Dtum
Login with Facebookk
1931 | Március

Árvizveszedelem országszerte

A közelmultban beállott szokatlan időjárás következtében az ország több helyén a lehullott nagymennyiségü hótömeg hirtelen elolvadt és egyik napról a másikra megduzzasztotta a folyókat. 

Igy például a Marcal patak a sok hólétől megáradt és Győrtől fölfelé egész a vasmegyei Boba községig mintegy tizezer hold kiterjedésü föld került viz alá. Marcalgergelyiben február hó 25-én orkánszerü vihar volt, amely összedöntötte Kiss Károly gazdálkodó cselédházát. A házban lakó Sümegi Pál és háromtagu családja csodálatos módon épen menekült ki a romokból.

Az olvadás következtében megáradt Kapos folyó is elöntötte a somogyi falvakat. A hirtelen olvadás következtében a viztömeg csakhamar elboritotta Szendrő Pál országoshirü fajbaromfi-telepét, ahol mintegy ezer darab fajbaromfi között óriási pusztitást végzett. Az árviz következtében egy ház lakosait ki kellett telepiteni.

Megáradt az esőzés következtében a Sió-patak is, amely kilépett a medréből és hosszu csikban árasztotta el a közvetlen környéket. A szekszárdi kulturmérnöki hivatal megtette a szükséges árvédelmi intézkedéseket.

A megduzzadt Kerka-folyó veszélyezteti a partmenti községeket, elsősorban Lenti községet. A tapolcai járásban lévő Diszel község mélyebben fekvő utcáit ellepte a viz.

Pécs déli részét árviz öntötte el és viz alá kerültek a most épülő városrészek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98