Dtum
Login with Facebookk
1933 | Február

150 millió pengő a folyó költségvetési év hiánya

Január hó 31-én, a képviselőház első délutáni ülésén Imrédy Béla pénzügyminiszter nagy beszédben ismertette a kormány pénzügyi terveit, amelyekkel a költségvetés hiányait meg akarja szüntetni. A miniszter bejelentette, hogy 150 millió pengő hiányt kell ebben a költségvetési évben eltüntetni, amelyet részben kölcsönmüveletekkel, részben a magyar adózó társadalom áldozatkészségével kiván elérni.

Magyarország nemzeti jövedelme az 1928-29. évben ötmilliárd pengő volt, amely 1932-ig három milliárdra csökkent. Egy-egy lakosra tehát 300-350 pengő esik, amelyet feltétlenül fokozni kell azzal, hogy igazi értékeket termelünk ahelyett, hogy szaporitanánk el nem adható készleteinket.


Adóemelések

A bevételek növelésére részben adóemelésekhez, részben ujabb adók bevezetéséhez kénytelen folyamodni. A rádiócsövekre és villanykörtékre adót vet, felemeli a cigarettapapir és hüvely adótételét, a szeszadót hektoliterfokonként 1.92 P-ről 2 P-re emeli. A kávé, tea, fahéj vámja 50 százalékkal, az egyéb gyarmatáruké pedig 100 százalékkal lesz több. A vasutnak versenyt támasztó teherautók adójának 100 százalékos emelésére is sor kerül. A hirdetések után pedig külön illetéket vet ki. Ezekből nyolcmillió pengő bevételre számit az állam.

A házadónál az alapnak további 20 százalékkal való pótlékolása válik szükségessé. Kivételt képeznke a nagy- és kisközségekben lévő és a tulajdonosok vagy hozzátartozóik által lakott házak, ugyszintén a kétszobás városi házak is, ha azokat a tulajdonos lakja.

Az alkalmazottak különadóját havi 120 pengős fizetésen felül 25 százalékkal emelik, a jövedelmi adó 30 százalékos pótléka pedig 60 százalékra emelkedik.

A vagyonadó 100 százalékkal, a társulati adó 15 százalékkal, a rokkantsági adó 100 százalékkal lesz több.


A tisztviselői fizetések leszállitása

Az államháztartás kiadásainak csökkentését egyrészt dologi megtakaritásokkal, másrészt az alkalmazottak fizetésének leszállitásával akarja elérni a pénzügyminiszter. Az előbbi 18 millió, az utóbbi 7 millió pengő megtakaritást eredményez.

Az alkalmazottak fizetésleszállitását azzal indokolta a pénzügyminiszter, hogy ezek a nyugdijasokkal együtt egytizenhatod részét teszik ki az ország lakosságának, viszont a nemzeti jövedelemnek egyheted részét élvezik. Különben is néhány év óta a megélhetés csökkent és igy a fizetésleszállitás indokolt. A csökkentés a fizetések nagysága szerint 7-3 százalékot tesz ki, mig a nyugdijasoknál 2 százalékot. A havi 100 pengőn aluli fizetések csökkentés alá nem esnek.


Kölcsönök

A deficit eltüntetésére szolgáló harmadik mód a kölcsön felvétele. A külföldi hitelezőknek alapjába (az u. n. transzferalapba) befizetett összegekből a kormány 50 millió pengőt vesz igénybe, ami mintegy külföldi kölcsönnek tekinthető. Ezenkivül 45 millió pengő belföldi kölcsönt vesz fel, mégpedig 25 milliót a gyáripartól, 20 milliót pedig a mezőgazdaságtól és egyéb érdekeltségektől.


A gazdaadósok kamatcsökkentést kapnak

Bejelentette a pénzügyminiszter, hogy a következő évben még nagyobb megtakaritásokat fognak keresztülvinni. A kormány kebeléből háromtagu bizottság: a pénzügyminiszter, belügyminiszter és kultuszminiszter fogja a költségvetést revizió alá venni.

Bejelentette a pénzügyminiszter továbbá, hogy a mezőgazdaság kamatterhéből 1 1/2 százalékot egy külön alap fog átvenni, amelyet részben a kamatilletékek felemelésével fognak dotálni.


A 33-as bizottság még ugyanazon a napon foglalkozott az adóemelések ügyével és a rendeletek a hivatalos lap február hó elsejei számában már megjelentek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Spanyolország bajnoka Spanyolország bajnoka
A spanyol bajnokságot Katalónia bajnoka, a FC Barcelona nyerte meg az...
Rendszerváltozást Rendszerváltozást
Egy, csak egyetlenegy aláírás hiányzott az ivről, amellyel már...
A fogoly, aki önállósította magát A fogoly, aki önállósította magát
Salusinszky Armand (x), aki még 1914 októberében orosz fogságba esett...
A bécsi nagy handicap A bécsi nagy handicap
A bécsi nagy handicap. A W.A Sp.C. május 9-iki nagy handicapjére (68...
A labdarugó-játék első halottja A labdarugó-játék első halottja
Nem mondhatjuk, hogy nálunk a nagyközönség valami hamar lelkesednék...
Politikai válságok a háboruban
A háboru kitörése óta a politikai válságok egész sora zajlott le, de...
Az új kormány megalakításának nehézségei Az új kormány megalakításának nehézségei
Gróf Khuen-Héderváry miniszterelnök szept. 27-ikén hajnalban...
Barbárok -  Móricz Zsigmond új elbeszélései Barbárok - Móricz Zsigmond új elbeszélései
Irodalomról leghelyesebb nem beszélni. Okosan arról csak hallgatni...
Diplomás urak, müvészek és kegyelmes urak az ipari pályán Diplomás urak, müvészek és kegyelmes urak az ipari pályán
Nem is olyan régen még azzal ijesztették a szülők gyermekeiket,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98