Dtum
Login with Facebookk
1931 | Szeptember

Kétszeresére fokozzák a vámmentes kikötő kapacitását

Lengyelország annak az érdekében, hogy saját tengeri kikötője legyen, arra a politikailag és gazdaságilag abszurd megoldásra birta rá a békeszerződést diktáló entente hatalmakat, hogy a német birodalomban élő testéből a szomoru világhirre szert tett lengyel korridort kihasítsák. Az a erőszakos átnyitás a tengerhez világosan mutatja, hogy milyen jelentőséggel bír egy ország közgazdasági életére és fejlődésére a nemzetközi viziforgalomba való közvetlen bekapcsolódás. 

Csonkamagyarország Fiume elvesztésével kikapcsolódott az önálló tengerhajózás nemzetközi forgalmából. A magyar kormány igen helyesen felismerte csonka országunk egyetlen nemzetközi vizi útjának nagy jelentőségét és Budapestet, amely a Duna medence természetadta legalkalmasabb központja a nyugatról keletre és viszont áramló nemzetközi áruforgalomnak, a követelményeknek megfelelő vámmentes kikötővel látta el. 

Alkalmunk volt – autentikus forrásból – a vámmentes kikötőre vonatkozóan a következő adatokat megtudni: 
– A pénzhiány a vámmentes kikötő fejlődését is lelassitja. A vezetőség várva-várja s országnak nyújtandó nagy nemzetközi beruházási kölcsönt, amiből a vámmentes kikötőre is jutna egy adequát összeg. A hangsúly azonban ott van, hogy a szóban forgó kölcsön további hasznos beruházásokra lenne sürgősen szükséges, tehát nem impoduktív alimentálására egy állami vállalatnak. Elsősorban gabonatárházak kibővítése és új daruk felállítása jönne számításba, mert a darukkal elérhető területekre beérkező igényléseket helyszűke miatt nem lehet kielégíteni.

A költségvetési év zárszámadásai most állanak összeállítás alatt, így pontos adatok nem állanak rendelkezésünkre, az azonban így is megállapítható, hogy a kikötő forgalma a várakozáson felüli volt. A közvetlen átrakodás cca 3,000.000 mm.-t tett ki. A kereskedelmi medence a mult költségvetési év forgalmával szemben 100% és a petróleum medence forgalma 150 % emelkedést mutat. A kikötő mai berendezésével elérte a teljesítő képességének a határát és a vezetőség a folyton növekvő forgalom lebonyolítására más eszközt nem tud felhasználni, mint az átrakodás intenzitását ugyancsak a maximumra felfokozni, tehát a további beruházás elkerülhetetlen. 

– A mult év folyamán a földmívelésügyi minisztérium óhajára a gabonaházakat hüvelyesnemesítő és zsizsikelő berendezéssel bővítették ki, ami annyira célszerűnek bizonyult, hogy az eredeti 300 vagónos kapacitását a kétszeresére fejleszti. Az idei kampányban ugyancsak üzembe helyezték az új árpa-tisztító berendezést is, ami azért bír elsőrangú fontossággal, mert országunk bővelkedik árpatermő területekben és így exportképes sörárpa fog a kereskedelem rendelkezésére állni. 

– A kereskedelmi minisztérium keretébe tartozó költségvetésben az előirányozott bevételeket a vámmentes kikötő nemcsak, hogy elérte, hanem azokat túl is haladta, ami minden kommentárnál jobban bizonyítja a kikötő életképességét. 

Az elért eredményeket azonban nem lehet csak az elgondolás helyes voltának betudni.
Elismerés illeti a vámmentes kikötő vezetőségét, amely ritkán tapasztalt elaszticitással és kereskedelmi szellemben, jó üzleti politikájával használja ki a kikötő helyzeti előnyeit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az élőgalamblövő világbajnokság Az élőgalamblövő világbajnokság
A nemzetközi sportvilág nagy érdeklődése mellett vasárnap délután...
Rövidek Rövidek
Gróf Csáky István külügyminiszter, mint a mafyar kormány teljhatalmú...
Bécs – Budapest 8:2 (5:1) Bécs – Budapest 8:2 (5:1)
A Práterben lévő stadionban több mint 35.000 néző jelent meg. A...
Parlamenti válság Angliában Parlamenti válság Angliában
Az a harcz, a melyet Asquith miniszterelnök és Lloyd George...
Letartóztatták Schreiber Tamást, a kiszabadult kofferos gyilkost
Az elmult 15 év egyik legizgalmasabb és leghírhedtebb...
Milliós tételekben fogynak az Erdélyi Nyereménykölcsön kötvényei Milliós tételekben fogynak az Erdélyi Nyereménykölcsön...
Kirobbanó sikerről számolhatunk be az Erdélyi Nyereménykölcsön...
Rákóczi hamvainak hazahozatala
Rákóczi hamvainak hazahozatala. Thaly Kálmán képviselő, a jeles...
Egy detektiv naplójából Egy detektiv naplójából
….Karácsony estéje után való nap egy prémes női kabátot hoztak...
Vicenza
A csendes kis vidéki város Palladióról nevezetes. Itt élt és épített...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98