Dtum
Login with Facebookk
1931 | Június

A régi egyiptomiak állatkultusza, az exotikus állatok

A fáraókat és a magasállású egyiptomi főurakat vadászszenvedélyük elvezette a sivatag és Afrika délibb részeinek ősi vadonjaiba is. Minden időben akadtak olyan kalandorok és kíváncsi természetű világjárók is, akik többnyire mindenható uruknak, a fáraónak teljesített különböző megbízások elintézése közben ismeretlen vidékekre is behatoltak.

Az „égből eredő” Nílus folyam forrásainak, vagy a templomépítkezésekhez szükséges kő- és ércbányáknak felkutatása alkalmával csodálatos terményekkel, ritka állatokkal, főleg pedig különféle mesékkel, ellenőrizhetetlen mende-mondákkal megrakodva tértek vissza honukba, hogy még jobban felcsigázzák az otthonmaradottak képzelődését.

Így keletkeztek azután „a nyílfarkú vadszamárról”, a „repülő gazelláról”, az „emberfejű kígyószörnyetegről”, a „madárfejű oroszlánról”, a „lótusz-farkú leopárdról” szóló elbeszélések. A mesék kitalálói és terjesztői hihetetlennek látszó koholmányaikat rendszerint valamilyen különös alakú, exotikus állatfajnak: zsiráfnak, majomnak, oroszlánnak, orrszarvúnak, zebrának a bemutatásával iparkodtak igazolni, s ezek a ritka állatok a csodálkozó nép tömegeiben sokszor különös hatásokat váltottak ki.

Amidőn például Sahura fáraónak (V. dinasztia, Kr. e. 2900 körül) a Sinai-félszigetre, a beduinok megfékezésére és az ottani értékes türkiszbányák birtokbavételére kiküldött katonai expedíciója győzedelmesen viszszatért, az Egyiptomba szállított gazdag zsákmányon kívül az óriási vasketrecekbe zárt barna medvék láttára a különben jámbor természetű níluslakók valóságos extázisban törtek ki és a soha nem látott állatokat földreborulva istenekként imádták.


Hasonló lelkesedést váltottak ki a XVIII. dinasztia idejében Hatsepszut királynőnek, az egyiptomi Semiramis-nak nagyszabású tengeri expedíciója által a mesebeli Puntból (a mai Szomáli-föld vidékéről) hozott érdekes állatok. És a tébai ú. n. deir-el-baharii sziklatemplomnak a feliratai még 3000 év multán is szinte kitörő lelkesedéssel hirdetik, hogy „tündöklő elefántcsontok, hajlékonytestű agarak, kutyafejű majmok, zöldszínű cerkófok kerültek elő a visszatérő hajók belsejéből és emberemlékezet óta senki sem hozott még egy uralkodónak sem ezekhez hasonlót a földön!”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98