Dtum
Login with Facebookk
1932 | Június

„Gazdatiszt” csak az lehessen, aki akadémiát végzett!

 – követelte vasárnap a gazdatisztek nagygyülése

Vasárnap zsúfolásig megtöltötte a Vigadó hatalmas termét az ország minden részéből összesereglett gazdatisztek impozáns tömege. Kongresszusra gyülekeztek egybe a magyar gazdatisztek és erdőtisztek országos egyesületének, valamint az alsódunántuli, fejér-, tolna-, veszprémmegyei és a tisza-jobbparti gazdatiszti körök tagjai.

A kongresszus fővédnökségét József királyi herceg, a védnökséget tizennyolc nagybirtokos vállalta. A gyülés előkészitéséről Székács Elemér kongresszusi elnök adott elő rövid beszámolót, majd Ruffy-Vargha Kálmán diszelnök mondta el nagyhatásu elnöki megnyitóját. Fabricius Endre a gazdatiszti intézmény jelentőségéről tartott magas szinvonalu, történelmi példákkal illusztrált előadást, Bayer János pedig a gazdatiszti törvény reviziójáról beszélt, követelve, hogy a gazdatiszti cimet csak akadémiai oklevéllel lehessen használni, az okleveles gazdászoknak egyévi fölmondás járjon, az állások betöltésénél a magyar állampolgárokat részesitsék előnyben és a földmüvelésügyi miniszterium tisztviselői, akiknek jogi képesitésük van, legalább két esztendőt töltsenek gazdaságokban.

Legány Ödön, a gazdatiszti nyugdijbiztosításról, Fáber György pedig a gazdatiszt kamaráról tartott előadást a hallgatóság egyre élénkebb érdeklődése mellett. Kiss Dénes határozati javaslatot terjesztett elő, amelyet a gyülés egyhangu helyesléssel fogadott el. Ebben kivánják a gazdatiszti jogviszonyt szabályozó 1900. évi XXVII. Tc. korszerü reformját, a szakképzettség védelmét, az aggkori és rokkantsági kötelező nyugdijbiztositás megvalósitását és a hatósági jogkörrel fölruházott gazdatiszti kamara létesitését. Ezután élénk vita fejlődött.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98