Dtum
Login with Facebookk
1933 | Április

Hatz Ottó főhadnagy nyerte Magyarország tőrbajnokságát

Vasárnap reggel kezdődött tizenhét induló részvételével a műegyetemen Magyarország 1933. évi egyéni tőrbajnoksága. Az előmérkőzések során sok kiváló tőrvívó vérzett el. Eckl, Dunai, dr. Zöld, Herendi és legnagyobb meglepetésre dr. Hajdu János két elvesztett mérkőzés után visszalépett a további küzdelemtől, kifogásolta a zsűrinek tévedéseit.

Hajdu Jánosnak nagy hibája volt, hogy állandóan parád riposzt után vonalba hagyta pengéjét és így elvesztette további riposzt jogosultságát. Garay elnök ezen akcióit nem honorálta, ebből aztán vita keletkezett a versenyző és az elnök között, aminek Hajdu János visszalépése lett a következménye.

A délutáni öt órakor kezdődő döntő is bővelkedett az izgalmakban. a vívók állandóan idegeskedtek és panaszkodtak a zsűri téves ítéletei ellen. a verseny év legnagyobb hibája az volt, hogy nagyon kevés tőr zsűri jött el a versenyre és így legnagyobbrészt kardvívók bíráskodtak. Különösen sok vitára adott alkalmat az old boy dr. Rozgonyi György visszalépése.

Rozgonyi is a zsűrire panaszkodott és hiába volt minden kérése a szövetségi képviselőnek, Rozgonyi megmaradt eredeti szándékánál és abbahagyta a versenyzést. A vívószövetséget nem terheli felelősség ebben a kérdésben, mert a szövetség mindent elkövet, hogy megfelelő bírák menjenek el az ilyen nagyfontosságú versenyekre.

Hátszegi (Hatz) Ottó főhadnagy megérdemelten nyerte a bajnokságot. Kitűnően vívott, de mintha őt is idegesítette volna a bizonytalanul működő zsűri ítélete. Győzelme nem lett volna olyan könnyű, hogyha Hajdu dr. is bent lett volna a döntőben. Közte és Hajdu között kellett volna eldőlni a bajnokság kérdésének.

A második helyre meglepetésszerűen a BEAC fiatal vívója, Bay Béla került. A harmadik helyét Meszlényi Egon foglalta el, akiben a jövő nagy tőrvívóját látjuk, ha szorgalmasan iskolázik.

A végeredmény a következő:
bajnok: Hátszegi (Hatz) Ottó főhadnagy Honvád Tiszti Vívó Klub 7 győzelemmel;
2. Bay Béla BEAC 6 gy. 20 kapott tuss,
3. Meszlényi Egon HTVK 6 gy. 25 kapott tuss;
4. Hatz József főhadnagy MAC 5 gy.
5. Dr. Gössy Sándor HTVK 3 gy., 29 kapott tuss;
6. Palócs György BEAC 3 gy. 31 k.t.;
7. Horovszky Jenő HTVK 2 gy. 24 k.t.;
8. Edrányi Ferenc főhadnagy HTVK 2 gy, 37 k.t.t;
9. Dr. Rozgonyi György 2 gy.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98