Dtum
Login with Facebookk
1932 | Június

Korányi pénzügyminiszter 8 kérdést ad föl a 100 tagu agrárankétnak

Korányi pénzügyminiszter szerdán délután 5 órakor nyitja meg azt a nagyszabásu hitelügyi agrárankétot, amely a kormány nyolc kérdésére lesz hivatva megfelelni. Ezt a nyolc kérdést mellékelték a különböző érdekeltségeknek és politikusoknak vasárnap szétküldött meghivóihoz. A pénzügyminiszter által kidolgozott kérdőiv igy hangzik:

„A mezőgazdasági helyzet szükségessé teszi, hogy a terményárak csökkenése folytán teherbirásukon felül adósságokkal küzdő mezőgazdák kamatterhének enyhitése céljából – addig is, amig a külföldi és belföldi kölcsönöknek az ujonnan előállott viszonyokkal való aránybahozatala végleges megoldást nyerhet – megfelelő intézkedések tétessenek. Ezeknek a szempontoknak figyelembevételével a következő kérdések megvitatása szükséges:

1. Milyen jellegü tartozásokra (pénztartozás, árutartozás, jelzálogjoggal biztositott és egyéb adósságokra) terjednek ki az intézkedések?
2. Tétessék-e és milyen megkülönböztetés a hitelezők egyes csoportjai (pénzintézeti hitelezők, magánhitelezők, stb.) között?
3. Történjék-e az intézkedésekben megkülönböztetés az adósságok egyes csoportjai között, pl. a mezőgazdasági ingatlan térmértéke szerint, vagy az eladósodásnak az értékhez viszonyitott százalékos aránya vagy más szempontok szerint?
4. Milyen tartalmuak (kamatmérséklés, az árverések bizonyos időre való elhalasztása, stb.) legyenek az intézkedések?
5. Általános irányu vagy pedig olyan intézkedések történjenek-e, amelyek az egyes esetek egyéni kezelését teszik lehetővé?
6. Milyen rendelkezések alkalmasak a mezőgazdák jövőbeli hitelképességének a megóvására?
7. Milyen intézkedések szükségesek a hitelszervezetnek megrendüléstől való megóvása érdekében, a kölcsönök biztositására és a hitelszolgálat biztonságának föntartására?
8. Mely hatóságok vagy intézmények lennének a teendő intézkedések végrehajtásával megbizandók?

Beszéltünk a szerdai ankét ügyében Korányi pénzügyminiszterrel, aki kijelentette, hogy a tanácskozások, számitása szerint, három napig fognak tartani, a fölszólalók tehát legföljebb tiz-tiz percig beszélhetnek. Az ankétra azonban annyi meghivót küldöttek szét, hogy a tanácskozásokon körülbelül százan vesznek részt és igy kevés a remény arra, hogy beváljék a pénzügyminiszter számitása és az ankét három nap alatt befejeződjék. Annyi bizonyos, hogy a segitésre váró mezőgazdaságnak semmiesetre sincs érdekében a tanácskozások elhuzódása, sőt ellenkezően: minél kevesebb szóra és annál gyorsabb intézkedésekre van szüksége.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98