Dtum
Login with Facebookk
1933 | Április

Az ultrahangok , sugárnyomás

Az ultrahangokat gyakorlati célokra is fel lehet használni. Termek akusztikáját megvizsgálhatjuk, ha a tervezetet kicsinyben megvalósítjuk, benne ultrahangokat keltünk és a hullámokat kokszporral figyeljük. Hopwood a sugárnyomást egyszerűen kimutatta. Akármilyen hullámok (pl. fényhullámok) érnek lapra, erre nyomást fejtenek ki.

Ez a sugárnyomás. Hopwood torziós ingára kis lapot szerelt. Ha ezt a lapot a vízben haladó hullámok érik, az inga elfordul. Ez kényelmes eljárás a hangerősség mérésére. Egyes anyagok visszaverő és átengedő képességét lehet így meghatározni.

Az eddig leírt jelenségeket előre lehetett várni. De nagy erősség és magas rezgésszám esetében új jelenségek lépnek fel. Ha a kristály olajban van, akkor a hullám a felső elektród és az olajfelület közt marad. A sugárzás nyomása a felületet kidomborítja, még pedig néhány cm-nyire.

Ebből a domborulatból cseppek indulnak felfelé, mint a szökőkútból. Ha a domborulatra kis hajót teszünk és ebbe folyadékot öntünk, akkor a rezgést erre átvihetjük. Ha vizet tartalmazó kémcsövet részben a kidomborodó olajba mártunk, akkor a vízből az elnyelt gázok buborékok alakjában kiszállnak.

Kis hangerősségnél a buborékok lassan képződnek és a vízben levő csomópontokban megállapodnak. Ha a buborékok megnövekednek, akkor rezegnek, majd cikcakos úton a felületre szállnak. Viszont nagyobb hangerősség esetében buborékok nem képződnek.

Hopwood U-alakú cső egyik szárát beforrasztotta, a másikat nyitva hagyta. A csőbe folyadékot öntött, úgy hogy a beforrasztott ág telve volt. A csövet az olaj kidomborodásába helyezte a rezgő kristály fölé. A folyadék belsejében gőzbuborékok keletkeznek és a zárt csőben összegyűlnek. Ha a nyílt oldalon a nyomást növeljük, a gőzök lecsapódnak.

Fordított U-alakú cső egyik ágában folyadék van, a cső mindkét szára zárt. A folyadékból gőzbuborékok szállnak ki és a másik szárban lecsapódnak. Ez az „akusztikus desztillálás.” Ugyancsak fordított U-alakú csőben erősen ritkított levegő van, benne likopodium por. Ha a csövet az olajba állítjuk, akkor a por abba a csőbe áramlik, melyben a rezgés erősebb. Ha a cső olajjal van bevonva, akkor az olajban hullámok keletkeznek és kis cseppek hullanak szét belőle.

Meglepően viselkedik az olaj a cső keskenyebb helyén. Itt a hullámok energiája folytán nagyon felmelegedés áll elő, az olaj apró cseppekben szétporlik. Ha a cső igen vékony és erősen megfogjuk, akkor égést érzünk. Az edény fala is erősen felmelegszik.

Az ilyen hullámoknak sokszor feltűnő biológiai hatásuk is van. Többen megfigyelték, hogy a halak ilyen hullámnyalábban megbetegszenek, esetleg el is pusztulnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A mai fiatalok „álfiatalok”, de éppen ezért: előre az igazi fiatalokkal! A mai fiatalok „álfiatalok”, de éppen ezért: előre az...
A magyar képzőmüvészet tudvalevőleg súlyos válságban szenved s ennek...
Rippl Rónai József Rippl Rónai József
Elment a mi legédesebb testvérünk, a mi legjobb barátunk, a mi...
4,2 millió métermázsa buza elhelyezését biztosítja a római egyezmény 4,2 millió métermázsa buza elhelyezését biztosítja a római...
A Mussolini, Gömbös és Dollfuss miniszterelnökök által március hó...
Jushnij Kék Madár kabaréja Jushnij Kék Madár kabaréja
Okvetlen le kell szögezni, hogy ha a Kék Madár megelőző látogatásánál...
Az uj termés maximális árai Az uj termés maximális árai
A tavaly hirtelen kitört árszöktetésnek, amelyet csak később sikerült...
Roberts lordot Kitchner váltja a főparancsnoki poszton Roberts lordot Kitchner váltja a főparancsnoki poszton
Roberts lord nem sokára visszatér Angliába, mert az angol hadsereg...
Az országos ipartanács összehívása Az országos ipartanács összehívása
A kereskedelmi miniszter felkérte Wekerle Sándort, az országos...
Vetsera báróné kegydíjat kér Csehszlovákiától Vetsera báróné kegydíjat kér Csehszlovákiától
A nagy Habsburg-tragédiával kapcsolatos kis epizód játszódik le most...
A szőlők állása és a bor ára A szőlők állása és a bor ára
A földmivelésügyi minisztérium most közli a szőlészeti felügyelők...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98