Dtum
Login with Facebookk
1932 | December

A kéz regénye 2

A kéz a foglalkozó rátermettség, de a lelki hajlamok elárulója is. Ezek a jellegzetességek kétszeresen kiütköznek nagy emberek kezein. Hegedűsnek és zongoristának például hosszúujju, hajlékony keze van. Hogy ez a hajlékonyság milyen természetfölötti méreteket ölthet, arra példa a sátán cimborájának, Niccolo Paganininak, a nagy hegedűsnek keze.

A világ leghatékonyabb keze volt ez, mert Paganini csuklójáig tudta hátrahajlítani hüvelykujját. Természet fölötti dolog volt ez a hajlékonyság s Paganinit azzal vádolták, hogy az ördögtől kapta ajándékba vérdíj fejében. Sok baja volt természetfölötti keze miatt Paganininak, sőt halála után sokáig meg sem engedték eltemetését a sátán cimboraságának vádja következtében.

A kéz a hivatás, az életsors árulója, de kétszeresen az nagy emberek esetében. Más a nagy katona keze, más a költő, a művész, a festő keze, az élet és a képességek titokzatos ereje formája olyanra, amilyen éppen.

Horthy Miklós kormányzó keze például első látásra nem látszik katonakéznek. Hosszú ujjak, felületes szemlélő művészkéznek is nézné. Az ujjaknak azonban határozott és kemény körvonala van. A hosszú ujjak csontosak és izmosak, nem lágyak. A kéz tartása akaraterőre és fegyelmezettségre vall. Ezért nem művészkéz, hanem katona keze.

Ady Endre kéztartása mennyivel puhább és enerváltabb. Az ujjak lágyak, a kézfej kicsit elpuhult, az ujjak körvonalai nem olyan határozottak, tragikus kéz ez, nagy fantáziára, kevés akaraterőre és tragikus sorsra vall.

Moltke, a német hadsereg vezérkart főnöke. Rövidujjú, irgalmat nem ismerő vaskéz. Amit ezek a kezek egyszer megragadnak, nem engedik el. Nem ismerik a szentimentalizmust ezek az ujjak. Határozott cél felé törnek, parancsolást fejeznek ki, de felfelé tudnak engedelmeskedni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kéz regénye A kéz regénye
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98