Dtum
Login with Facebookk
1932 | Február

Hitler vasárnap durván megsértette Hindenburg elnököt

Berlin, február 28.
Egész Németországban példátlan támadásnak minősitik Hindenburg elnök köztisztelt személye ellen Hitler szombat esti beszédét, amelyet ezekkel a szavakkal végzett: „Öreg ember, sokkal inkább tiszteljük, semhogy a hátad mögé engedjük bujni azokat, akiket meg akarunk semmisiteni. Ezért félre kell állnod az utból!”


A fölháborodást, amelyet Hitler első választási beszéde kiváltott, még fokozza az a nyilt levél, amelyet vasárnap intézett Hindenburg elnökhöz.


- A szociáldemokrata párt az én megválasztásomat egyértelmünek mondja a káosszal, az összes állampolgári szabadságok s a sajtó megsemmisitésével és azzal, hogy Németország szembefordul Európával. A külföldet az ön nevére való hivatkozással utasitok vissza. Külföldiekkel szemben tett nyilatkozatomban mindig rámutatok arra, hogy az összes eddigi német kormányokat igazi és őszinte békeszeretet töltötte el. Ha a mi mozgalmunkat mint békezavarót tüntetik föl és ez az ön nevének bevonásával történik, anélkül, hogy visszautasittatnék, a megfelelő módon személyesen fogom visszautasítani. Az alkotmányban biztosított választási propagandaszabadságot a legkiméletlenebbül elnyomják és a nemzeti szocialista pártot államellenes pártként tüntetik föl. Mi más ez, mint a porosz közigazgatás meg nem engedett sulyos befolyásolása!


Ezután Hitler durva támadást intéz Gröner miniszter ellen és arra utal, hogy a birodalmi elnök kivánsága volt a választási harc lovagias megvivás.


Kérem, birodalmi elnök ur – irja – önön a sor, hogy az elvekért folyó harcban állítsa helyre a lovagiasság szellemét!


A Hindenburg-pártok vasárnap nagy agitációt fejtettek ki. A kancellár helyettese, Dietrich pénzügyminiszter is fölszólalt a német állampárt egyik gyülésén és rámutatott arra, hogy a mostani nehézségek oka nem a kormányzati rendszerben, hanem a háboru elvesztésében van. Ezt pedig – mondotta a miniszter – meg nem történtté tenni nem lehet!


Inflációval, amelyet a kormány soha és semmi körülmények között nem fog megengedni, lehetne ugyan átmeneti könnyebbséget fölidézni, de ezt a német közgazdaság és a német hatalom teljes és végleges megsemmisitése követné.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A választási küzdelem nem mindig volt tisztességes Az egyik kerületi irodabán kiálliíják a szavazójegyzéket Hindenburg jelölési ívát aláírók Hitler, közvetlenül azután, hogy megkapta a német állampolgárságot
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98