Dtum
Login with Facebookk
1932 | Június

A köszvény – az izületek egyik leggyakoribb betegsége, a tünetek

Legfőbb oka: a mértéktelen húsevés.

Több mim 200 évvel ezelőtt élt Londonban egy kiváló orvos - Sydenham Thomas, - aki a modern orvostudomány egyik úttörő szelleme volt. Többek között neki köszönhető a chinin-nek, ennek az áldásos lázcsillapítószernek az elterjesztése is. Sydenham maga is beteg volt; betegsége nagy fájdalmakat okozott neki, de aki annyi embert mentett meg - önmagán nem tudott segíteni.

Az orvosok akkor még teljesen tehetetlenül és értetlenül álltak szemben ezzel a kórral, amelynek nemcsak okát és gyógyításának módját, hanem még tüzetes leírását sem ismerték. A beteg orvos maga volt az első, aki latinnyelvű könyvben pontosan leírta a betegséget. A könyv címe: A podagráról szóló értekezés. A betegség, melyről szól: a köszvény.

Sok idő eltelt azóta, de a köszvény lényegével voltaképpen még ma sem vagyunk tisztában. Pedig - bár korántsem életveszélyes betegségről van szó, - de mégis sok embernek okoz nagy fájdalmakat és sok beteget tesz időelőtt munkaképtelenné. A nagyközönség meg éppenséggel csak annyit tud róla, hogy idősebb embereket támad meg, akiknek aztán „fájnak a vén csontjaik”. Gyakran összecserélik a reumával, pedig az egészen más természetű baj és magyarul csúznak hívják. Legfeljebb annyi közös van köztük, hogy a köszvény is, a csúz is többnyire a test izületeinek megbetegedése.

Igaz ugyan, hogy a köszvény más szervekben is jelentkezhetik, de az izületek megbetegedése mégis a legjellegzetesebb tünet. Rendszerint a „köszvényrohammal" kezdődik a dolog, amely „roham” azonban akár egy hétig is eltarthat. A köszvényes beteg rendszerint már jól tudja, hogy mikor fog a roham bekövetkezni, minthogy különböző baljóslatú előjelek gépnek fel előtte: étvágytalanság, rosszkedvűség, izomfájdalmak és néha hőemelkedés is.

A roham maga rendszerint az éjszaka folyamán vagy a hajnali órákban köszönt be. Hirtelen heves, égető fájdalmakra ébred a beteg, melyeknek székhelye többnyire a láb nagyujjának tövében van. A lábujj izülete ezen a helyen megdagad, a bőr felette vörös és forró lesz, a környék viszerei kidüllednek. Ugyanekkor borzongás, és láz fogja el a beteget. Igy tart ez reggelig: ekkor a fájdalom alábbhagy és a beteget izzadság veri ki.

Csupán az ízület marad kissé dagadt, hogy a következő éjszaka újra kezdődjenek benne a csavarszorítókra és tüzes harapófogókra emlékeztető fájdalmak. Néhány hasonló, roham után a köszvény kezd átterjedni a többi izületre is és krónikussá válik. Sorra kerülnek a láb többi izületei, majd a kéz izületei. Az izületek környéke össze-vissza dagad és a formátlan, bütykös végtagok már messziről jelzik, hogy gazdájuk köszvényben szenved.

Mindennek következtében a járás megnehezül, a kézimunka akadályozva van, majd ezeken az izületi panaszokon kívül egész sereg más tünet is kínozni kezdi a köszvényes beteget. Emésztési zavarokkal küzdhet, a légi utakat hurutok támadhatják meg, vesegyulladás léphet fel és gyakran látunk köszvénnyel karöltve véredényelmeszesedést, reumát vagy asztmát megjelenni.

Amikor a köszvényes izületeket alapos bonctani és vegytani vizsgálat alá vetették, azt a sajátságos dolgot tapasztalták, hogy az izületek belseje tele van szórva apró kristályokkal. A vegyelemzés szerint e kristályok húgysavas sókból állnak. A húgysav nagyon komplikált összetételű sav, amely megtalálható az ú. n. sejtmagvakban, tehát a test parányi építőköveinek - a sejteknek - belsejében.

De nemcsak a mi testünk sejtjelben van ez a sav, hanem az állatokéban is. Ha tehát állati táplálékot veszünk magunkhoz - nevezetesen: húst, - akkor a benne lévő sok sejttel együtt sok sejtmagot is eszünk, úgyhogy sok húgysav kerül szervezetünkbe. A húgysavból a testben húgysavas só keletkezik és a sókat a vese a vizeletben kirekeszti a testből.

A köszvényes betegnek már most éppen az a baja, hogy veséje nem tudja a húgysavas só kristályait kirekeszteni. Ennek többféle oka lehet. Lehet maga a vese a hibás. De lehet az is, hogy a vese ártatlan a dologban és a köszvényes beteg vére nem eléggé „oldóképes”, vagyis a kristályok nem oldódnak fel benne.

A vérben oldatlanul tovasodródó kristályok azután az izületekben és a test egyéb helyein, mint valami szűrőben, fennakadnak és öszszegyülemlenek. Persze ez csak elmélet, de az bizonyos, hogy a köszvény a húgysav anyagcseréjének rendellenessége és ez a köszvényes beteg vérének vizsgálatából bármikor igazolható.

Fogasabb kérdés, hogy miért éppen a test bizonyos izületeiben kezdődik az előbb említett kristálylerakódás. Talán ezért van a kéz és a láb a leginkább veszélyeztetve, mert a legtávolabb esik a szívtől és a vérkeringés lassúbb lévén, a kristályok kiválására is több van?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A gyufakartell akciója A gyufakartell akciója
Hetek óta egyre szaporodnak azok a panaszok, amelyekkel kereskedők és...
Tolvajtörténetek Tolvajtörténetek
A vonat Fiume felé robogott. Forró kánikula idején annyi magyarnak...
Az orosz külügyminiszter a Balkánról Az orosz külügyminiszter a Balkánról
Hetek óta foglalkoztatja Európa közvéleményét gróf Lambsdorff orosz...
Csehország – Magyarország 2:1 Csehország – Magyarország 2:1
Nem sikerült revánsot vennünk a cseheken a tavaszi 4:1-es vereségért,...
Narvik Narvik
Dietl vezér ezredes, a „narviki hős", tragikus szerencsétlenség...
Kalászosokból közepesnél jobb termés várható Kalászosokból közepesnél jobb termés várható
Mindennél jobban érdekli most az ország lakosait az immár folyamatban...
Nagy Ferenc békési beszéde Nagy Ferenc békési beszéde
Megvalósult a program - Amikor az összeomlás után eljött a...
Vesztes, fizess!
Az az elképzelés, hogy a roppant háborús terheket a vesztesek...
Nyári délután a Városligetben. Nyári délután a Városligetben.
Talán a legnépszerűbb kiránduló helye fővárosunknak a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98