Dtum
Login with Facebookk
1932 | Október

Huszárcsákó, pópakalap, puffos uj és hordómuff a téli divat

A divatkreátorok archeologushoz méltó munkát végeztek az idén: visszatértek a középkorig. És tudomásul kellett vennünk, hogy ha estélyi ruhánk egészen aktuális, akkor a német várkisasszonyhoz hasonlít.

Délutáni ruhánk Francois Villon idejebeli dámák által viselt puffos ujjait a la I”Aigon redőzésű köpeny takarja és, hogy valami jelenkori dolgot is fölemlítsünk, gyermekkori szőrme, sirály és jégmadársapkánk is ujból aktuális. Nem is szólva a praktikusság jegyében fölelevenedett muffról, amelynek 1933-as sokszerűségéről szegény Mimi Pinsonne mit sem álmodhatott. A szőrme-, selyem-, bársony-, sőt tollmuffok hordó és dinnyekülsejükkel csak kis kezeket tűrnek el, de cippzáras zsebükben nagy pudertartókat rejtegetnek.

A muffokkal és bársonykesztyűkkel kellőleg gondoskodván a kezek melegéről, annál nagyobb könnyelműség honol a lábaknál. Mert ott bizony inkább a folytonossági hiányok emelik a cipő értékét. Anyagukról, amely antilop, selyem vagy bársony, nem is igen érdemes szólni. Amerikában fehér netz - harisnyákkal viselik őket és oly sokat engednek sejteni a lábból, hogy ez már az
az Aspasia- korabeli lábkulturával vetélkedik.

Ezzel be is fejezve történelmi hasonlatainkat, térjünk át politikai irányokra: jól megfér az U. S. A. bobysapka a skótkockás kötöttruhával, avagy a basquesapkával és a magyar huszárcsákóra emlékeztető s így is elnevezett, kis szörmekerítésű, merésztollu sapkával, amely vígan konkurrál a komorabb, kerek magas pópasapkával és a kissé dekoratívebb, de szintén orosz tiarával, valamint a Chanteder emlékét főlidéző kakastollal szegélyezett és viharfrizuraszerűen arcba fésült kis kalapokkal. S mivel ugyis a politikánál tartunk, megjegyezhetjük, hogy a struccal megint baj volt.

Őszi nekibuzdulását (az angol struccfarmok fölvirágoztatásáról lett volna szó) harsányan lekukorékolta a gall-kakas. Madarak közül ruhadíszként a hermelinette, amely ugyan nem is szőrme, hanem a bueno-breitschwantz és hermelin egy nevezőre hozott utánzata. Használják pelerinnek, muffnak, sapkának. Színe beige, szürke, vagy fehér.

Mert a helyzet az hogy bármennyire divatos a barna, dekoratív a piros, apart a lila és diszkrét a szürke, megint és mindig a fehér fekete a legaktuálisabb, ami viszont nem zárja ki azt, hogy karácsony előtt, tehát idejekorán, tavaszi kollekcióról beszélve Patou ne jósoljon törhetetlenül kék divatot tavaszra. S megbosszulva magunkat a sok téli szürkeségért, a beigenek egy rózsaszínű árnyalatával ne kecsegtessen bennünket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98