Dtum
Login with Facebookk
1932 | Március

A vakbélről, alaklmazkodás

Így különösen nagy vakbele van a lónak elefántnak, orrszarvúnak, tapírnak, házinyúlnak, a kengurunak is míg a kérődzők vakbele aránylag kisebb, mert ezek nagyterjedelmű összetett gyomra a nyersrost emésztésére van berendezve. Kettős vakbele van a Cyclothurus lajhárnak, a Manatus syrenának, mely hat nyakcsigolyájáról is nevezetes, több madárnak, a tyúknak is.

A patásokhoz, másoktól a rágcsálókhoz sorozott Hyraxnak, két egymásután következő vakbele van; az első talán a Meckel-féle bélöbölnek, az embryonalis szíktömlő maradványának felel meg. A vakbél kialakulásánál is észrevehet ő és megállapítható az alkalmazkodás törvénye.

Úgy, mint az állkapocs, a fogak, a gyomor és egyéb, a táplálkozás szolgálatában álló szervek a táplálék minősége szerint alakulnak ki az egyes állatfajokban különböző módon, a vakbél is félreismerhetetlenül alkalmazkodik a táplálkozás módjához és az emésztőkészülék egyéb részeihez.

 

A bélben működő emésztőnedvek a gyomorból, a májból és a hasnyálmirigyből kerülnek elő; a bélnek saját mirigyei (Lieberkühn-, Brunner-mirigyek) által termelt váladék az emésztésnél alárendeltebb jelentőségű, inkább védőhatást fejt ki a bél nyálkahártyájára. A bél különösen a felszívódásra van berendezve, erre szolgálnak a középbélben, a vékonybélben a bélbolyhok.

Az utóbélben, a vastagbélben ilyenek már nincsenek, ennek felületét különféle kiöblösödések nagyobbítják meg: gömbalakéi kitágulásaiban (ló), spirális redőiben (nyúl) hosszabb ideig tartózkodik, vesztegel a béltartalom, mialatt nemcsak a felszívódásra jut több idő és a bélpép chymus, víztartalmának nagy része felszívódik, miáltal a bél tartalma mind sűrűbb és szilárdabb lesz, hanem ezalatt a továbbemésztésre is van alkalom. Különösen áll ez a növényevők terjedelmes vakbelére nézve, a nyers rost emésztésére vonatkozólag.


Egyes állatfajokon feltűnő a gyomor és a vakbél befogadóképessé közötti viszonosság, nevezetesen ezekben a vakbél terjedelme, befogad képessége és felszívódási felületének nagysága szembetűnően fordított arányban áll a gyomor nagyságával és felületének terjedelmével. Különöse növényevő állatokon állapítható meg ez a kölcsönös vonatkozás az emésztőcső egyes takarmánykamráinak kialakulására vonatkozólag: a gyomor és vakbél kapacitása egymást kölcsönösen kiegészítheti.

De alapvető, elvi jelentőségű különbség van a gyomorba és a vakbélben végbemenő emésztési folyamatok között. A gyomorban erjesztők, fermentumok hatnak, a vak bélben ellenben baktériumok okozta szétesés megy végbe, amelyhez hasonló a gyomorban csupán a kérődzőknél, a hörcsögnél és még néhány más állatfajban fordul elő.

A nyers rost baktériumos feltárása és erjesztése által széndioxyd, methan, tejsav, vajsav keletkezik. A baktériumok mellett egyes növényevők vakbelében Infusuriumok is szerepelnek a vakbél emésztési folyamatainál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A török bajnokcsapat budapesti mérkőzése A török bajnokcsapat budapesti mérkőzése
A török futballisták kedden délután mutatkoztak be az fővárosi...
A Sussex-incidens
1916. március 24-én egy német tengeralattjáró figyelmeztetés nélkül...
Több mint kétmillió pengő van az inségakció céljaira
Mayer János kisgazdaminiszter elnökletével november hó 17-én mintegy...
A téli játékok A téli játékok
Olyan országokban, hol az enyhe időjárás tulnyomó, az ifjusági...
Rövidek Rövidek
A jugoszláv sajtó elsőrangú politikai eseménynek minősíti Tevfik...
Kelen János megjavította a 10.000 m-es síkfutás rekordját Kelen János megjavította a 10.000 m-es síkfutás rekordját
A váci országút 11 km-es kövénél 10.000 méteres időelőny versenyt...
Életmentő leány Életmentő leány
Mik Ferencz negyvenhat éves kereskedelmi utazó, a fölötti bánatában,...
Az utazók figyelmébe
A magyar államvasutak igazgatósága hirdetményében figyelmezteti a...
Nem teszik szabaddá Budapesten a lakásforgalmat Nem teszik szabaddá Budapesten a lakásforgalmat
Szombaton éjfélkor befejeződött Budapesten a zsidók...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98