Dtum
Login with Facebookk
1932 | November

Mátyás király egykori vadászkastélyának romjai

A Hidegkuti úton, egy villa kertjében megtalálták Mátyás király egykori vadászkastélyának romjait. A szakértőbizottság az ásatások színhelyén.

Röviddel ezelőtt értékes leletre bukkantak véletlenül a belvárosi főplébániatemplom mellett. A Piarista-telken lebontották a népjóléti minisztérium régi épületét és az ásatások során egy Árpád-házi királyok korából származó temetőrészre bukkantak.

A lelet színhelyére azonnal archeológusok mentek ki, akik régi pénzdarabokat találtak a sírokban. A tudományos szempontból nagy jelentőségű felfedezés után újabb érdekes leletre bukkantak. A Hűvösvölgyben, a Hidegkúti út 48. szám alatt lévő villa kertjében régi épület maradványai kerültek felszínre.

Mivel Bonfini történetíró adatai szerint Mátyás király vadászkastélya ezen a vidéken lehetett, azonnal tudósokból álló szakértőbizottság ment ki a hely színre, hogy az ásatásokat megtekintse. A bizottság tagjai megállapították, hogy az épületmaradványok minden valószínűség szerint tényleg Mátyás király vadászkastélyából származnak.

A maradványok gazdag kiképzésű épületre mutatnak és nagyon értékes lelet az a címerrész, amely szárnyas oroszlánt ábrázol. Azt is megállapították, hogy ezen a területen a török hódoltság ideje óla semmiféle épület nem állott. A tudósok számításokat végeztek és megállapították, hogy a vadászkastély emeletes lehetett, mert lépcsőnyomokat is találtak a romok között.

Az is nagyon érdekes, hogy az épületmaradványok alig egyméteres földdel voltak borítva, valamint az, hogy a boltozatos pincéket valamikor mesterségesen betömték. A kastélyromok közelében egy kápolna maradványaira is bukkantak.

Természetes, ma még nem lehet megállapítani, hogy az ásatások milyen értékeket fognak feltárni, de lehetséges, hogy sok, történelmi és régészeti szempontból jelentős lelet kerül még napvilágra. Az ásatásokat folytatják és a főváros a telket közterületté fogja nyilvánítani. Nemsokára a nagyközönség is megtekintheti Mátyás király vadászkastélyának romjait ott, ahol valamikor a nagy budai vadaikért kezdődött.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mátyás király vadászkastélyának kövei Megtalálták Mátyás király vadászkastélyának maradványait
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98