Dtum
Login with Facebookk
1931 | Május

Alfonz király azt ajánlja a spanyol főnemességnek, hogy ne nehezitse meg a köztársasági kormány helyzetét

Páris, május 3.
Alfonz király szombaton késő este Londonból visszatért Franciaországba és egyenesen Fontaineblauban tartózkodó családjához utazott. A király a „Toledo hercege” inkognitó nevet használta és a vasutállomáson szinte menekülve sietett autójához a kiváncsiak pillantásai elől.

 

Madridi jelentések szerint az „El Sol” cimü lap közli egy spanyol arisztokrata nyilatkozatát, akinek a király azt a tanácsot adta, hogy a spanyol főnemesség ne görditsen akadályokat a köztársasági kormány müködése elé.

Ötvenhét bomba, kommunista röpiratok, letartóztatások

Madrid, május 3.
Saragossa és Gasai között a barcelonai gyorsvonaton letartóztattak három fiatalkoru kommunistát, akiknél több bőröndben 57 bombát, továbbá számos revolvert és rengeteg röpiratot találtak.


A bombákkal telt bőröndöket Barcelonába szállították, ahol megállapították, hogy azok dinamittal és nitroglicerinnel vannak töltve. A letartóztatott kommunistákról kiderült, hogy egy terrorszervezethez tartoznak. Barcelona polgári kormányzója szerint a május elsejei zavargásokat azsán provokatőrök és külföldről jött idegenek idézték elő.


A minisztertanács Aguilera volt tábornokot kinevezte a hadsereg főparancsnokává. Aguilerát 1926-ban a diktatura elleni összeesküvésben való részvétel miatt hathavi börtönbüntetésre és a hadseregből való elbocsátásra itélték. Az eddigi hadseregfőparancsnok, Carlos herceg, a király rokona volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A trónvesztett spanyol királyi család A király és bizalmasai
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98