Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1932 | Január

Ausztrália is magyar zenét kap

Lépten-nyomon olvashatunk szinte a mesékbe illő hírekei arról, hogy egyszerű 1-2 lámpás gépekkel, nappal Ausztrália, Jáva, Dél-Amerika rövidhullámú műsorait jól hallják Európában. Ez természetes fordítsa is áll s az eidhoveni PPJC világhírű rövidhullámú adásait a holland gyarmatok nagyszerűen fogják. Ebbe a csodálatos, mérhetetlen távolságokat áthidaló hálózatba rövidesen a magyar szó muzsika is belekapcsolódik.

A póstaigazgatóság ugyanis elhatározta, hogy egészen rövid idő alatt két rövidhullámú adóállomást épít. Az egyik energiája 20 kilowatt lesz, ami óriási erőt jelent. S jelenti egyben azt is, hogy a magyar rövidhullámú adóállomás hangja az egész világon hallható lesz.

Van azonban még egy roppant érdekes háttere az új építkezésnek. Ezt a két rövidhullámú állomást fogják felhasználni a televíziós, távolbalátó közvetítések megkezdésére is. Tehát elérkeztünk ehhez a jelentős, nagy lépéshez. Néhány állam már megelőzött ugyan minket ebben, de a póstaigazgatóság tartózkodásáról most utólag derült ki, hogy nagyon helyén való volt.

Rengeteg hiábavaló költségtől kimélték meg az országot, mert a kísérletezések tandíját megspórolták. S most felhasználva a külföldi tapasztalatokat - Európa legmodernebb állomását szerelhetik fel.

Az előző részben megismerkedtünk a készülék első két lámpájának a kapcsolásával. Az ismerkedésük egyelőre csak felületes volt, mert mielőtt a kivitelezés részletei tárgyalnók, szükséges, hogy a gép egész szerkezetével tisztában legyünk.

A feladatunk összesen három részből fog állani:

1. konstruálnunk kell egy olyan kapcsolást, ahol az első lámpa a lehetőségig érzékeny.

2. továbbá ahol a második lámpa a lehető legnagyobb erősítést adja és végül,

3. egy olyan teleppótló részt, amely a lámpáknak a szükséges fűtőáramot és minél nagyobb anódáramot tud adni.

Az első két lámpára az előző közlemény a ma ismert legegyszerűbb és legérzékenyebb kapcsolást mutatta. A mai megbeszélésünk tárgya a teleppótló rész. Ennek olyannak kell lenni, hogy a hangerősítőlámpa maximális erősítésének szükséges nagy feszültséget leadja és - ne kerüljön sokba.
Az alább ismertetett anód- és fűtéspotló erre a célra elsőrangú.

Roppant fontos, hogy a hálózati transzformátorunk minél magasabb szekunder feszültséget adjon. A piacon lévő legkisebb transzformátor is 200 voltot tud adni. Ez azonban nem elég. Ha ugyanis az anódpótlót olcsón akarjuk előállítani, akkor a váltóáram szűrésére ellenállást kell alkalmaztunk. Általában 5-10.000 ohm között van ez a szűrőellenállás.

A két lámpa fogyasztása miatt ezen az 5-10.000 ohm ellenálláson azután oly tekintélyes veszteség áll elő, hogy az eredeti 200 voltos áramból, leszámítva az előfeszültséget, alig marad 100 volt. Ez pedig nem valami nagy feszültség a mai három rácsos nagy hangszórólámpáknak.

Tehát a transzformátor vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy az minél nagyobb szekunder feszültséget adjon. Vagy, ha ez nem volna könnyen beszerezhető, akkor inkább némi költségtöbblet árán a szűrőellenállás helyett fojtótekercset alkalmazzunk.

Az ugyanis bizonyos, hogy ha ezt a kis gépet jól készítjük el, akkor legfeljebb még egy hullámcsapdára van szükségünk ahhoz, hogy jó külföldvevőnk legyen. S tekintve, hogy ezzel jóformán végleg el van vetve minden gondunk, nem érdemes 2-3 pengőt megspórolni a gép rovására.

Egy hálózati transzformátor négyféle jelzést fogunk találni.

1. Primér rész, ez kapcsolódik a hálózathoz, 110, vagy 220 voltos hálózatra készítik általában.

2. A 0-tól 200. vagy 250 voltig terjedő rész a szekundér feszültség. Ennek egyik pontja (mindegy, melyik) összekötendő az egyenirányitólámpa egyik fűtőpólusával.

3. Az egyenirányítólámpa fűtésére 4 voltos jelzéssel két pólust találunk. Vannak transzformátorok, ahol ezt a négy voltot a következő alakban találjuk 2 X 2 volt 0.5 amper. Ebben az esetben három kivezetés van s a középsőhöz kapcsoljuk a szekundérfeszültség említett pólusát.

4. A két lámpa fűtésére szolgáló rész minden esetben középleágazásos, vagyis feltétlenül így lesz jelezve: 2 X 2 volt 2 amper. A fűtőtekercs közepe lesz az anódpótló negatív sarka. Ha úgy az egyenirányítólámpa mint a többi lámpa fűtő köre 2 X 2 voltos megoldású, akkor amelyik mellé a kisebb amper szám van írva, az az egyenirányító, amelyik mellé a nagyobb, az a hálózati lámpák fűtőrésze.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Uj szállókultúrát! Uj szállókultúrát!
A magyar városok idegenforgalmi problémáihoz sokan hozzászólnak,...
Bethlen és Vass minisztertanács utáni vitája a választójog titkosságáról Bethlen és Vass minisztertanács utáni vitája a választójog...
Tekintettel arra, hogy a költségvetés parlamenti vitája, az ellenzék...
Apróságok Apróságok
Mattasich –Kejlevich főhadnagy kiszabadulván a katonai...
Uj szélmotor Uj szélmotor
A Föld engerigaforrásai közül a szén az, amely alkalmazásba vétele...
A véres belgrádi éjszaka eseményei A véres belgrádi éjszaka eseményei
A katonai összeesküvést már régen és nagy szivóssággal szervezték. A...
Három kiállítás tanulsága
Majdnem egyszerre három igen érdekes kiállítás nyilt meg, az egyik...
Pusztít az árvíz Pusztít az árvíz
Zalaegerszegről jelenti telefónon a Hétfői Napló tudósítója:...
Angol könyv Magyarországról Angol könyv Magyarországról
A szerzőnek nem ez az első könyve Magyarországról, illetve a...
Kitűnő sport, jéghideg terem a női tornászbajnokságokon Kitűnő sport, jéghideg terem a női tornászbajnokságokon
Magyarország női egyéni tornászbajnokságait a Testnevelési Főiskolán,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98