Dtum
Login with Facebookk
1932 | Május

Léghajóval a szférákba, Piccard professzor szenzációs tudományos repülése

1930 szeptember 14-én történt, hogy Piccard brüsszeli egyetemi tanár Augsburgban egy különös alakú és szerkezetű léggömbbel 16.000 méter magasságba akart felszállni, hogy ebben a földöntúli szférában tudományos méréseket és megfigyeléseket eszközöljön.

Minden elkészült a startra, a tanár és asszisztense bemásztak a léggömb golyóalakú aluminium gondolájába és ezrek lélegzetfojtottan lesték a felszállást. Egy-két perc telt el…A léghajó nem mozdult...

Ujabb percek multak kínos csendben és a nehéz gondola nem hagyta el a földet ... Most már hangosan nevetett a tömeg…Végül ujabb kínos várakozás utána tanár kinyitotta az aluminiumgolyó légmentesen elzárt kerek ablakát és kimászott a szabad levegőre. Kiderült, hogy a nehéz aluminiumgolyóval nem lehet felszállni.

A tömeg akkoriban fantasztának tartotta a tudós tanárt és mosolyogtak rajta. Piccard azonban nem vesztette el a kedvét, hanem tovább folytatta kísérleteit és most, május 27-én hajnalban 3 óra 30 perckor meglepetésszerűen ismét megkísérelte a felszállást, amely sikerült is...


Piccard tanár tudományos kísérletének rendkívül nagy fontossága van. Célja nem rekord-repülés volt, - de mostani útjával minden eddigi magassági rekordot legyőzött - hanem azért ment eddig ember által soha el nem ért magasságba, hogy a sztratoszférában kísérleteket végezzen. A sztratoszféra a föld légkörének felső tizenegy kilométeren felül elterülő rétege, amelyben a hőmérséklet már nem csökken, hanem nagyjában állandó.

Piccard tanár a 16.000 méter magasságban azt akarta megállapítani, hogy a sztratoszférában is kifejlődnek-e a rádium gammasugarai, mert ez megmagyarázná a kozmikus sugárzás eredetét, valamint meg akarta állapítani a légköri villamosság jelenségeit.

Piccard ballonjának tértartalma 16.000 köbméter. Átmérője 30 méter és súlya 800 kilogram. A körtealakú léggömbön egy alumíniumból készült gondola függ. Ebben foglalt helyet a tanár és asszisztense, Kipfer brüsszeli fizikus. A beszállás után a gondola kerek nyílását légmentesen elzárták. Erre azért volt szükség, mert a sztratoszférában már olyan ritka a levegő, hogy ember ott már nem vehet lélekzetet.

Éppen ezért választotta a léghajókosár helyett a légmentesen elzárható alumíniumgolyót, amelyben azonban légfejlesztőkészüléket helyezett el. Emellett a legnagyobb magasságban 56 fok hideg van. A nagy hideg ellen a tudósok úgy védekeztek, hogy a gondola feketére festett oldalát a nap felé fordították és így húsz fok meleghez jutottak.

Az augsburgi start után az egész világon óriási izgalom támadt. A tudós úgy tervezte, hogy a léggömb legfeljebb hét órát lesz levegőben. Ebből két órát szánt a felszállásra, kettőt a leereszkedésre és két órán át akart a sztratoszférában maradni. Ezért élelmiszert alig vitt magával, a két oxigénpalack pedig - amit magával vitt - lehetővé tette, hogy húsz órát maradjanak a levegőben.

A start után a léghajó néhány pillanat alatt 2000 méter magasságba szökött és délelőtt tíz óra tájban 12.000 méter magasságban volt. A léghajó elsodródott Augsburg felöl és később Ausztria felett látták.

Este már az egész világon végig megélt az aggodalom: - Mi történt két vakmerő tudóssal?... Már rég le kellett volna szállniuk... Talán elvesztették eszméletüket... Elfogyott a levegő és megfulladtak a golyóban?...

És közel huszonnégy órai izgalom után szétrepült, az egész világon az örömhír: az olasz-osztrák határon, Gurgi község közelében egy fensikon leszállt Piccard tanár sztratoszféra-léghajója ... A merész utasoknak bajuk. A vállalkozása legteljesebb sikerrel járt, elérték a 16.000 magasságot, ahol tökéletesen elvégezték feladatukat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Piccard brüsszeli tudós Piccard beszáll léggömbalakú gondolájába Piccard rajongóival Piccard lányaival
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98