Dtum
Login with Facebookk
1932 | December

A nemzeti munkaterv a szövetkezeti mozgalom kiépitését késziti elő

A kormány nemzeti munkaprogramja ismét fokozottabban előtérbe tolta a szövetkezeti mozgalom fejlesztésének az ügyét. A nemzeti munkaterv 54. pontja ugyanis kimondja, hogy a kormány elősegiteni óhajtja a szövetkezeti önsegités minden életrevaló reális formáját és különösen sulyt helyez a falusi nép hitelét, gazdálkodását, fogyasztását, termelését és értékesitését előmozditó szövetkezeti mozgalom kifejlődésére.

Ez a minden tekintetben helyeselhető, bölcs kormányprogram tulajdonképen magának az életnek a követelményeit tükrözi vissza, mert kétségtelen, hogy soha nagyobb szükség nem volt az agrárszövetkezetek kifejlesztésére és eredményes müködésére, mint épen ma, amikor a magyar mezőgazdaság elesett kisegzisztenciái csak a szövetkezeti gondolat összetartó és felemelő erejétől várhatják lábraállhatásukat.

Vonatkozik ez a fogyasztási szövetkezetekre éppen ugy, mint a hitelszövetkezetre, amelyek különösen nagy hivatást töltenek be a falusi név erkölcsi és anyagi megerősitése érdekében. Ha figyelembe vesszük, hogy az Országos Központi Hitelszövetkezet és a kötelékébe tartozó hitelszövetkezeti hálózat, amelynek müködési köre az ország területén lévő 3433 községből 2656 községre terjed ki, az elmult évben közel 230 millió pengő kölcsönkihelyezéssel támogatta a falu népét, anélkül, hogy esztendők óta bármiféle számottevő anyagi támogatást élvezett volna a kormány részéről, világos képet nyerünk arról az óriási gazdasági és szociális feladatról, amely az OKH és a hitelszövetkezetekre hárul a magyar mezőgazdaság kisembereinek megmentése érdekében.

Természetesen az OKH és a hitelszövetkezeti hálózat csak ugy tud megfelelni ezirányu fontos hivatásának, ha megfelelő anyagi megerősitést nyer. Erre vonatkozóan is megnyugtató kijelentést tartalmaz a kormány nemzeti munkaterve, amely külön sulyt helyez az OKH teljesitőképességének a fokozására. Az OKH anyagi megerősitése és általában a szövetkezeti hitelkérdés megoldása annál fontosabb, mert tulajdonképen ez a tengelye a magyar szövetkezeti mozgalom összes többi kérdéseinek.

A szövetkezeti hitelügy kedvező elintézésén mulik a fogyasztási szövetkezetek müködésének egészségesebb és gazdaságosabb alapra való helyezhetése, valamint a szövetkezeti értékesités eredményes megszervezésének a lehetősége. Ha pedig az értékesitést sikerült szövetkezeti uton megszervezni, ez kedvező hatást fog gyakorolni a termelésnek a piac igényeihez mért átalakulására is.

A nemzeti munkaterv felveti például a telepités hatalmas gondolatát, amely, véleményünk szerint, szintén csak a szövetkezeti szervezkedés segitségével valósitható meg és ültethető át a gyakorlati életbe. Az illetékes kormánytényezők tehát tisztában vannak a szövetkezeti munka nagy jelentőségével és azt értékesiteni is kivánják gazdasági programjuk gyakorlati keresztülvitelénél. Ezért az agrárszövetkezeti társadalom bizalommal néz a Gömbös-kormány müködése elé és attól a szövetkezetek fokozottabb megbecsülését és a magyar szövetkezeti élet erőteljesebb fellendülését várja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A krapinai ősember maradványai A krapinai ősember maradványai
Hasonlóan, mint a hogy a régész a visszamaradt iratokból,...
Oroszországi képeink Oroszországi képeink
Napról-napra jobban megerősödik az orosz, szovjet-köztársaság, példát...
A gyáripar békeprogramja A gyáripar békeprogramja
A gyárakban hétfőn meginduló munka programmja felől ma is egész napon...
Hidvéghy majdnem rekordot ért el az 5000 m-es versenyen Hidvéghy majdnem rekordot ért el az 5000 m-es versenyen
Vasárnap reggel gyorskorcsolyázó háziversenyt rendeztek a műjégen. Az...
A nyilaskeresztes gróf csemetéje A nyilaskeresztes gróf csemetéje
A nyilaskeresztes grófnak Budapest éjszakájában nem kis népszerűségre...
A magára talált Erdély szava A magára talált Erdély szava
Van Erdélyben egy nemzedék, melyet széthulló nemzedéknek szoktak...
1916 mérlege
A borzalmas 1916-os esztendő német és osztrák-magyar támadásokkal...
A vasuti tisztviselők mozgalma A vasuti tisztviselők mozgalma
A vasuti tisztviselők közt fizetésök rendezése és javítása miatt...
A magyar gyártmányu teherautók és autobuszok eladásának kiterjesztése A magyar gyártmányu teherautók és autobuszok eladásának...
A hosszu idő óta tartó nyomasztó gazdasági helyzet a magyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98