Dtum
Login with Facebookk
1931 | November

Az orvostudomány egyik legújabb fegyvere az elektromosság, szolenoid

Mindazoknál a betegségeknél, melyeknél a meleg jól hat, kitűnően alkalmazható a diathermia. A zsábán és a csúzon kívül köszvénynél, idült petefészekgyulladásnál, epekőbántalmaknál stb. A diathemiás gépet azonban csak képzett szakembernek szabad kezelnie, különben veszélyes égési sebeket lehet vele okozni.

A legfurcsább orvosi készüléket szerkesztették, hogy az áram minél alaposabban keresztüljárhassa a beteg testét Nagyban fokozhatjuk a hatást, ha a vezetéket úgy készítjük, hogy a drótot egy hengerre tekerjük fel csavarmenetben, majd a hengert kihúzzuk a csavarmenetből. Az így nyert elektromágneses hatású vezeték az úgynevezett szolenoid.

Ilyen elektromos szolenoidot mutatunk be egyik képünkön. A szolenoid belsejében ül a páciens a rendkívüli sebességgel váltakozó elektromos hullámok örvényében. Ezek keresztül-kasul járják egész testét és mélyen fekvő szerveire is gyógyító hatást gyakorolnak.

Máskor az áramkör két sarkát olyan formájúvá alakítják, mint két takaró. Az egyiken fekszik a beteg, a másikat ráterítik. Ilymódon minden porcikájával elektromosságban fürdik, anélkül, hogy a bőre a legkisebb veszélyben is forogna.

Néha a váltóáram egyenesen a sebész kését van hivatva pótolni. Az egy pontra vagy egy meghatározott területre lokalizált áram melege a szó szoros értelmében elégeti a test sejtjeit és szöveteit és a legélesebb kés módjára vág utat magának abban az irányban, amelyben az orvos keze az áram sarkait vezeti. Igen nagy jelentősége van ennek daganatok, fertőzött részek kivágásánál és kiégetésénél stb.

Képünk az áram most leirt hatásának kísérleti bemutatását ábrázolja. Izomdarab fekszik kísérleti asztalon és két oldalról hozzáér az áramkör két sarka - a két elektród. A két elektród között keringő áram teljesen elszenesítette az izom azon darabkáját, amelyen, keresztülhatolt. A szövetek elszenesítésének ez a módja még nincsen teljesen kiaknázva; most foglalkozik ezzel a problémával a modern sebészet.

De a kérdés jelentősége már abból a meggondolásból is kiviláglik, hogy a fertőzés lehetősége, amely minden operációnál szerepet játszik, ennél a módszernél a minimumra csökken le.

Végül megjegyezzük, hogy a váltóáram alapvető fontosságú orvosi alkalmazásában közvetve nagy szerepe volt egy magyar embernek is. A használatos nagyszaporaságú elektromos áramokat ugyanis Tesla Miklós, a zseniális magyar mérnök fedezte fel és felfedezésének az orvosi gyakorlaton kívül elektrotechnikában sok máshelyütt is nagy hasznát veszik, pl. a rádiónál, távírónál és a telefónnál. Róla nevezték el ezeket az áramokat Tesla-áramoknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az elektromos áram szénné égeti az izmot Villamos áramkörben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98