Dtum
Login with Facebookk
1933 | December

Walesben főzeléknek eszik a világszerte diadalmaskodó makói hagymát

Makó, december 3.

Órási az öröm Makó környékén: Angliában és Dél- Amerikában átütő nagy sikere van a makói hagymának! Angliában Makó termése teljesen leverte a hollandi és spanyol hagymát.


Rövid idő alatt négyszáz vagón makói hagyma került Angliába és most készítik elő a további szállítmányokat. Az angol piac nagy érdeklődése lehetőé tette, hogy a hagyma árát, holott a híres nevezetes makói vöröshagyma katasztrofálisan zuhant le a 30, sőt 50 pengős árról a 2,5 pengőre.

A nyomorúság, amely a makói hagyma árának zuhanásszerű csökkenésével egyidejűleg a makói hagymát az ország különböző vidékein olyan népszerűvé tette, rákényszerítette a termelést, hogy távoli piacokat keressen. A makói hagymaszindikátus Angliában, Egyiptomban és Dél- Amerikában keresett piacot.
Azt előre tudták, hogy ezeken a szállítmányokon nem fognak keresni, hiszen csak Angliáig 75 pengős fuvar esik a 2,5 pengős hagymával. De arra számítottak, hogy ha az ínyenc angol fogyasztó megismeri ezt a speciális terményt, majd meg fogják könnyíteni ennek a kivitelét. És így is történt: ma már óriási tételekben megy a hagyma Anglia és Dél- Amerika felé. Érdekes, hogy Walesben főzelékként fogyasztják a makói hagymát.

Ha csupán csak Walesben huszonötezer vagón szükségletének tíz százalékát sikerül Makóról szállítani, ezzel sikerült megmenteni a makói hagymakertészek tízezreit. A nagy eredményeket egyébként nagyon elősegítette az, hogy a Külkereskedelmi Hivatal a makói kertészeket szigorúan rászoktatta a külföldre szánt anyag gondos válogatásához.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98