Dtum
Login with Facebookk
1931 | Március

Felemelték a cukor vámját

Mint ismeretes, a répatermelő gazdák és a cukorgyárak között a gazdasági miniszter közvetitésével heteken át közvetitések folynak. A tárgyalás eredménnyel járt, s az uj kampányra sikerült megfelelő keretek között a jövedelmező répatermelés feltételeit biztositani.

A megállapodás végrehajtása céljából azonban szükséges volt a belföldi paic árszinvonalát is rendezeni, ami azonban csak a cukorvámok megfelelő megállapitásával volt lehetséges. Az erről szóló rendelet már megjelent. Ez a rendelet a cukor mázsánkinti vámját 38.8 aranykoronában állapitja meg. A cukor vámjának ez az uj megállapitása, – amint hivatalos helyről közlik – a cukorvám 2.8 aranykoronával való felemelését jelenti. A vám megemelésének az lesz a hatása, hogy a cukor kilogrammonként 3 fillérrel megdrágul. 

A cukorvám emelésére a répatermeléshez füződő rendkivül fontos mezőgazdasági és szociális szempontokból volt szükség, mert csak ezen az uton lehetett biztositani, hogy a cukorrépatermelő gazdák a cukorrépáért olyan árat kaphassanak, amely mellett cukorrépát még termelni lehet. A cukorrépatermelés viszont rendkivül nagyjelentőségü, egyrészt az intenziv gazdálkodás szempontjából, másrészt azért is, mert ez a vállalkozási ág igen sok munkáskezet foglalkoztat, ugy, hogy a répatermelés visszafejlődése a mezőgazdaságban munkanélküliséget okozna.

A vámfelemelésből és a cukoráremelésből a cukorgyárak semmiféle többjövedelemhez nem jutnak, mert a vámfelemeléssel kapcsolatos áremelkedésből befolyó több jövedelmet külön kötelesek kezelni és ennek a különkezelt alapnak az elszámolását és felhasználását a pénzügyminisztérium a legszigorubban fogja ellenőrizni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98