mindent elkövet, hogy Sándor Józseffel szemben Tőkés Ernő református lelkészt hozza be és Csikmegyében dr. Kiss Béla érdekében dolgozik. Pesszimisztikus jóslás szerint a magyar párt az elmult választáson elért 16 mandátum helyett aligha ér el többet tiznél és a szenátusban volt 6 mandátuma sem biztos.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Iuliu Maniu Jorga Goga Octávián Bratianu György Avarescu Duca
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A prágai vivóverseny A prágai vivóverseny
Valahányszor vivóink külföldi versenyeken indulnak, mindannyiszor...
A gyöngyösi katasztrófa után A gyöngyösi katasztrófa után
Minek elhallgatni, mikor olyan vigasztaló, hogy az elmult vasárnapon,...
Ennyi ruházati cikket vásárolhatunk! Ennyi ruházati cikket vásárolhatunk!
1944-re kormányrendelet szabályozza a beszerezhető ruházati cikkek...
A kőolaj csatában az angol álláspont győzött A kőolaj csatában az angol álláspont győzött
Románia politikájával kapcsolatban az olasz sajtó ma két...
A nyolcvanéves Freud A nyolcvanéves Freud
Visszavonultan, betegen és betegségébe menekülve zárkózik el az öreg...
Az osztrák munkakölcsön sikere Az osztrák munkakölcsön sikere
Ausztria tudvalevőleg 175 millió schilling kölcsönt fektetett fel...
A sport-hóbort ellen A sport-hóbort ellen
Egy szerencsétlen pozsonyi tanár összeroncsolt holtteste szomoru, de...
A kinai nők élete A kinai nők élete
A nőknél a toilette a legfontosabb. A kinai hölgyek ruhája bugyogóból...
A fehérré vált néger
Ausztrália egyik telepén, Mildurában, csodálatos módon alakúlt át egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98