Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

Tyler éles bírálata a magyar iparpolitikáról és adórendszerről

Mr. Tyler legutóbbi jelentése előreláthatóan mély és maradandó nyomot hagy a magyar közéletben. A Népszövetségnek a magyar Nemzeti Bank mellé kirendelt megbízottja rendkívül óvatos és meggondolt gentleman, aki nem cél és szándék nélkül mutatott rá a legnagyobb nyomatékkal legutóbbi jelentésében azokra a jelentésekre, amelyek ellen e hasábokon évek óta emeljük fel szavunkat és nyilván igen alapos megfontolás után állította jelentésének első vonalába azokat a reformokat, amelyeknek megvalósítása nélkül a magyar államháztartás egyensúlyának fenntartása el nem képzelhető. 

A Tyler-féle jelentésnek a magyar államháztartás helyzetére, a magyar államnak az év első felében végrehajtott pénzügyi műveleteire, a boletta körül felmerült nehézségekre, valamint a magyar gazdasági élet általános alakulására vonatkozó részei túlnyomóan ismert és a köztudatba már átment megállapításokat tartalmaznak. Rendkívül fontosak és mindenképpen új megállapításokat tartalmaznak azonban a jelentésnek azok részei, amelyek a magyar adópolitikára, a közszükségleti cikkek árának alakulására és a magyar ipari politikára vonatkoznak. 

Mr. Tylert senki, aki józan eszének birtokában van, nem vádolhatja meg azzal, hogy a magyar iparnak ellensége. Az amerikai szakértő tárgyilagos és elfogulatlan férfiú és ha mégis kénytelen jelentésében kemény kijelenéseket használni, akkor arra bizonyára voltak kényszerítő okai. Mr. Tyler ugyanis a magyar gazdasági élet bajainak két főforrásaként egyrészt a magyar ipar árpolitikáját, másrészt a magyar állam adópolitikáját jelöli meg, külön kiemelve azt, hogy a belföldi kiskereskedelmi árak sem általánosságban, sem egyöntetűen nem csökkentek. 

Dr. György Ernőnek a magyar áralakulásról most megjelent tanulmánya szerint az áraknak az elmúlt évben megfigyelhető szakadatlan esése a kiskereskedelemben nem érvényesült. Ugyanakkor azonban a kiskereskedői forgalom szakadatlanul csökkent. 1929-től 1932-ig elvesztette korábbi forgalmának felét, de azok a közterhek, amelyek a kiskereskedelmet nyomják, változatlanul megmaradtak. A fogyasztásnak ez a csökkenése kifejezésre jut más adatokban is. A budapesti ipari és kereskedelmi kamarának az elmúlt évről szóló, most megjelent jelentése szerint Budapest székesfőváros forgalma a felhozatalnál 1930-tól 1932-ig 65 millióról 40 millióra az elszállításnál 17 millióról 10 millióra csökkent. 

A magyar adórendszer, mint ismeretes, a közvetett, vagyis fogyasztási adókra van alapítva. Ugyanakkor azonban a magyar államnak és a magyar termelésnek árpolitikája ezt a fogyasztást, mint a felsorolt adatokból is kitűnik, nem segítette elő és nem szélesítette ki, hanem ellenkezőleg, csökkentette. Ha volt valaha öngyilkos adópolitika, akkor ez volt a legöngyilkosabb. Mr. Tyler nem is mulasztja el, hogy erős szavakkal meg ne bélyegezze azokat az érdekeltségeket, amelyek ennek az öngyilkos nemzetgazdasági politikának a vámszedői és akik egyrészt egyeduralmi helyzetet és ezzel a fogyasztásra elviselhetetlenül magas árakat biztosítottak maguknak, másrészt politikai befolyásuk latbavetésével még az adófizetés terhét is elhárították magukról. 

Mr. Tyler azonban nem tesz lakatot a szájára.
Vádoló újjal mutat rá a magyar adórendszer legfájóbb sebére, a társulati adóra, amelynél képmutatóbb adónemet a világ semmiféle adórendszere nem ismer! 

Végül lerántja Mr. Tyler a leplet azokról a kísérletekről, amelyet bizonyos érdekeltségek részéről a fogyasztók éspedig elsősorban a magyar mezőgazdasági lakosság ellen készítenek elő! A bolettaalap az idei jó termés és az exportfelesleg következtében igen erős megterhelésnek lesz kitéve. 

Az alap jövedelmének kiegészítésére a kormány a társulati adónak szerény pótlékolását rendelte el, hogy így a bolettaalap jövedelmeit a nagyvállalatok nyereségéből kiegészíti. Jóllehet ez iparcikkek ára abnormálisan magas jövedelmet biztosít ezeknek az érdekeltségeknek, még erre a csekély áldozatra sem hajlandók és a bolettapótlékot máris elhárítani igyekeznek a fogyasztókra, holott – mint ezt Mr. Tyler is megállapítja – sehol az agrárolló olyan nagy terhet és olyan nyomasztó áldozatokat nem rá a mezőgazdaságra, mint éppen Magyarországon. 

Mr. Tyler új jelentése bátor, erős birálat s ha meglesz a kellő hatása, csak köszönetet mondhatunk érte.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mit nyer Magyarország és mit nyer Ausztria a vámtarifamódositásokkal? Mit nyer Magyarország és mit nyer Ausztria a...
Osztrák agrárkörök nagy megelégedéssel fogadják a magyar-osztrák...
A Duna deltája, hajózhatósága A Duna deltája, hajózhatósága
Tanulmányozták azt is, hogy miként lehetne a zavaros árvizeket a...
Az eladósodott gazdák kivánságai Az eladósodott gazdák kivánságai
A makói és környékbeli gazdák Eladósodott Gazdák Egyesülete cim alatt...
Az Oxford Budapesten Az Oxford Budapesten
Midön 1899. év nagyhetében az oxfordi egyetem hírneves...
Budapest tornász csapatbajnoksága Budapest tornász csapatbajnoksága
Budapest tornász csapatbajnokságát rendezték meg vasárnap délelőtt a...
Csata előtt az olasz fronton Csata előtt az olasz fronton
1917. őszén a német hadvezetés úgy látta, hogy ebben az évben a...
Megkezdődött a Rommel elleni brit támadás Libiában Megkezdődött a Rommel elleni brit támadás Libiában
Mint már jelentettük, szombaton a koradélelőtti órákban a brit 8....
Kinsky Katalin hercegnő 50.000 pengős ékszereinek kalandos eltűnése Kinsky Katalin hercegnő 50.000 pengős ékszereinek kalandos...
Szombaton éjszaka kalandos utat tett meg egy autótaxiban felejtett...
Lovik Károly: Pogány doktor Lovik Károly: Pogány doktor
Teljesen modern tárgyú társadalmi regény: egy tudós, a társadalom...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98