Dtum
Login with Facebookk
1931 | Június

Fülbetegségek, a fül részei

Mielőtt a fül betegségeiről beszélnénk, először legyünk tisztában azzal, hogy maga a fül micsoda. Ezt már aztán mindenki tudja! – gondolják magukban olvasóink. A fül: a hallás érzékszerve. Ez kétségtelenül igaz; csakhogy az emberi fül ezenkívül még valami másnak az érzékszerve is. Az egyensúlyérzéké, vagyis azé a rejtett érzékünké, amelynek segítségével állandóan tudomásunk van .

róla és ellenőrizni tudjuk, hogy melyik testrészünk abban a pillanatban milyen helyzetben van. Íme egy példa, amely megmagyarázza, hogy miről is van szó tulajdonképpen: Hunyjuk be a szemünket és mozgassuk a jobbkezünk ujjait bármilyen tetszésszerinti szeszélyes módon. Bármit is csinálunk velük, mindig pontosan meg tudjuk mondani, hogy mennyire vannak kifeszítve, begörbítve stb.

Olyan világosan érezzük a helyzetüket, mintha a szemünk előtt lennének, pedig se nem nézzük, sem a másik kezünkkel ki nem tapogatjuk őket! Ehhez hasonló érzékelések teszik lehetővé, hogy a térben tájékozódni tudunk, hogy nem veszítjük cl egyensúlyunkat. Ennek az érzékelésnek is a fülben van a székhelye.

Milyen az emberi fül felépítése? Legkívül van a fülkagyló. Ennek az lenne a szerepe, hogy ernyő módjára felfogja és összegyűjtse a hanghullámokat. Csakhogy minálunk - egyes állatokkal ellentétben - a fülkagyló eme jelentősége már nagyon alárendelt. Akinek hiányzik a fülkagylója, az nem hall rosszabbul, mint akinek megvan. A kagylóból a hallójárat vezet a fül belsejébe.

A hallójárat végén van a dobhártya, amely, elzárja az utat a mögötte fekvő kis dobüregbe. A dobhártyának a dobüreg felé tekintő felszínéről a három, apró hallócsontocska által alkotott lánc vezet el az ú. n. labirintushoz. A komplikáltan és különös kicirkalmazottsággal felépített labirintusban millió és millió idegvégződés sorakozik egymás mellett. A hallóidegekhez és az egyensúlyérzék idegeihez tartoznak ezek.

Világos, hogy a legtöbb ok, amely hallószervünket beteggé teheti, megbetegítheti az egyensúly érzékének a szervét is. A beteg ilyenkor szédül, fejfájásról panaszkodik, s ha a bántalom nagyobb fokú, nem képes az egyensúlyát megtartani, „forog körülötte a világ”, összeesik. Embernél nem gyakoriak ezek a tünetek, mert az egyensúlyérzék szerve mélyebben, rejtettebben fekszik a labirintusban, a kórokozó tényezők nehezebben férkőznek hozzá. Többnyire a fülnek hallószervi részéről, amely közvetlen szomszédságában fekszik, terjed rá a betegség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Megnyílt a bledi konferencia, a kisantant meg akar egyezni Magyarországgal Megnyílt a bledi konferencia, a kisantant meg akar egyezni...
Vasárnap reggel kezdődött a kisantant-konferencia, amelynek főtárgya...
Csillagvizsgáló Csillagvizsgáló
Míg Chaplin csak másfélmillió dollárt keres évente, addig Harold...
Horvát közeledés. Magyar-horvát megegyezés a láthatáron Horvát közeledés. Magyar-horvát megegyezés a láthatáron
A horvátok idáig konokul ragaszkodtak a sportbeli önállósághoz és...
Megfogták a lábamat és kidobtak a hajóból Megfogták a lábamat és kidobtak a hajóból
Vasárnap délben a nagymarosi csónakosok fuldokló fiatalembert húztak...
A milánói nemzetközi kiállitás A milánói nemzetközi kiállitás
Lombardia egykori fővárosában a munkások tizezrei dolgoznak...
La bourse La bourse
Az értéktözsde sem ébreszt ma pajkos gondolatokat a polgárokban és...
Kalandozás a világűrben Kalandozás a világűrben
Habár a csillagok rejtelmes világába egyre jobban behatol a tudomány,...
Mayer János kisgazdaminiszter lemondott Mayer János kisgazdaminiszter lemondott
Mayer János kisgazdaminiszter december hó 17-én irásban is eljuttatta...
A miniszterelnök nem hajlandó fogadni a bosnyák küldöttséget. A miniszterelnök nem hajlandó fogadni a bosnyák küldöttséget.
Emliettük már, hogy a delegácziók budapesti ülésezéseire Boszniából...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98