Dtum
Login with Facebookk
1932 | Május

Emberiség korbácsa, a lepra, fertőzött területek

Ha az idegek mentén terjed tovább a lepra, akkor eleinte nagy fájdalmak kínozzák a beteget. De ez az állapot nem tart nagyon sokáig és most kezdődik tulajdonképpen a súlyos veszedelem. Az érzőidegek elpusztulnak és a beteg nem érez többé semmit - fájdalmat sem. Megvágja, megszúrja, megégeti magát – oda se neki.

Természetesen az ilyen beteg nemcsak sokkal könnyebben sebzi meg magát, mint más, hanem hamarosan súlyos sebfertőzésbe kell hogy essék, hiszen nincs rá semmi oka, hogy a sebeivel - amelyek nem fájnak - törődjék. Rövidesen beáll az üszkösödés, amely - és nem is a tulajdonképpeni betegség - elragadja a bélpoklost. De nemcsak az érző idegek, hanem azok is elsorvadnak, amelyek az izmokhoz haladnak és az izmok mozgását szabályozzák.

Ennek viszont bénulások, izomzsugorodások és súlyos izomgörcsök lesznek a következményei. Hogy, melyik lepratípus van előtérben az egyes vidékek és talán természeti behatások szerint változik. Oroszországban például 1892-ben az összes lepraeseteknek csak 8, Indiában viszont 3l%-a volt olyan, hogy bőri és idegtünetek keverten léptek fel a betegeken.

Nemcsak a lepra-bacillus hasonlít a gümőkóréra, hanem azok az elváltozások is, amelyek a bacillus pusztításai nyomán a szervezetben végbemennek, emlékeztetnek a tuberkulotikus folyamatokra. A test sejtjei sajátságos burjánzáson mennek át és éppen ez az oka annak, hogy a bőr daganatai, vagy az idegek lefutása mentén fellépő jellegzetes csomók létrejönnek.

Hasonló burjánzással találkozunk azonban egyes belső szervekben is: különösen májban, lépben, herében, mellékherében. Aránylag legritkábban vesz részt ebben a folyamatban a bél és ezért a bélpoklosság kifejezés éppenséggel nem nagyon találó.

A betegség lefolyása rendkívül hosszadalmas, 10-15 éven keresztül is elhúzódik és vagy valamilyen szervi baj, vagy általános elgyengülés vet neki véget. A hosszas senyvedést hosszabb-rövidebb ideig tartó javulási időszakok válthatják fel, de a visszaesések aztán annál vehemensebbek.

A lepra biztos gyógyszerével még ma is adós az orvostudomány. Annál nagyobb a fejlődés a betegség megelőzésének, tehát a tőle való védekezésnek a terén. A beteg szigorú izolálásának szükségességét ma már mindenütt belátják és 1897-ben Berlinben nemzetközi leprakongresszust tartottak, amelyen kimondták a bélpoklos betegek bejelentésének, felügyeletének és elszigetelésének kötelező voltát.

Ez az elv Norvégiában - Európa egyik leprafészkében szép sikereket mutathat fel; itt a leprások száma a XIX. század utolsó negyedében a gondos, de egyúttal emberséges egészségügyi intézkedések hatása alatt egy negyedére csökkent.

A betegek izolálása különböző módon történhet. Ha a környezet tisztában van az öt fenyegető veszéllyel és az óvakodás szükségével, akkor otthoni ápolás is megengedhető. Sokkal célszerűbb azonban a betegek internálása. A „lepra-szériákban” a beteget higiénikus viszonyok veszik körül és ez nagyon enyhíti a kórt, amely ilyen körülmények között néha hosszú évekig lappangóvá válhat.

Norvégián kívül Svédországban is él még néhány leprás beteg. Ma körülbelül 20-30 lehet a számuk. A Balti-tenger vidékén és a Krim-félszigeten néhány száz bélpoklos beteget tartanak számon. A Balkán-félszigeten és Törökországban sem halt még ki egészen a lepra és Spanyolországban meg Portugáliában mintegy ezerre becsülik a leprás betegek számát. Európa többi részein azonban immár nagyon régen nem fordult elő megbetegedés.

Annál gazdagabb azonban leprában Afrika, ahol az ókor ideje óta nem sok javulás történt ezen a téren. Különösen a Nilus, valamint a Vörös- és Földközi-tenger partvidéke fertőzött. Ázsiában előfordul a lepra Szíriában, Arábiában, Palesztinában, Jaffában, Perzsiában, sűrűn Elő-és Hátsó-Indiában, nemkülönben Kínában és Japánban is. Ausztrália mentes maradt a bélpoklosságtól; csupán a bevándorlók között fordult elő egy-két megbetegedés.


A lepra szörnyű korbácsa tehát még suhog az emberiség felett, de Európának sikerült elhárítania maga felől a veszedelmet. A siker titka az erélyes védelmi rendszabályoknak köszönhető, minthogy a gyógykezelés - amint azt cikkünk elején már említettük - gyenge lábon áll. Próbálkoznak széruminjekciókkal, jódtartalmú gyógyszerekkel és különböző olaj- meg balzsam-kúrákkal, de speciális gyógyszer a bélpoklosság ellen még ma sem áll rendelkezésre.


Dr. Friedich Seitz

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Festetics Sándor, a nyilaskeresztesgróf-vádlott a budapesti...
Kedden az V. kerületi rendőrkapitányságon jelenik meg vádlottként...
Hősök galériája Hősök galériája
Ez a hősök galériája! Semmi nagysejtelműség a rendezésben, sehol a...
Ma arról döntenek Londonban, mit tegyen Anglia és Franciaország, ha a németek megtámadják Csehszlovákiát Ma arról döntenek Londonban, mit tegyen Anglia és Franciaország, ha a...
Vasárnap London a francia miniszterelnököt és külügyminisztert várta...
Erzsébet-szobrok Erzsébet-szobrok
Boldogult Erzsébet királyné emlékére egymás után emelkednek a...
A balkezesség, a született balkezesek A balkezesség, a született balkezesek
Az elmondottakban kereshetjük a kulcsot a balkezesség, vagy...
Közel Leningrádhoz Közel Leningrádhoz
A német hadijelentések szerint az északi hadsereg élcsapatai...
Ujabb hatmilliárd kölcsönt kapnak az elemi csapástól sujtott gazdák Ujabb hatmilliárd kölcsönt kapnak az elemi csapástól sujtott...
Az elemi csapások által sujtott kisgazdák részére ujabb hatmilliárd...
A kerékpár a traansvali háborúban A kerékpár a traansvali háborúban
Azon tapasztalatokról, melyeket az angol csapatok a traansvali...
Elefántcsonttorony vagy lövészárok? Elefántcsonttorony vagy lövészárok?
Az elefántcsonttorony körül - mint már annyiszor a l'art pour l'art...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98