Dtum
Login with Facebookk
1932 | Március

A Balaton, a csatorna és havi ezer pengő

A Balaton problémáját a magyar közvélemény azzal a jóindulattal kezeli, amely jellemezte mindig a magyar emberek gondolkodását, valahányszor magárahagyatott nemzeti ügyről volt szó.

A jelen esetben ugyan magárahagyatottságról nem lehet szó, oly sokan nyüzsögnek – sok jóakarattal és nem kevés diletántizmussal – a Balaton ügye körül, hogy már-már a sok bába között elvész a gyerek. Szövetségek, egyesületek, intézőbizottságok, irodák és fürdőérdekeltségek között kavarog a személyi, hatásköri kérdések érzékenysége, közben a jó Balaton a maga kezdetlegességében várja a jobb időket.

Most végre a kereskedelmi kormány vette a kezébe a Balaton ügyét olyan lendülettel, amelytől sokat várunk. A magyar tengernél tehát valóban nincs szó elhagyatottságról, sőt a Balaton egyik-másik nagy pártfogójának a közelmultban is alkalma nyílott, hogy havi ezer pengővel fizettesse meg értékes munkásságát, amelyet a balatoni intéző bizottságban fejtett ki e gyönyörű tó üdvére.

Havi ezer pengőért nagyon értékes szakemberek nagyszerű teljesítményt végezhettek volna és anélkül, hogy a Balaton ma mutatkozó hiányosságainak az ügyében egy vagy más urat hirtelenében felelőssé akarnánk tenni, elnézzük azokat a megoldatlan problémákat, amelyekről éveken át annyit ankéteztek és amelyek közben csendesen meghíztak és jobban ránehezednek a Balatonra, mint valaha.

Ott van a balatoni adóanarchia.
Egyes községek sok kilométer távolságra fekvő fürdőtelepeket mondhatnak közigazgatásilag magukénak. A fürdő tehát adózik, adóznak az ottani villatulajdonosok és az adópénzekből egy fillér nem folyik vissza a telep útépítésébe, a világításába, vagy egyéb közszükségletére. Viszont ha a községnek valamire szüksége van, szép kövér pótadót vetnek ki – a fürdőtelepre.

Az már egyenesen elcsépelt kérdés, hogy a balatonmenti községek élelmicikkeit a balatoni nyaraló a budapesti vásárcsarnok közbenjöttével kapja meg.

Óva intünk mindenkit, ne tegyen fel olyan kellemetlen kérdéseket, hogy mi van a csatornázással egyes balatoni fürdőhelyeken és ha van, hová vezetik a szennyvizet. Ha jól emlékszünk, két éven át 450 ezer pengő szerepelt a költségvetésben. Mi lett ezzel a pénzzel, mennyi csatornát építettek belőle, milyen fürdőhelyeken fektették be?

De nemcsak az érdekes, hogy hová folynak a vizek, hanem az is, hogy hová folyik a fürdődíj, az úgynevezett kurtaksa? Milyen intézmények használják fel és milyen jogcímen?

Az sem utolsó probléma, hogy milyen körülmények között hajtják végre a fürdő törvényt. Sok érdekes kérdés kinálkozik itt, amikor a jelen esztendők egyik legnagyobb szabású adminisztrációs és bürokratikus elgondolása elindul a megvalósulás útján és amikor száz meg száz magyar fürdőhelytől ezerszámra kérnek különböző papirosokat, kimutatásokat.

Tormay Géza államtitkár vezetésével indult meg a munka a Balaton új rezsimjéért. Érdeklődéssel várjuk az eredményeket, amelyekre Tormay államtitkár személye százszázalékos garancia, de amelyekért előbb át kell vágni a közöny, a szervezetlenség, a haszonlesés, az intrika, a bürokrácia kásahegyeit…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Véres ökölharc Szilveszter éjszakáján egy fölrobbantott léggömb miatt a nagyköruti Pátria-kávéház előtt Véres ökölharc Szilveszter éjszakáján egy fölrobbantott léggömb miatt...
Szilveszter éjszaka hajnali 4 órakor vidám társaság tért be a...
Világitógázzal megmérgezte magát Kossa- Magyary Géza, az ismert magánnyomozó Világitógázzal megmérgezte magát Kossa- Magyary Géza, az ismert...
Vasárnap délután világitógázzal megmérgezte magát Kossa...
Boxolóink 8:6 arányban győztek az osztrákok ellen Boxolóink 8:6 arányban győztek az osztrákok ellen
A Hungária-úti sporttelep nagy tribünje előtt felállított új...
A tatarozási munkák adókedvezménye A tatarozási munkák adókedvezménye
Évek óta sürgetik az ipari érdekeltségek, hogy az átalakítási és...
Lotz Károly temetése. Lotz Károly temetése.
A kitünő magyar festőt október 15-ikén délután temették el a...
Fényképezés életveszedelemben Fényképezés életveszedelemben
A vérbeli fotográfust a legnagyobb veszedelem se riasztja vissza, ha...
A szovjetkormány fenyegető hangu válaszjegyzéket küldött Angliának A szovjetkormány fenyegető hangu válaszjegyzéket küldött...
A szovjetkormány a legutóbbi angol jegyzékre a következőket...
A nizzai karnevál A nizzai karnevál
Világszerte hires-nevezetes a nizzai karnevál, mely az idén is...
Színházi apróságok Színházi apróságok
Frissen és üdén, mintha nem is sulyos operáció, hanem egy nagysikerü...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98