Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1933 | Május

Sok adósság, kevés bankó…

Pécs, május 20.

Ebben az ősi kultúrával megáldott városban, a pécsi Ipartestület új székházának nagytermében szaktanácskozás folyik a pénzről. A tudósok és a bankárok hiányoznak. A hosszú asztal körül a polgári munka harcosai ülnek, iparosok, vállalkozók, a kőnek, fának, vasnak, bőrnek mesterei.

Példát a régi vágású iparosságnak, amelyik makacs szívóssággal tört felfelé s évtizedes küzdelmekkel, számítással, jó munkával, józan vállalkozással és tisztes élettel szerzett jólétet és tekintélyt. A klasszikus közgazdaság furfangos elméleteit nem ismerik, de a keserves gyakorlatból tudják, hogy tönkrementek.

S ez a tény igazabb minden elméletnél.
A pécsi Ipartestület kiáltványt intézett a miniszterelnökhöz, amelyben az ingatlanárverések azonnali felfüggesztését, a magánadósságok rendezését és a kamatok mérséklését kérték. Hónapok óta latolgatják, boncolják a pusztulás okait, vitáznak, igazságot keresnek. Most aztán belekapaszkodtak a pénzkérdésbe.

A szaktanácskozáson órákig hallgattam a felszólalókat.
Nagyobbára idősebb emberek beszélnek, egyszerűen, világosan és mérsékelten. Ha valamelyikből kivág az elkeseredés, a következő már újra nyugodt mederbe tereli a szót. Amit itt hallunk, az a való élet földjéből csirázik: ez az igazi közvélemény, amelyből országos mozgalmak nőhetnek!

Érdemes felfigyelni erre a tanácskozásra s meghallgatni az alulról feltörő véleményt, mert bármi legyen a meggyőződésünk, a tömegmozgalmak céljával és erejével idejében számolni mindig bölcs kötelesség marad. Földönfutók leszünk rövidesen! – mondja az egyik iparos.

A teljes eladósottságból a régi módon nincs már menekvés.
Az ősi föld, a régi cég, a műhely, a ház dobra kerül. Pécsett egy fővárosi pénzintézet egy hét alatt százötven árverést kért… A rövidlejáratú kölcsön, a magas kamat és a súlyos törlesztési feltételek nem illenek a mai szegény világhoz. Az adósok évek óta nem tudják megfizetni a kamatokat, a bankok tőkésítik a követeléseket s a kamatos kamat szédítő iramban pusztítja el az áldozatokat. A felhozott példák hihetetlenül hangzanak.

Egy pécsi vállalkozó 1927-ben 160.000 pengő bankkölcsönt vett igénybe.
Tartozására hat év alatt 110.000 pengőt fizetett s ma 240.000 pengővel tartozik a banknak! Egy másik vállalkozó 1926-ban kölcsönvett 39.000 pengőt, fizetett eddig kamatra és törlesztésre 57.000 pengőt s ma még mindig 23.000 pengő adóssága van! – Az érdekeltek ott ülnek az asztal mellett.

Egy másik felszólaló a deflációról beszél.
A váltók hatalmas tömege teljes pengőértékben forog a bankok között, a fedezet azonban már régen devalválódott. Hiába árverezik el az adóst, mert az elkótyavetyélt ingatlan csak csekély hányadát fedezi a bankkövetelésnek s az adós rabszolga marad az árverés után, egész életére, a megmaradó adósság miatt. Nem szabad újra kezdeni az életet, nem szabad gyűjteni, mert elveszik… A váltóban infláció van, a pénzben defláció, ebbe halunk bele!

Vége a hitelnek! – kiáltja egy ősz ember.
Új munkára már nincs pénz. A földműves, az iparos, a kereskedő csak a multért dolgozik. Fokozatos, biztos romlás a sorsunk. A tőkét esszük meg, amivel dolgozni kellene. A kartellárak mellett a mai szegénységben nem lehet kalkulálni. A külföld nem segít. A várakozás hiábavaló dolog. Itthon kell rendet csinálni.

De ki csináljon rendet? – kérdi valaki s töprengő hallgatás a válasz. Váltakoznak a szónokok, az érvek, a példák s végül a főtitkár beterjeszti a javaslatokat. Azzal kezdi, hogy semmiféle részletintézkedés nem segít. A kamatcsökkentés már nem megoldás s az egyes rétegek külön támogatása csak protekció és újabb teher a többinek. Akármennyit beszélünk, két alapvető bajhoz jutunk: sok az adósság, kevés a pénz!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az erős kéz és a gyönge tőzsde Az erős kéz és a gyönge tőzsde
A tőzsde erőteljes forgalma és az árfolyamok emelkedése a hét utolsó...
Internálnak egy utcai dohányárust Internálnak egy utcai dohányárust
Hoffmann Rezső Dohány-utca 44. szám alatt lakó fogalkozásnélküli...
Mellbelőtte magát egy fiatal nő, mert nem tudta kifizetni tavaszi kosztümjét Mellbelőtte magát egy fiatal nő, mert nem tudta kifizetni tavaszi...
Húsvét vasárnapra virradó éjszaka a Fő-utca 77. szám alatti albérleti...
A fásítás lelkes apostola A fásítás lelkes apostola
Mint ismeretes, a földmívelésügyi minisztérium évekkel ezelőtt...
Az utolsó csók Az utolsó csók
Egy huszonkét éves budapesti ügyvédbojtár, - ha nincsen különös...
Szinházi figyelő Szinházi figyelő
A karácsony előtti hetet "hideg szalon"-nak mondják a szinészek. Ezen...
Apróságok Apróságok
Heltai Jenő, a debreceni szinház volt igazgatója, megvette az Astra...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
November 1-én eltüntek a pesti utcákról, a pályaudvarok és az Emke...
Rövid hírek Rövid hírek
A Lauoro beszélgetést közöl Benes dr. cseh miniszterelnökkel. Benes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98