Dtum
Login with Facebookk
1931 | Március

Rövidek

Mussolini szerint a béke most már 1936-ig biztosítva van Európában
Páris, március 22.
Az „Exceisiar” vasárnap cikket közöl Mussolini tollából. Az olasz miniszterelnök a francia-olasz tengerészeti egyezmény jelentőségét méltatja és megállapítja, hogy nincs szó sem győzőről, sem legyőzöttről.


Ez a megállapodás gazdag reményekre jogosit a jövő tekintetében. A béke most már – hacsak előre nem látott események nem következnek be – 1936. év végéig biztosítva van Európában és az egész világon. Mussolini reméli, hogy a leszerelési értekezlet, amelynek számára a londoni és a római tengerészeti megállapodásokkal részben előkészítették a talajt, további garanciákat talál a béke megerősítésére és tartamának meghosszabítására. Az olasz és a francia nép mostantól kezdve más szemekkel néz egymásra.


Mussolini nyomatékkal hangoztatja végül, hogy teljesen alaptalanok azok az aggodalmak, mintha a római tengerészeti megegyezés hátrányokkal járna azokra a hatalmakra, amelyek nem irták alá a londoni tengerészeti egyezményt.

A flottaegyezményt Amerika is tudomásul vette, szövegét kedden hozzák nyilvánosságra

Páris, március 8.
Az angol-francia-olasz flottaegyezmény mint hosszabb időre döntő kihatásu esemény áll változatlanul a világpolitika előterében. Vasárnap a francia minisztertanácson Briand beható expozét tartott, kifejezve az okokat, amelyek miatt még nem hozhatta nyilvánosságra az egyezmény pontos számadatait.

 

Tudósítónk az amerikai nagykövetségen azt a fölvilágositást kapta, hogy Washingtonnak csakugyan voltak az egyezménnyel kapcsolatban aggályai, ezek azonban tisztára formaiak és az amerikai szenátus ügyrendjével függnek össze. A kérdés lényege az volt, hogy nemzetközi jogi szempontból elég- e, ha a szenátus egyszerüen tudomásul veszi a megegyezést és ezzel hallgatólag válik a londoni flottaegyezmény kiegészítő részévé, vagy pedig az érvényesség szempontjából kivánatos-e egy teljes ötös egyezményt kidolgozni és azt terjeszteni a szenátus elé. Végül is az első megoldás mellett döntöttek. Ezek után az egyezmény szövege valószinüleg kedden, legkésőbb szerdán kerül egyidejüleg nyilvánosságra Párisban, Londonban, Rómában, Tokióban és Washingtonban.


A „Temps” vasárnap esti vezércikke ujra foglalkozik az egyezménnyel, amelytől Európa uj békekorszakát számítja. A cikk főleg Németországot és Oroszországot igyekszik megnyugtatni, hogy a megegyezés csakugyan a leszerelés ügyét szolgálja és hogy előkészitője, sőt záloga az 1932. évi leszerelési konferencia komoly sikerének.

Jugoszlávia békét akar! – mondja Sándor király

Belgrád, március 8.
(Achvala-ügynökség jelentése.) Sándor király a Reuter-iroda belgrádi tudósítójának hosszabb nyilatkozatot adott.


- Ami Jugoszláviának szomszédaihoz való viszonyát illeti – mondotta - ,  megismételhetem.
Jugoszlávia békét akar és politikája a nemzetközi béke szolgálatára irányul. Tekintettel arra, hogy Balkán-állam vagyunk és hogy politikai hagyományainknak is ez felel meg, ma elsősorban a Balkánon óhajtunk békét, hogy azután a szabad Balkán megszervezze szabadságát és haladását.

Március 15-ére a rendőrség nem engedélyez semmiféle utcai fölvonulást
A különböző pártok, egyesületek és iskolák máris nagyszabásu előkészületeket tesznek a jövő vasárnapi nemzeti ünnepre. Március 15-ét az egész ország méltóképen készül megünnepelni. Petőfi Eskütéri szobránál reggeltől estig egymást követik majd a ünnepségek.


A nemzeti ünnep óriási tömegeket fog megmozgatni, a rend föntartása érdekében tehát megfelelő előkészületeket tesz a rendőrség is. Megbizható értesülés szerint semmiféle utcai fölvonulást nem fognak engedélyezni, az ünnepségeknek tehát kizáróan az Eskü-térre kell korlátozódniok.

Gyárfás Elemér, az erdélyi magyarok szenátora

Az erdélyi politikai és gazdasági élet egyik legkimagaslóbb egyénisége, Gyárfás Elemér szenátor, hatalmas beszédet mondott a bukaresti szenátusban. A beszéd hatása jellemző, hogy nemcsak a román, de a külföldi ujságok is bőven ismertették. Ime, a csónak mily ereje van, ha a szónok a parlament dobogóján teljes tudományos fölkészültségével és a tények mindenkit lenyügöző erejével küzd a maga mélyen és őszintén átérzett politikai és gazdasági igazságaiért. Gyárfás kimutatta, hogy Erdélyben, ahol az ezerholdas nagybirtok is ritkaságszámba ment, ugyanazt a kulcsot alkalmazták a nagy román földbirtokreformnál, mint az ókirályságban.

 

A liberális párt brutális eréllyel hajtotta végre a kisajátítást, amelyet nem gazdasági, de demagóg és soviniszta okok vetettek. Igy állottak elő az állami tartalékföldek, amelyek 1923-tól a mai napig parlagon hevertek. Beszéde végén Gyárfás büncselekménynek nevezte a rossz gazdasági politikát. E büncselekménynek sulyát milliók és milliók érzik és szenvedik, de a felelősségrevonás nem következik el. A hűtlen sáfárok felelőssége egy diszkard, amelyet sohasem huznak ki és amelyet ma már ki sem lehetne huzni, mert sohasem huzatván ki, a penge a hüvelybe rozsdásodott...

Alfonz király vasárnap Párisból állította vissza a spanyol alkotmányt
Madrid, március 22.
A spanyol hivatalos lap vasárnap egyszakaszos királyi dekrétumot közöl, amely visszállítja az összes szabadságjogokat és alkotmánybiztosítékokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az angol külügyminiszter Mussolininl. Jobbról balra. Alexander, az angol admiralitás első lordja, Mussolini, Henderson, Graham, angol nagykövet, Grandi, olasz külügyminiszter és az olasz tengerészeti miniszter I. Sándor Lovasrendőrök az Erzsébet-híd alatt Lovasrendőrök figyelik a közönség vonulását Gyárfás szenátor XIII. Alfonz
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Röntgen-sugár újabb alkalmazása Röntgen-sugár újabb alkalmazása
A Röntgen-sugarakat eddig kizárólag az orvosi tudomány czéljaira...
Gazdasági Kis Tükör Gazdasági Kis Tükör
Május elsején történik az első nagy lépés a német és osztrák...
Az egységespárti kisgazdák titkos értekezleten elégedetlenkednek a kormánnyal és Mayer Jánossal Az egységespárti kisgazdák titkos értekezleten elégedetlenkednek a...
Nagyatádi Szabó halála óta alig hallani valamit a kisgazdákról, még...
Oliselagers aviatikus világrekordja Oliselagers aviatikus világrekordja
A repűlés területén a reimsi mitingen nagy rekordot ért el...
Sulyos veszélyben forog állatkivitelünk Sulyos veszélyben forog állatkivitelünk
Az állatexportőrök az elmult héten elhatározták, hogy egyelőre...
Forgács Rózsi Forgács Rózsi
Megindító belépni ide: a Thália vagy két évtizeddel ezelőtt ebben a...
Egy fiatal szobrász halála Egy fiatal szobrász halála
A koporsón meg a koporsó körül koszorúk ölelkeztek, szallagjaik...
Az idegenforgalmi vállalat veszteségei Az idegenforgalmi vállalat veszteségei
Az idegenforgalmi és utazási vállalat rt. mult évi zárszámadásában...
Budai „33”-as – Attila 3:2 (1:1) Budai „33”-as – Attila 3:2 (1:1)
Meglepően erőteljes játékot produkáltak a miskolciak, akik az első...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98