Dtum
Login with Facebookk
1932 | Március

Ahol lapáttal merik az ezüstpénzt

Egy ezüstpénz emlékiratai – A gazdagság gyára - Szeretne ön munkás lenni az angol pénzverdében? - Különös egyenruha, melynek nincs zsebe - Hogyan készülnek az ezüstshillingek? - Az új pénz keresztelési ünnepsége.

A világ legérdekesebb regénye az lenne, ha egy világbirodalom szimbóluma, az angol shilling, a kis ezüst pénzdarab megírná emlékiratait. Milyen változatos és furcsa fordulatukat hozhat egyetlen nap is például egy ezüst shilling életében. Hát még ha az ilyen ezüstpénz egész életútját, fordulatos pályáját nyomon tudnók követni egy világbirodalmon és exótikus gyarmatain keresztül.

Gépek dübörögnek, munkások verejtékeznek, forró katlanokban fortyog az olvadt ezüst. Szalagokban fut az ezüst a nyomógéphez. A gép karja lecsap, megszületett az új pénz.

Áh - sóhajt fel a fiatal újszülött shilling, - milyen szép is az élet! Aztán átkerül a számolóosztályba, ügyes munkáskezek ragadják meg és számos más társával együtt zacskókba teszik. A zacskók megint ládákba kerülnek. A ládákat teherautókra rakják. A város most ébred, a teherautók dübörögve elindulnak a bankok felé.


Egy nagy bank az ezüstpénz új otthona. Ezer meg ezer más társával várja itt a jószerencsét. Százával papirosba göngyölik és elviszik egy gyárba. Éppen bérfizetés napja van, az ezüstpénz egy munkás zsebébe kerül és megkezdi földi vándorútját.

Másnap reggel egy fűszerüzlet kasszájában ébred föl. - Nini. új shilling, - mondja a tulajdonos. Egy cseléd papírpénzzel fizet, a shilling a cselédhez kerül. A gazdasszony férje este klubba megy. A zöld asztal körül verejtékező homlokú férfiak. A shilling a zöld posztón fekszik. A krupié csenget és begereblyézi a pénzt.

Éjjel megy haza a shilling új tulajdonosa és zsebében megy haza a shilling is. Találkoznak a gyilkossal. Borda reccsen, vér freccsen, mohó karmok ragadják a shillinget. Valami lebujban, a Whitechapelen ébred föl. Aztán egy kofához kerül, a kofától valami hivatalnok viszi el. Már a bankárnál van. A bankárnak aznap jó a kedve, az első koldus egy shillinget kap.

Egy szép napon aztán a shilling elvesztette ifjúi üdeségét, kopott arcán ráncok vigyorognak, foghíjjas. Ez a shilling nem jó, túl kopott már mondja végre valaki és a mi shilling ismerősünk újra az olvasztókemencébe kerül, hogy újjászülessék.

Ez a pénz földi körforgása. Furcsa, kiszámíthatatlan. A legérdekesebb regény az lenne, ha egy pénzdarab megírná memoárjait. Különös érdekességű épület az angol pénzverde épülete. A kapun nehezebb bejutni, mint akármilyen börtön kapuján. Nem is csoda. Ha innen egyszer a foglyok megszöknének, micsoda ribillió támadna az egész világon. Minden ajtón kettős zár. Szigorú ellenőrzés. Az angol birodalom legmegbízhatóbb munkásai dolgoznak itt. Az egész épületet betölti a dübörgés, készül az új ezüstshilling.

Először az olvasztókemencébe kerül. Hatalmas katlanokban fortyog a fehér fém, az ezüst. Innen azután precíziós présgépekbe továbbítják. A présgépek századmilliméternyi pontossággal dolgoznak, meghatározott méretű ezüstlemezek kerülnek ki innen. Az. ezüstlemezek azután a nyomógéphez futnak, a nyomógép kivágja a pénzt es ellátja megfelelő verettel.

A nyomógép másik oldalán hengerekbe gyűlnek össze a féligkész ezüstshillingek. Innen azután a művezető a különlegesen konstruált osztályozógépbe rakja őket. Különleges pontossággal működik ez az osztályozógép.

Automatikusan szétrendezi az újszülött ezüstpénzeket könnyű-, közép- és nehézsúlyú csoportokra. Jaj az újszülöttnek, ha megméretett és könnyűnek vagy éppenséggel nehéznek találtatott. Kímélet nélkül újra visszakerül az olvasztókemence poklába.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Téli esték a falun Téli esték a falun
Idáig a téli esték a falukban unalommal peregtek le. Időnként a...
Az akrobata betörő Az akrobata betörő
Keserves dolog ám éhesen, korgó gyomorral ödöngeni, mikor egy fillér...
260 korona előleg 260 korona előleg
Megírták a lapok, hogy a debreceni telefonközpont egyik kezelőnője,...
Egy mozdonyvezető hősi halála
Ausztriában az Aspang-vasut egyi kisebb állomásán tehervonat...
Munkáslakások Sopron vármegyében Munkáslakások Sopron vármegyében
Sopron vármegye közönsége a legutóbbi rendkívüli közgyűlésében...
Marvalits Kálmán harmadik lett Párisban Marvalits Kálmán harmadik lett Párisban
A párisi atlétikai versenyen a francia Noel 46.92 méteres eredménnyel...
Churchill megbeszélése a munkáspárti miniszterekkel Churchill megbeszélése a munkáspárti miniszterekkel
A Beveridge-tervvel kapcsolatos angol politikai válság ugylátszik...
Luther Bázelbe érkezett, ahol megállapították, hogy sebesülése jelentéktelen Luther Bázelbe érkezett, ahol megállapították, hogy sebesülése...
Vasárnap délelőtt Luther birodalmi bankelnök, aki ellen szombat este...
Bemutatók Bemutatók
Minden nemzedék újrakezdi, - hiába tapasztal valamit az egyik, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98