Dtum
Login with Facebookk
1932 | Március

A Balaton, a csatorna és havi ezer pengő

A Balaton problémáját a magyar közvélemény azzal a jóindulattal kezeli, amely jellemezte mindig a magyar emberek gondolkodását, valahányszor magárahagyatott nemzeti ügyről volt szó.

A jelen esetben ugyan magárahagyatottságról nem lehet szó, oly sokan nyüzsögnek – sok jóakarattal és nem kevés diletántizmussal – a Balaton ügye körül, hogy már-már a sok bába között elvész a gyerek. Szövetségek, egyesületek, intézőbizottságok, irodák és fürdőérdekeltségek között kavarog a személyi, hatásköri kérdések érzékenysége, közben a jó Balaton a maga kezdetlegességében várja a jobb időket.

Most végre a kereskedelmi kormány vette a kezébe a Balaton ügyét olyan lendülettel, amelytől sokat várunk. A magyar tengernél tehát valóban nincs szó elhagyatottságról, sőt a Balaton egyik-másik nagy pártfogójának a közelmultban is alkalma nyílott, hogy havi ezer pengővel fizettesse meg értékes munkásságát, amelyet a balatoni intéző bizottságban fejtett ki e gyönyörű tó üdvére.

Havi ezer pengőért nagyon értékes szakemberek nagyszerű teljesítményt végezhettek volna és anélkül, hogy a Balaton ma mutatkozó hiányosságainak az ügyében egy vagy más urat hirtelenében felelőssé akarnánk tenni, elnézzük azokat a megoldatlan problémákat, amelyekről éveken át annyit ankéteztek és amelyek közben csendesen meghíztak és jobban ránehezednek a Balatonra, mint valaha.

Ott van a balatoni adóanarchia.
Egyes községek sok kilométer távolságra fekvő fürdőtelepeket mondhatnak közigazgatásilag magukénak. A fürdő tehát adózik, adóznak az ottani villatulajdonosok és az adópénzekből egy fillér nem folyik vissza a telep útépítésébe, a világításába, vagy egyéb közszükségletére. Viszont ha a községnek valamire szüksége van, szép kövér pótadót vetnek ki – a fürdőtelepre.

Az már egyenesen elcsépelt kérdés, hogy a balatonmenti községek élelmicikkeit a balatoni nyaraló a budapesti vásárcsarnok közbenjöttével kapja meg.

Óva intünk mindenkit, ne tegyen fel olyan kellemetlen kérdéseket, hogy mi van a csatornázással egyes balatoni fürdőhelyeken és ha van, hová vezetik a szennyvizet. Ha jól emlékszünk, két éven át 450 ezer pengő szerepelt a költségvetésben. Mi lett ezzel a pénzzel, mennyi csatornát építettek belőle, milyen fürdőhelyeken fektették be?

De nemcsak az érdekes, hogy hová folynak a vizek, hanem az is, hogy hová folyik a fürdődíj, az úgynevezett kurtaksa? Milyen intézmények használják fel és milyen jogcímen?

Az sem utolsó probléma, hogy milyen körülmények között hajtják végre a fürdő törvényt. Sok érdekes kérdés kinálkozik itt, amikor a jelen esztendők egyik legnagyobb szabású adminisztrációs és bürokratikus elgondolása elindul a megvalósulás útján és amikor száz meg száz magyar fürdőhelytől ezerszámra kérnek különböző papirosokat, kimutatásokat.

Tormay Géza államtitkár vezetésével indult meg a munka a Balaton új rezsimjéért. Érdeklődéssel várjuk az eredményeket, amelyekre Tormay államtitkár személye százszázalékos garancia, de amelyekért előbb át kell vágni a közöny, a szervezetlenség, a haszonlesés, az intrika, a bürokrácia kásahegyeit…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mi lesz a magántisztviselőkkel? Mi lesz a magántisztviselőkkel?
Félesztendeje, hogy az országgyűlés az 1937. évi XXI. törvénycikkben...
Az élelmezés centralizálása Az élelmezés centralizálása
Az ellenfeleink részéről a katonai hadjárattal párhuzamosan...
Nagy vasúti szerencsétlenség Nagy vasúti szerencsétlenség
Senecs (Amerika) közelében borzalmas vasuti szerencsétlenség történt....
Migray József: Forrongás
Újnak meglehetős új az a hang, melyet e verskötet első fele megüt....
Petőfi ládája Petőfi ládája
Ki ne ismerné Orlai Somának azt a képét, melyen Petőfi egy szegényes,...
15 millió pengő beruházásokra 15 millió pengő beruházásokra
A kormány – mint ismeretes – 15 millió pengő kölcsönt...
Teleki Pál és Jaross Andor látogatása Udvardon Teleki Pál és Jaross Andor látogatása Udvardon
Udvard községben vasárnap délelőtt adták át ünnepélyes keretek között...
Nemes Marczell gyűjteményes új képei Nemes Marczell gyűjteményes új képei
Több ízben volt már alkalmunk Nemes Marczell gyűjteményéről...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98