Dtum
Login with Facebookk
1930 | Január

Az uj nyersevő szekta

„ Ha karcsu akarsz lenni, egyél gümölcsöt étkezés előtt, ha mondaine nő vagy, kultiváld a fokhagymát!”
mondja Birher- Benner doktor, a nyers koszt legujabb apostola Bicsérdynek. Masdasnannak, a nyersevés régi apostolainak neve már a multé.


Az uj nyersevő szekta, amely most alakult meg Pesten, egy svájci orvos, Bircher- Benner doktor nevére esküszik.


Bircher- Benner doktor, akin éhány évvel ezelőtt még egy kis svájci város betegeit gyógyítgatta, ma világszerte hires ember: az utolsó két-három esztendő alatt forradalmasította Németország. Sváj és Skandinávia kosztját.Bircher- Benner azt mondja, hogy a régi vegetáriánusok azért olyan szánalmasan soványak , mert megfőzik agy erjesztik az ételeket és kárbavész a napsugár, amelynek energiája fölhalmozódott a levelekben és gyümölcsökben. A svájci orvos kiadta a jeszót: Táplálkozzunk napsugárral! A legértékesebb gyümölcs az, amelyet magunk szakítunk a fáról, a legtáplálóbb főzelék, amelyet azonmód szedünk kertben. A modern táplálkozás titka eszerint veszdelmesen közeláll ahhoz, amit voltaképen legelésnek nevezhetnék.


A táplálékokban Bircher- Benner szerint három kategóriája van. Az első kategóriában a friss főtlen gyümölcsök, a dió, mandula,levelek, szárak, magvak és gyökerek tartoznak. Ezekben van a legtöbb napsugár. Átmenetileg szabad enni a durva lisztből sütött kenyeret, himtatlan rizst és párolt főzeléket is. Szigoruan tilos azonban a főzeléket megfőzni vagy vizben elkészíteni. Bircher- Benner igazi átka azonban a hust sujtja.


A fiatal bárány és borju husa szerinte még ártalmasabb, mint az a öregebb marháé vagy disznóé, a velő, májvese pedig valóságos méreg. Bircher- Benner nemcsak kritizál, hanem gyakorlati tanácsokat is a a modern gazdasszonynak. A Bircher-féle étrendnek egyetlen szigoru szabálya van: reggelire mindenkinek Bircher- müeslit kell ennie.


Miből készül a nyersevő reggeli „müesli”-je?


Egy almából (amelyet nem szabad meghámozni!) egy evőkanálnyi reszelt mandulából, egy kanál vízben puhított zabszemből, egy fél citrom levéből és egy kanál cukrozott kondenzált tejből. Bircher- Benner azt mondja, hogy aki ezt a müeslit minden reggel megesz, hozzáfoghat az egészséges életmód többi szabályainak követéséhez. Mik ezek a szabályok? Reggeli és vacsora: 15-20 deka müesli, 2-3 deka dió, 10-20 deka gyümölcs, 2-3 deka rozskenyér, 1 deka vaj és egy csésze tea. Ebédre 10-15 deka gyümölcs (hámozatlanul, étkezés előtt!) zöldségleves, zöld saláta vagy nyersfőzelék, krumpli. A krumplinak egyetlen étkezésből sem szabad hiányoznia. A modern konyha főszabályai: Főzz gyorsan és edd meg zonnal, amit főztél! Semmit se melegíts föl másodszor! Sohase egyél élesztett ételeket!


Karcsu akarsz lenni? Egyél gyümölcsöt étkezés előtt!
(Igy ugyanis elrontod az étvágyadat…) Mondaine nő fokhagymát eszik! Tudja ön már, hogy Bécsben a fokhagyma a „nagy divat”? Ha nem szereti a szagát, egyék egyelőre hagyma- és fokhagymapreparátumokat!... Ezek Bircher föltünőbb jótanácsai. Ám Bircher- Benner nagy és – Ragnar Berg az ő prófétája. Ragner Berg, a nagy drezdai szanatórium kémikusa, nyersevő, de sok mindenen nem ért egyer Bircherrel. Á nyersevők szektáját, alig megalakulása után, a kettészakadás veszélye fenyegeti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98