Dtum
Login with Facebookk
1931 | Augusztus

Az orvostudomány egyik legújabb fegyvere - az elektromosság

Elektromos áram alkalmazása az orvosi tudományban - az ember azt hinné, hogy ez valami nagyon modern, újszerű dolog, amiről őseink még csak nem is álmodtak. Hiszen a villamosságot az iparban vagy más gyakorlati téren is csak nem nagyon régen használják fel. Az orvostudomány történelme alaposan rácáfol erre a hitre.

Már az ókorban, amikor még az orvosok és a laikusok azt sem tudták, hogy egyáltalában létezik egy természeti erő, amit ma elektromosságnak hivunk, alkalmazták a gyógyítás céljaira a villamosság erejét. Vannak tengeri halak - ilyenek pl. az elektromos ráják, - amelyek úgynevezett „elektromos szerveik” segítségével kisebb-nagyobb villamos ütéseket mérnek arra, aki hozzájuk nyúl.

z ókori orvosok a hűdéses beteget ilyen „élő villanygéppel” hozták érintkezésbe és ez az eljárás lényegében semmit sem különbözött attól, amelyet ma követnek, mikor az orvosi villanyozásra használatos elektromos áramkör egyik sarkát érintik a beteg testrészhez.

Azóta az elektromossággal foglakozó kutatások hatalmas tudománnyá és a fizika egyik legérdekesebb fejezetévé növekedtek. Alig lehet felsorolni, hogy az életnek hányféle területén alkalmazzák a villamosságot. Ezerféle módon világítanak, fűtenek, gépeket hajtanak vele stb. Végül a XIX. század óta gyógyításra is alkalmazzák, bár ez a szerepe mégis inkább csak a legutóbbi évtizedekben jutott érvényre.

Két különböző módon hat a villamosság a betegre. Vagy az áram ütései izgatják a beteg szöveteit, nevezetesen az izmait; vagy a villanyáram által termelt meleg az, ami gyógyít. A „villanyozás”, vagyis az áram segítségével való izgatás céljára rendszerint alacsony feszültségű áramot használnak.

Ez az áram persze sokkal gyengébb annál, amelyet pl. a lakásokba külön erre a célra szolgáló orvosi készülékekkel állítják elő. Az egyenáram éppúgy szerepet kap itten, mint a szaggatott áram. Előbbinél az áram folyása egyenletes; utóbbinál szakadozott. Az áramkörnek két sarka van: a pozitív sarok orvosi nyelven: anód - csillapító, megnyugtató, fájdalom csökkentő hatású, a negatív sarok - orvosi nyelven: katód - inkább izgató hatással bír.

Az anódot fájdalomcsillapító hatásánál fogva előszeretettel alkalmazzák az úgynevezett neuralgiás fájdalmaknál, amelyeket magyarul zsábának hívnak. A legismertebb zsába az isiász. Az ülőtájékon, a combhátsó felszínén, néha az alsó lábszáron és a lábfejen is heves, szaggató fájdalmak lépnek fel, amelyek nagyon megkínozhatják a beteget.

A neuralgia okát nem ismerjük pontosan, mert a fájó idegen semmiféle bonctani elváltozás sem mutatható ki. A meghűlésnek biztosan van némi szerepe, de még sok egyéb tényező is közrejátszhat. Ezekben az esetekben az anódot a fájó testrészhez érintjük, a katódot pedig valamelyik másik, közelben fekvő testrészhez.

A villanyáram keresztülhatol a beteg testrészen és az illető gyenge, finom vibrálást érez. A villanyozás sosem válik kellemetlenné, legfeljebb az áram be- vagy kikapcsolásán pillanatában, vagy az áram erősségének hirtelen emelése és csökkentése esetén érez az ember erősebb, bántóbb ütést. A kezelés ideje 8-10 percig tart.

Egészen más érzést okoz a szaggatott áram. A beteg testét számtalan apró lökés éri és ezeknek mindegyik izgatóan hat az izmokra. Azt az ütés, amelyet a beteg az egyenáram alkalmazásának esetén csupán az áramkör nyitásakor vagy csukásakor érez, a szaggatottnál másodpercenként többször lehet érezni.

Ebből származik az izgató, ingerlő hatás, amelyet a maszszázs bizonyos fajtáihoz lehet hasonlítani. Csak itt a masszírozást nem emberi kéz, hanem elektromosság végzi. A szaggatott - orvosi nyelven: farádos - áramot gyenge vagy béna izomzat erősítésére, új életre keltésére használják, alkalmazzák továbbá fáradtságnál, izomreumánál és neuraszténiánál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az elektromos áram szénné égeti az izmot Villamos áramkörben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az alkoholismus és a leküzdésére való eszközök Az alkoholismus és a leküzdésére való eszközök
Az alkoholizmusról Garnier óta a külföldön sokat írtak, nálunk...
A jövő vonatja A jövő vonatja
Hogy a vasutaknak mai rendszere már elévült és a forgalom fokozottabb...
 A szövetségesek nem engedik meg a Magyarországba való betörést A szövetségesek nem engedik meg a Magyarországba való betörést
A francia lapok egyértelműleg rosszalják a kisentente követelődzését....
Az állammal meg akarják vásároltatni az egykori Rákóczi birtokot Az állammal meg akarják vásároltatni az egykori Rákóczi birtokot
Nagy fénnyel, méltó keretekben üli meg az ország Rákóczi Ferenc...
Ismét a régi jelzálogkölcsönökről Ismét a régi jelzálogkölcsönökről
Mult heti számunkban közöltük Ferenczi Lajos dr. bankigazgató...
Móricz Zsigmond - A magyar költő Móricz Zsigmond - A magyar költő
A magyarság életproblémájának alapvető kérdése a származás, az...
Óriási meglepetésre Ausztria nyerte meg Európa jéghokki bajnokságát Óriási meglepetésre Ausztria nyerte meg Európa jéghokki...
Egyheti küzdelem után vasárnap befejezték a jéghokki...
A rétsági postás gyilkosa II.
Megírtuk, hogy a rétsági postakocsinak és utitársának...
Vasárnap hajnali csata utcai nők lovagjai és razziázó detektívek között Vasárnap hajnali csata utcai nők lovagjai és razziázó detektívek...
A vasárnapra virradó hajnalon nagy erkölcsrendészeti razziát...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98