Dtum
Login with Facebookk
1932 | Augusztus

A föld „csodafolyói”

Az ecetfolyó - A cukortó - A halálfolyó - A forró folyó – Az olajfolyó – A rádiumos Gangesz - A vizek csodái a földön.

Mindnyájan emlékezünk még a gyönyörű mesére Eldorádó különös országáról, ahol a házak csokoládéból vannak, a kutakat színültig bor tölti meg s a folyókban tej csörgedezik.

- Mese - mondják rá legyintve az emberek. Érdekes azonban, hogy rumi az Eldorádóról szóló ősi mesének egyes részletei a valóságban is megvannak a föld egyes exotikus vidékein. Egy amerikai földrajztudós és világutazó tanár. James Crot a természet pár különös tréfáját, a világ legcsodálatosabb folyamait ismerteti egy amerikai tudományos folyóirat cikkében.

- Édesvízi folyók, általában ezt a megjelölést használják a tengervíztől való megkülönböztetésre. Ez a megjelölés azonban csődöt mond az alanti különös esetekben.

Chile és Argentína határán van egy kis folyó a Rio Agrio. A kutya sem tudná a nevét, ha nem lenne vizének egy érdekes tulajdonsága. Ebben a folyóban ecet folyik! Rio Agrio spanyolul annyit is jelent, mint „savanyú folyó”. Olyan savanyú ennek a folyónak a vize, hogy teljesen ihatatlan s az állatok, szarvasmarhák, lovak inkább elpusztulnának a nagy szárazságban a szomjúságtól, semhogy a folyó vizéből igyanak.

A Rio Agrio alsó folyásánál teljesen halott, nincs növény- és állatvilága, mert mindent elpusztított a savanyú víz, sőt a partjai is több méter szélességben teljesen kopárak. Mi ennek a csodálatos savanyúvíznek titka? A természetben előforduló gyógyforrások, savanyúvizek általában ásványi eredetűek, ez a folyam, ez a savanyúvíz azonban növényi eredetű. A folyó felső folyásánál álló fák sajátságos erjedésen mennek keresztül, faecet képződik. Ez a faecet teszi savanyúvá a Rio Agrio vizét.

Ezt a feltevést az is bizonyítja, hogy a folyó vize forrásánál teljesen tiszta és „normális” s csak az erdőkön keresztül haladtában kapja meg a savanyú ízt. Érdekes azonban, hogy a folyó partjához közellakó földmívesek hogyan hasznosítják ezt a természeti csodát. A felhígított vízbe cukrot tesznek s úgy isszák, mint a limonádét. Jóllehet ez a természetes limonádé az egészségre káros hatású.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A fehérszén, a folyóvíz ereje A gyógyforrás
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98