Dtum
Login with Facebookk
1932 | Április

Adó-operáció

Nincs az országban illetékes tényező, amely már az elmult esztendőben meg ne állapitotta volna, hogy a polgárság teherbiróképességének hurjai a végsőkig megfeszültek.

A kormány és a parlament, a többség és az ellenzék, az elmélet és a gyakorlat szakemberei ismételten és ünnepélyesen kijelentették, hogy a magángazdaság roskadásig tul van terhelve, már azt sem birja vonszolni, amit eddig visel, szó sem lehet tehát arról, hogy további uj adókkal végkép két vállára fektessék. Igy nyilatkoztak irásban és szóval az össze volt pénzügyminiszterek, kivétel nélkül: Teleszky, Hegedüs Lóránt, Gratz, Kállay, Bud, Wekerle és Korányi.

És ezt az igazságot, amelyet százegy százalékig megerősit az összes termelési ágak romlása, a forgalom elmeszesedése, az életszinvonal dermesztő hanyatlása, a város és vidék süllyedése az általános elszegényedés lejtőjén, ujabb és ujabb tömegek kikapcsolódása a fogyasztásból, – mégsem szivlelte meg a Károlyi-kormány, amikor a pillanat sürgető parancsa nélkül vasárnap éjszaka ismert adórendeleteit szinte rajtaütésszerüen közreadta hivatalos lapjában.

A megdöbbentő elhatározásnak épp oly kevéssé értjük a célját, mint a taktikáját.
Az uj adók bevasalását ugyanis nem kezdhetik el sem holnap, sem holnapután. Miért kellett hát ilyen lóhalálában rohanni vele az amugy is zaklatott, balsejtelmek és kétségek között vergődő ország elé? Hipokrizis volna az alkotmány megsértéséről szólni. Szabad választás nélkül nincs igazi alkotmányosság. A 33-asokat ért fricska miatt senki sem megy a barrikádokra.

Ez a képviselőház pedig már különb békát is lenyelt.
A nyilt szavazás igazán érzéktelenné tett bennünket alkotmányjogi nüánszokkal szemben. Inkább a taglóütés sajog, amely homlokán érte a közvéleményt, a nemzeti erőkifejtés motorját. Lesznek, akik a kormány elhatározottságát, amellyel oly játszi könnyedséggel lép át közjogi akadályokon, megnövekedett önbizalmát, céltudatos biztonságát ünneplik majd a rendeletek váratlan közreadásában.

Ezeknek azt feleli a közhangulat: ugy szeretjük a spanyolt, ha büszke, ugy szeretjük a férfit, ha kemény, mint az acél, de – ne csak lefelé, fölfelé is büszke és kemény legyen!

A taktikai sikerek mitsem érnek, ha nem követi azokat stratégiai eredmény.
Hiába fokozzuk a bevételeket papiron, ha a magángazdaság fizetésképtelenségét stabilizáljuk. Az állam költségvetése nemcsak bevételekből áll. Tisztelettel jelentjük: ott kiadási tételek is kinyomozhatók. A kiadások palántái az eliramlott évek folyamán terebélyes fává növekedtek, amelynek szerteágazó gyökerei magukba szivták a magyar föld teremtő nedveit. Hol a kertész, aki ennek a fának az ágait megnyesi?

Hol az erély, a bátorság, az elhatározottság, ha ennek a fának izmos gallyairól, oly sürü koronájáról van szó? Ezt az egyoldalu szanálást tovább folytatni nem lehet. Az operáció ebben a parlamentben sikerülni fog egészen biztosan, de a beteg…

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Szanálás
Szabóné Fricska Anna

A szanálási folyamatban zilált pénzügyek rendezését kísérlik meg, legyen szó bankokról, egy városról vagy magáról az államról.

 
Amikor a fizetésképtelenség nyilvánvalóvá válik, vagy csődeljárást indítanak, vagy ún. kényszerkiegyezést kötnek az adóssal. A csődeljárásban a vagyon felszámolása (és értékesítése) után a hitelezőket bizonyos mértékig kártalanítják.


A másik megoldás a tulajdonképpeni szanálás, ekkor a tartozás átütemezéséről vagy mérsékléséről egyeznek meg. Így időt nyernek, és stabilizálódhat a bank (város, ország) pénzügyi helyzete.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98