Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

Lóránt István müncheni magyar lapszerkesztőt a dachaui koncentrációs táborból fogházba szállították

A képviselőház egyik legutolsó ülésén Lázár Miklós képviselő a Ház érdeklődése és általános helyeslése közben tette szóvá Loránt István magyar állampolgár németországi letartóztatását.
Loránt a Münchner Illustrierte Presse-nek az óriási példányszámban megjelenő Münchner Neueste Nachrichten képeslapjának volt a főszerkesztője. Lázár Miklós hiteles adatok alapján mondotta el, hogy ezt a Németországban igen szép pályát megfutott tehetséges fiatal magyart feleségével együtt letartóztatták, anélkül, hogy arra illetékes hatóság konkrét vádat emelt volna ellene és már akkor négy hónapja kihallgatás nélkül fogvatartották. Az eset a magyar közvéleményben általános felháborodást keltett és a felszólalás nyomán a sajtó pártkülönbség nélkül követelte, hogy a magyar kormány haladéktalanul tegyen erélyes lépéseket a jelek szerint jogtalanul letartóztatott magyar állampolgár kiszabadítása érdekében.


Azóta hónapok multak el és a magyar külügyminisztérium csupán Velics müncheni magyar konzul útján informáltatta magát arról, hogy Lorántot Held volt bajor miniszterelnök lapjának, a Münchner Neueste Nachrichten-nek kiadóival, szerkesztőivel és munkásaival együtt azért tartóztatták le, mert állítólag a régi bajor uralkodóházzal, a Wittelsbachokkal való összejátszás és a ma uralmon levő német kormányzat ellen való összeesküvés vádját emelték ellenük.


Loránt István ellen ezután is tovább folyt az eljárás: mint a müncheni hírek mondották „wegen Landes und Hochverrat.”

 

Július 4-án azonban Lorántot a fogházból a dachaui koncentrációs táborba szállították, ami azt jelenti, hogy a magyar szerkesztő ellen nem lehetetett formális vádat kovácsolni és semmi olyan eljárást nem lehet ellene lefolytatni, amelynek alapján a törvény rendes útján súlyosabb büntetésben részesülhetne. Loránt Istvánnak a koncentrációs táborba való szállítása azt bizonyítja, hogy a tehetséges magyar szerkesztőnek nincs más bűne, mint hogy lapvállalatával együtt politikailag megbízhatatlanak tartják.

 

Az ügy legújabb fordulata most következett be: a lipcsei főügyész elejtette Loránttal szemben a hazaárulás vádját és a főügyész határozata után Lorántot a dachaui koncentrációs táborból – a stadelheimi börtönben kísérték át.


Lehetetlen, hogy a magyar kormány ezt az eljárást tűrje! Lehetetlen, hogy ne lehessen megakadályozni a magyar állam erejével, presztizsével és befolyásával azt, hogy egy magyar állam erejével, presztizsével és befolyásolásával azt, hogy egy magyar állampolgárt, - akárkit – akinek nincs egyéb bűne, mint hogy a legnagyobb délnémet katolikus párt szolgálatában a mai rezsimmel ellentétes politikát vallott a magáénak, szó nélkül elpusztítsanak!

 

Mindenki tudja, hogy nincs Európában ország, amely ne a legerélyesebben vetné magát közbe, hogy egy állampolgárát, aki ellen semmilyen törvényes eljárás nem folyik, bocsássák szabadon, utasítsák ki, toloncolják át a határon, ha tetszik, de bocsássák szabadon! Ez nemcsak a százados európai jogszokás nemcsak a legelemibb emberiség szempontjai, hanem a magyar állam becsülete és tekintélye is sürgősen követeli.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lázar Miklós A dachui koncentrációs tábor
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nagy Sándor Ady-rajzai Nagy Sándor Ady-rajzai
Nagy Sándor az első illusztrátora volt Adynak. Az "Új versek" első...
A rádió mint Sherlock Holmes és az ultrarövid hullámok A rádió mint Sherlock Holmes és az ultrarövid hullámok
A rádió haladása az emberi élet minden területén áldásosan érezheti...
Egy kóbor orosz kabarétársulat botránya Szegeden Egy kóbor orosz kabarétársulat botránya Szegeden
Andor Zsigmond szegedi színigazgató még a múlt hónapban megállapodott...
A Magyar Ágyugyár rt. megalakulása A Magyar Ágyugyár rt. megalakulása
A részvénytársaság Budapesten fog megalakulni és alaptőkéje 13 millió...
Magyar tervek víziutak építésére Magyar tervek víziutak építésére
Mihely az osztrák csatornajavaslat megjelent, lapunk rögtön állást...
A kormányzó megkegyelmezett három halálraítéltnek és egyéb hírek A kormányzó megkegyelmezett három halálraítéltnek és egyéb...
A kormányzó megkegyelmezett három halálraítéltnek Szolnokról...
Különös húsvéti tojások Különös húsvéti tojások
Uralkodók és államfők nem igen járnak öntözgetni húsvétkor, de azért...
A svájczi nihilistanő A svájczi nihilistanő
Az ismert nihilistanő Leontiev Tatjana bűnpörének tárgyalását...
Kegyelmet kapott a felségsértésért tavaly 12 évi fegyházra ítélt Mészáros László, aki el akarta szakítani Baranyát Magyarországtól Kegyelmet kapott a felségsértésért tavaly 12 évi fegyházra ítélt...
A pécsi szerb megszállás után indult politikai pörök egyik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98