Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

Agyunk csodái, agyvelő a gyalupadon?

Vogt professzor mindenekelőtt megállapította, hogy sem az agyvelő súlya, sem az agytekervények mennyisége nem adhat magában világosítást az emberi intelligencia misztériumára vonatkozólag. Az emberi intelligencia titkát az agykéreg felépítésében kell keresnünk!

Képzeljük el, hogy az agykéreg éppen olyan, mint a földünk kérge, a kőzetek rétegekben vannak egymásfelett. Homok, mész, tőzeg, szén gránit, gneisz. Vannak helyek, ahol a kéreg mélyén arany rejtőzik. Ugyanígy vannak agyvelők, melyeknek kérge az értelem, a zsenialitás aranyrétegét rejti.

Minden ilyen mezőnek különleges feladata van gondolkozásunkban, körülbelül 200 ilyen mezőt különböztettek meg eddig és ezeket a mezőket hajszálfinoman el is választották egymástól.

Úgyszólván „azon melegében” rajta kapta Vogt tanár a gondolatot a lett színhelyén. Leleplezte az emberi lelket. Megállapította például, hogy az adott körülmények között azonosan viselkedő élőlények agykérge azonos vonásokat mutat fel.

Különösen érdekes és roppant u furcsa módon folytatta Vogt tanár kísérleteit. Az agyvelőt mindenekelőtt bizonyos időre egy keményítő folyadékba helyezte. Mikor az agyvelő már kellően megkeményedett, kivette s egy szabályos kis guillotine-on darabokra vágta, metszeteket készített belőle.

Ekkor az agyvelő a gyalupadra került! Ugye furcsán hangzik: agyvelő a gyalupadon? Az agyvelő gyalupadja egy rinkrotom nevű rendkívül finom készülék, mely az agyat 10-15 ezer darab hártya vékonyságú levelecskére vágja szét, akárcsak a rétestészta levelei.

Ezeket a metszeteket színezik és mikroszkóp alatt a legpontosabban megvizsgálják, hogy milyen felépítésűek. Eddig mintegy ötszáz ilyen színesre festett agyvelőt vizsgáltak meg és kiderült, hogy a zseninek és a bűnözőnek agyvelejét szigorúan nem lehet elhatárolni.


Kiderült azonban, hogy az egyoldalúan fejlődött szellemi képességű emberek agyveleje is egyoldalúan fejlődött ki, bizonyos mezők a zenész agyvelejében például rendkívüli mértékben kifejlődtek, más mezők feltűnően visszamaradtak fejlődésükben, például a tapasztalati tudományok mezeje.

Megállapították például, hogy zseniális emberek agykérgének III 2-vel jelölt mezeje abnormálisan kifejlődött, ezzel szemben például egy gyengeelméjű, gyilkos asszony agykérgének V. számú mezeje fejlődött ki.

Vogt professzor ma már élő gyümölcslegyek agyvelejével kísérletezik, azt akarja megállapítani, hogy lehetséges a normális és abnormális agyvelőt átörökölni.

A jövő képe egészen fantasztikus ilyenformán. Mi lesz, ha az agyvelő titkait teljesen fel fogják deríteni? Akkor... nos a jövőben megszületendő gyermeket születésekor be fogják oltani, mondjuk, a jó kereskedő ideális agyvelejének vagy a katona, a tudós, a lángész agyvelejének szérumával? Laboratóriumban fogják előállítani a zseniális agyvelejű nagy embereket?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az agykéreg mezőinek térképe Készül az agyvelő térképe Az agy keresztmetszete
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Törekvés S.E. – MTK 4:2 (2:2) Törekvés S.E. – MTK 4:2 (2:2)
A régi, tradicionális MTK – FTC mérkőzések képe elevenedett meg...
Darányi Ignácz jubileuma Darányi Ignácz jubileuma
Tíz éve miniszter Darányi Ignácz és jubileuma alkalmából az egész...
A meghatalmazott román mimiszterelnök nyilatkozata a magyar probléma megoldásáról A meghatalmazott román mimiszterelnök nyilatkozata a magyar probléma...
Kivonulásunk után a rendet mintegy tizezer főből álló...
Miniszterelnökök üzenetváltása Miniszterelnökök üzenetváltása
A gazdasági feladatokra térve át, foglalkozik Körber a kiegyezés...
Mindszenti István versei Mindszenti István versei
Dobd le e rossz batyut, mint terebélyes fák alján, izzadt tagjaid...
Képes búcsúzás 1914-től Képes búcsúzás 1914-től
Képes búcsúzás...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A szövetségeseknek szombaton az oroszokkal tartott négyórás...
Szerencsés hajós Szerencsés hajós
Mekay Horácz, a Cunard hajózási társulat egyik hajóskapitánya 850...
Német vezérek nyilatkozata Német vezérek nyilatkozata
Amsterdamból írják, hogy Beveridge, volt amerikai szenátor...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98